Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Τη ρευστοποίηση αποθεματικών ύψους 150 εκατ. ευρώ σχεδιάζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) φέτος προκειμένου να βρει τους αναγκαίους πόρους για την ικανοποίηση 40.000-50.000 εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρσι αυξήθηκαν 1% οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, ενώ κόπηκαν έως και 48% πάνω από 250.000 επικουρικές συντάξεις.
Τα μέτρα αυτά απλά μείωσαν το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο μετά βίας επιτρέπει την πληρωμή των ήδη καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων και σε καμία περίπτωση την εκκαθάριση  των εκκρεμών.
Χρέη 400 εκατ. ευρώ προς τους ασφαλισμένους
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr  από κύκλους του Υπ. Εργασίας, αναφέρουν πως από τις 120.000 περίπου εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, το ΕΤΕΑΕΠ  μπορεί φέτος να ικανοποιήσει λιγότερες από τις μισές.
Το συνολικό κόστος της ικανοποίησης 120.000 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικών συντάξεων  ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο το ποσό αυτό είναι αδύνατο να εξευρεθεί ούτε κατ΄ελάχιστον  από τα τρέχοντα έσοδα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ. Υπενθυμίζεται, παράλληλα,  πως το ΕΤΕΑΕΠ δεν επιτρέπεται να λάβει καμία τακτική ή έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, όπως συμβαίνει με τα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία εκτός από την τακτική κρατική χρηματοδότηση, θα λάβουν φέτος επιπλέον 859 εκατ. ευρώ για την καταβολή 95.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης.
Μέτρα 700 εκατ. ευρώ έπεσαν στην "μαύρη τρύπα" των ελλειμμάτων
Και αυτό παρά το γεγονός πως ο νέος ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε πακέτο μέτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ στο διάστημα μεταξύ 1/6/2016 – 1/6/2017.
Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα (από 6% στο 7% επί των ακαθαρίστων αποδοχών των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα), αλλά και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ ακόμα και κατά 48%.
Οι άγριες αυτές παρεμβάσεις στις εισφορές 2,3 εκατομμυρίων μισθωτών  και σε πάνω από 250.000  συντάξεις της επικουρικής ασφάλισης το μόνο που κατάφεραν ήταν να περιορίσουν, αν και όχι να εξαφανίσουν το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που από 1/1/2017 ενοποιήθηκε μαζί με τα ταμεία πρόνοιας (σ.σ. εφάπαξ) στο ΕΤΕΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τον  οποίο ενέκρινε η ίδια η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης  (δηλαδή το πρώην ΕΤΕΑ) θα έχει έλλειμμα 166 εκατ. ευρώ το 2017 (ή 3,4% των εσόδων του).
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες υποκρύπτουν ακόμα και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις –δεδομένου ότι το έλλειμμα ξεπερνά το 0,5%-  θα ήταν μάλλον απίθανο να ικανοποιηθεί έστω και …μία εκκρεμής αίτηση επικουρικής σύνταξης.
Γι' αυτό το ΕΤΕΑΕΠ έχει καταρτίσει ένα πλάνο ρευστοποίησης των αποθεματικών ύψους 150 εκατ. ευρώ του που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου ικανοποιήσει τουλάχιστον τις 40.000-50.000 από τις συνολικά 120.000 εκκρεμείς συντάξεις.
Υπενθυμίζεται πως πέρσι το ΕΤΕΑ έσπασε ομόλογα ύψους 470 εκατ. ευρώ τόσο για την ικανοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων, όσο και την απρόσκοπτη πληρωμή των ήδη καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων.