Αλβανία σημαίνει φτώχεια καταραμένη


Καταραμένη φτώχεια στην Αλβανία και όσο πιο φτωχοί τόσο περισσότερο το πολιτικό τους σύστημα τους σπρώχνει προς τον εθνικισμό και τα ναρκωτικά.

Για να μη σκέφτονται τη φτώχεια τους «εκτονώνοντας» την οργή τους όχι προς εκείνους που τους κρατάνε εξαθλιωμένους αλλά προς τους «κακούς ξένους».

Για να έχετε μια εικόνα της φτώχειας στην Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «ΝΤΙΤΑ», οι αλβανικές τράπεζες έχουν σήμερα 2,9 δισ. ευρώ που τα έχουν επενδύσει στο εξωτερικό, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του συνόλου των καταθέσεων των Αλβανών πολιτών στις τράπεζες.
Δηλαδή, το σύνολο των αλβανικών καταθέσεων είναι μόλις 9 δισ.
Οι λόγοι «φυγάδευσης» των χρημάτων στο εξωτερικό έχουν σχέση με την κατάσταση στην αλβανική οικονομία.

Η κρίση του 2008 έπληξε και την αλβανική οικονομία, με δύο συνέπειες για το χρηματοοικονομικό σύστημα:
1. Επιχειρήσεις και οικογένειες μείωσαν τη ζήτηση για δάνεια.
2. Εξαιτίας της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ίδιες οι τράπεζες διστάζουν να δώσουν δάνεια.

Σύμφωνα με την Οra news και άλλες εφημερίδες, στο τέλος του 2018, στην Εφορία δημιουργήθηκε έλλειμμα 108 εκατ. ευρώ, από τις απλήρωτες εισφορές για κοινωνική ασφάλεια από πλευράς εργοδοτών.

Κάτι τέτοιο, σχολιάζουν οι εφημερίδες στην Αλβανία, θέτει σε κίνδυνο το σύστημα των συντάξεων στη χώρα καθώς η τάση του ελλείμματος είναι ανοδική.
Σε σύγκριση με το 2017, το έλλειμμα στην Εφορία από απλήρωτες εισφορές στο τέλος του 2018, αυξήθηκε, από 88 εκατ. ευρώ σε 108 εκατ. ευρώ.

Αλβανία και Ελλάδα

Για να έχετε τώρα μια σύγκριση -να την έχουν και οι Αλβανοί φίλοι που τους ταΐζουν το «κουτόχορτο» του εθνικισμού- ας δούμε τις καταθέσεις στην Ελλάδα.
Το 2009 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν 237.531 δισ. ευρώ
Τον Νοέμβριο του 2018 -και μετά από μια δεκαετία κρίσης- ήταν της τάξεως των 131.385 δισ. ευρώ.

Όταν λοιπόν οι Αλβανοί εθνικιστές χαίρονταν που «χρεοκόπησε» η Ελλάδα, ας έχουν υπόψιν τους ότι 100 χρόνια να χρεοκοπεί κάθε ημέρα η Ελλάδα, πάλι πλουσιότερη από την Αλβανία θα είναι.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη