Η ΚΟΡΣΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΒΑΤΕΡΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ ΤΗΣ SIEMENS. ΠΗΓΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ. ΕΛΛΑΣ -ΓΑΛΛΙΑ – ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 



Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Μεσογειακής Διάσκεψης (MED7) ολοκληρώθηκε με το κοινό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και να στέλνει μήνυμα στην Τουρκία. Αλλά με την Τουρκία παρούσα στο σχέδιο του ανθέλληνα Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Δηλαδή; Μια ήττα περιτυλιγμένη στη διπλωματία της εμπορίας όπλων. Σκάστε τα και μόκο.

Εμ. Μακρόν: «Ο ρόλος της Τουρκίας και της Ρωσίας μας προβληματίζουν. Θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων έχει γίνει η Ανατολική Μεσόγειος. Η δική μας ευθύνη είναι μια Μεσόγειος που θα υπάρχει μια μεσογειακή ειρήνη με ταυτόχρονο σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών. Όλοι στείλαμε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα μετά τις φωτιές στη Μόρια. Η Γαλλία θα είναι συνεπής σε αυτό το ραντεβού. Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Εμείς έχουμε κοινή ατζέντα με την κ.Μέρκελ και θέλουμε να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με τις προκλήσεις, τις παράνομες  γεωτρήσεις και τις απειλές κατά ενός κράτους μέλους. Ξέρουμε ότι ο διάλογος είναι δύσκολος. Στηρίζουμε τον Μπορέλ και τον Μισέλ στις πρωτοβουλίες τους. Κοινός μας στόχος είναι να υπάρχουν σχέσεις που θα επιφέρουν σταθερότητα στην περιοχή. Να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, να σταματήσουν οι παράνομες γεωτρήσεις, να σταματήσει η παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Κ.Μητσοτάκης: «Συζητήσαμε για την κλιμάκωση της έντασης, τις προκλήσεις, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της ΕΕ, απροκάλυπτα απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης. Η Τουρκία κατέχει ακόμη παράνομα έδαφος ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Τα συμπεράσματα της Συνόδου στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Να αποδείξει στην πράξη αν θέλει ειλικρινή διάλογο, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν εκχωρείται σε τρίτους. Ενόψει Συνόδου ΕΕ θα αποτρέψουμε την Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη. Διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη. Να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τότε υπάρχει και η Χάγη. H Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα (σ.σ. αναφερόμενος στο μεταναστευτικό). Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη».

Τζ. Κόντε (Ιταλός Πρωθυπουργός): «Εκφράζω την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους φίλους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία. Οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε. Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων και για να εξευρεθούν πραγματιστικές λύσεις».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε δε ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοικτός. Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Συμφωνία για αμοιβαία αμυντική βοήθεια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κορσική, Γαλλία και Ελλάδα συμφώνησαν και για αμοιβαία αμυντική βοήθεια, με τη Γαλλία να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ελλάδα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.

Η επίσημη ανακοίνωση αυτού του σημαντικού γεωστρατηγικού συμφώνου εξαρτάται από τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Αν η διπλωματία δεν επικρατήσει, θα ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το κείμενο συμπερασμάτων της MED7: Πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και μήνυμα στην Τουρκία
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

ΕΔΩ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναφορά και στο Κυπριακό
Δύο είναι τα σημεία της Κοινής Διακήρυξης των 7 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ στα οποία γίνεται αναφορά στην Κύπρο. Το ένα αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ το άλλο σχετίζεται με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει στο σημείο 6 ότι «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα υπό το φως των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων όπως επίσης και των ενεργειών αντιπαράθεσης από την Τουρκία. Καλούμε όλες τις χώρες στην περιοχή να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης. Προς αυτό τον σκοπό, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ύπατου Εκπρόσωπου/Αντιπροέδρου (της Κομισιόν) και της Γερμανίας ώστε να επιτύχουν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της θαλάσσιας ζώνης. Επιπρόσθετα, χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυπριακή Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να τύχει χειρισμού μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Συμφώνως με τα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζουμε λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επαρκή μέσα στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση σε αυτές τις πράξεις αντιπαράθεσης. Συμφώνως με την τελευταία ‘Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), συμφωνούμε να επιταχύνουμε την εργασία επί των επιπρόσθετων λιστών στη βάση των προτάσεων που έχουν τεθεί μέχρι τώρα, με στόχο την ταχεία υιοθέτηση τους. Είναι θέση μας ότι η απουσία προόδου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάλογο και αν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να δημιουργήσει σειρά περαιτέρω απαγορευτικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Σε ό,τι αφορά το σημείο 10, η Κοινή Διακήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική για τη χώρα, στηρίζουμε πλήρως τη δεδηλωμένη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από όπου είχαν μείνει στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως έχει τεθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Καλούμε όλα τα μέρη να δεσμευτούν και να συμβάλουν σε μια τέτοια διευθέτηση περιλαμβανομένων και των εξωτερικών της πτυχών».

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη