«Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και το συνάλλαγμα είναι όπλα κλειδιά των εχθρών της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν σήμερα… και η λίρα βούτηξε στο κενό

 



Οι δηλώσεις του Ερντογάν για τα επιτόκια και για «εχθρούς» στην αγορά συναλλάγματος ήταν ακριβώς οι αντίθετες από αυτές που έπρεπε να κάνει

Από: newmoney.gr

Σε νέο χαμηλό υποχωρεί η τουρκική λίρα, με την υποχώρηση να ξεκινά από την ώρα που άνοιξαν τα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος και να επιταχύνεται μετά από τις νέες δηλώσεις Ερντογάν για επιτόκια.

Ο τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την σφοδρή αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων – μια αύξηση που όπως συμφωνούν όλοι οι αναλυτές θα μπορούσε να φρενάρει την πτώση της λίρας αλλά και να ελέγξει τον πληθωρισμό που έχει αρχίσει καλπασμό.

«Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και το συνάλλαγμα είναι όπλα κλειδιά των εχθρών της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν σήμερα… και η λίρα βούτηξε περαιτέρω:

Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα (USDTRY) επιδεινώθηκε στις 7,4647 λίρες για ένα δολάριο, νέο ρεκόρ. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 20% μόνο φέτος.

Η αντίστροφη ισοτιμία (TRYUSD) δείχνει παραστατικά τη νέα υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος που ενισχύθηκε από τις 9 το πρωί ώρα Τουρκίας.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, Είναι μια άποψη που έχει μόνον εκείνος και δε συμμερίζεται η οικονομική θεωρία. Η επιμονή του Ερντογάν όμως να κρατάει τα επιτόκια χαμηλά (8,25) ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει (11,8%) σημαίνει ότι όποιος κρατάει λίρες στα χέρια του έχει αρνητική απόδοση, χάνει χρήματα. Για αυτό και οι πωλήσεις από ξένους και τούρκους – επενδυτές και πολίτες.

Επιπλεόν οι επενδυτές φοβούνται ότι με αυτή τη λογική αλλά και την πολιτική του ανοίγματος της στρόφιγγας του δανεισμού στο εσωτερικό αποσταθεροποιεί την οικονομία.

Τέλος ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές ανόψει και της συνόδου κορυφής των ευρωπαϊων ηγετών στις 25 Σεπτεμβρίου.

Καμπανάκι από ΔΝΤ

Σε μελέτη που δημοσίευσε το ΔΝΤ για τον εξωτερικό τομέα των οικονομιών επισημαίνεται ότι χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (όπως η Τουρκία), χώρες των οποίων το νόμισμα πιέζεται (όπως το τουρκικό) και χώρες που τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί (όπως της Τουρκίας) αυντιμετωπίζουν αυξημένο ρίσκο φυγής των επενδυτών.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης του ΔΝΤ υπενθυμίζουν την εύθραυστη φύση της τουρκικής οικονομίας, αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και επιταχύνουν τη έξοδο των διεθνών κεφαλαίων από την Τουρκία.

Οι ίδιοι οι Τούρκοι ενισχύουν την υποχώρηση του νομίσματος, καθώς μπροστά στη διαρκή υποτίμησή του κάνουν ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος και χρυσοχοεία για να ξεφορτωθούν το πληθωριστικό νόμισμα και να διασφαλίσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών τους.

Η τάση αυτή φάνηκε και στις επίσημες ανακοινώσεις για το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου το οποίο ήταν τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρισι καθώς οι Τούρκοι προέβησαν σε αγορές ρεκόρ χρυσού.


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη