Αν αληθεύει αυτό που λένε ότι μερικές μυρωδιές είναι απόλυτα δεμένες με σπουδαίες μνήμες, τότε το μανταρίνι δικαιούται μια πολύ υψηλή θέση στη βιβλιοθήκη των αναμνήσεών μας. Την ώρα που το δάχτυλο μπήγεται στη μαλακή του σάρκα, ξεχύνεται ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αιθέρια έλαια που κάνουν διάφορα κύτταρα του εγκεφάλου να διεγείρονται.
Αν και τα μανταρίνια ξεκίνησαν την καριέρα τους περίπου 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι τα γευστικά αυτά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.
Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στην χώρα μας δώρο προς τον Ναύαρχο Τομπάζη μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνο. Οι τρεις πρώτες μανταρινιές που εισήχθησαν στην Ελλάδα φυτεύτηκαν στο κτήμα Τομπάζη στον Γαλατά Τροιζηνίας. Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφερναν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Απριλίου, με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.
Αποτελεί φρούτο που συμβολίζει την μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.
Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά.
Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Μία μερίδα 100 γραμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.
Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, μόνο στην Μεγάλη Βρετανία, κάθε χρόνο σημειώνονται 2.800 νέα κρούσματα καρκίνου στο ήπαρ. Σύμφωνα λοιπόν με δύο Ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006, η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως το μυστικό της δύναμης των μανταρινιών βρίσκεται στην βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.
Ιάπωνες ειδικοί από το National Institute of Fruit Tree Science της πόλης Μικάμπι και συνάδελφοί τους από το Prefectural University of Medicine του Κιότο, προχώρησαν σε δύο ξεχωριστές έρευνες, σχετικά με τα μανταρίνια, με τις οποίες προέκυψαν τα αποτελέσματα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω εσπεριδοειδών.
Συμπερασματικά, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί επισημαίνουν γενικά πως η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εξοπλίζει τον οργανισμό με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για αυτό είναι εξίσου σημαντική η κατανάλωση διαφορετικών τύπων λαχανικών και φρούτων.
Τα μανταρίνια είναι μια πολύ καλή επιλογή για να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών μιας και σου παρέχουν περισσότερο από 10% των ημερήσιων αναγκών σου. Είναι πολύ σημαντικές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και την επίτευξη της γλυκαιμίας. Ακόμα, η επαρκής πρόσληψη είναι το μυστικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Δύο μέτρια μανταρίνια μπορούν να σου καλύψουν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σου σε κάλιο. Όμως ξέρεις γιατί σου είναι απαραίτητο; Το κάλιο έχει θετική δράση σε όλα τα όργανα και κύτταρα του οργανισμού, πιο συγκεκριμένα είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νευρικών κυττάρων, της καρδιάς και του πεπτικού σου συστήματος. Επίσης, εκτός από την γνωστή του δράση στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, έχει και ευεργετικό ρόλο στην επίτευξη και διατήρηση της υγείας των οστών.
Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που απαιτείται για την βιοσύνθεση των νευροδιαβιβαστών και η ανεπάρκεια της να ευθύνεται για σοβαρές ασθένειες μέχρι και θάνατο. Η βιταμίνη C έχει και αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας την επιβλαβή δράση που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Ακόμα, έχει καίριο ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου που βοηθά στην επούλωση των πληγών και συγκρατεί τους τένοντες, τις αρθρώσεις και τα οστά. Τέλος, μην ξεχνάμε ότι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ότι 2 μέτρια μανταρίνια σου καλύπτουν περισσότερο από 80% των ημερήσιων αναγκών σου σε αυτή την βιταμίνη.
Το μανταρίνι είναι καλή πηγή αν θες να αυξήσεις την πρόσληψη της βιταμίνης Α, αφού δυο μέτρια μανταρίνια καλύπτουν περισσότερο από 25% των ημερήσιων αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην βελτίωση της όρασης, της υγείας του δέρματος, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, όπως και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη, η οποία δίνει και το έντονο πορτοκαλί χρώμα και είναι εκείνη η ουσία που τα διαφοροποιεί από τα πορτοκάλια.
Μια άλλη ομάδα βιοενεργών συστατικών είναι οι φαινόλες που διαχωρίζονται σε: φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και τις μη – φλαβονοειδείς πολυφαινόλες. Οι δύο πρώτες κατηγορίες εντοπίζονται στα μανταρίνια, όμως τα φαινολικά οξέα συμβάλλουν ελάχιστα στην συνολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Η συγκέντρωση φλαβονοειδών είναι παρόμοια με τα λεμόνια, με κύριο εκπρόσωπο τις φλαβονόνες.
Παρά την μειωμένη τους συγκέντρωση σε βιταμίνη C και φαινόλες είναι πολύ πλουσιότερα σε καροτενοειδή σε σχέση με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Πιο συγκεκριμένα, η β-κρυπτοξανθίνη που περιέχουν έχει επανειλημμένως φανεί πως μειώνει τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, του οξειδωτικού στρες και της καρκινογένεσης. Συμπερασματικά, η αντιοξειδωτική ικανότητα των μανταρινιών ακολουθεί εκείνη από τα πορτοκάλια, χάρη στα καροτενοειδή που περιέχουν.
Αν καταναλωθεί ολόκληρο και όχι μόνο ο χυμός τους τότε θα αυξηθεί η πρόσληψη φαινολών, φλαβοβοειδών, όπως και φυτικών ινών.
Πώς να επιλέξεις το καλύτερο μανταρίνι.
Διάλεξε εκείνα που είναι αψεγάδιαστα και βαριά για το μέγεθος τους. Επίσης, απέφυγε εκείνα που έχουν κοψίματα, μαλακά σημεία ή μούχλα. Τα φυτοφάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται στις σοδειές των εσπεριδοειδών. Για αυτό καλό είναι να διατηρήσεις και τώρα την ίδια τακτική με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, δηλαδή να τα ξεπλένεις με νερό πριν τα καταναλώσεις.
Τα μανταρίνια μπορούν να καταναλωθούν:
Φρέσκα, μιας και καθαρίζονται πολύ εύκολα και είναι τέλεια επιλογή για ένα γρήγορο σνακ που μπορείς να έχεις και μαζί σου on the go.
Στην σαλάτα σου για της δώσεις μια δροσερή νότα.
Στο κύριο γεύμα σου μέσα σε τορτίγιες ή συνταγές με πουλερικά
Στο πρωινό σου, σαν parfait γιαουρτιού, σε πίτσα με φρούτα.
Μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού.
Μαρμελάδα μανταρίνι
Υλικά
20 μανταρίνια
2 λεμόνια
1125 ml νερό
675 γρ. ζάχαρη καστανή ανεπεξέργαστη
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μανταρίνια και και τα ξεφλουδίζουμε, ενώ κρατάμε την φλούδα από 3 από αυτά. Κόβουμε τα μανταρίνια στην μέση και μετά σε τέταρτα και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις φλούδες τους. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια τα κόβουμε το ίδιο με τα μανταρίνια και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα ενώ προσθέτουμε και τις κομμένες σε κύβους φλούδες μανταρινιού.
Προσθέτουμε το νερό και την καστανή ζάχαρη και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Όταν τα φρούτα πάρουν βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει για περίπου 60-75 λεπτά, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Θα καταλάβουμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν θα έχει εξατμιστεί το νερό και έχει αρχίσει να πήζει.
Στην φάση αυτή μπορείτε με ένα μπλέντερ χειρός να λιώσετε όλα τα κομμάτια από την μαρμελάδα και να τις δώσετε την υφή που προτιμάτε μπορεί να καταναλωθεί και θα είναι το ίδιο νόστιμη όμως, εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε αυτή την διαδικασία. Αφήνουμε την μαρμελάδα μας να κρυώσει και την βάζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια όπου και θα την διατηρήσουμε.
Μανταρινόπιτα
Υλικά.
1 ποτήρι σησαμέλαιο
3/4 ποτηριού ζάχαρη καστανή
4 αβγά βιολογικά
2 βανίλιες
1½ ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι
μισό φλυτζάνια αμύγδαλα ψιλοκομμένα
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα και χυμό από 5 μανταρίνια
Για το σιρόπι
500 ml νερό
500 ml φρέσκο χυμό μανταρινιού
Εκτέλεση.
Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά για περίπου 5 λεπτά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
Γλυκό: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το σησαμέλαιο, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τον χυμό για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα του μανταρινιού και τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Για να σιροπιάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά κουταλιά περιμένοντας πρώτα να απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα προτού προσθέσουμε κι άλλη Σερβίρουμε συνοδεύοντας ιδανικά το γλυκό με παγωτό μαστίχα.
Ολόκληρο Μανταρίνι γλυκό κουταλιού
Υλικά
30 μικρά σχεδόν άγουρα μανταρίνια
1 κιλό ζάχαρη
2 φλ. νερό
1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Με την μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε ένα κομματάκι φλούδα στην ένωση του κοτσανιού. Τα ζεματάμε για 3 φορές από 2 λεπτά. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τα στύβουμε ένα-ένα να φύγουν τα πολλά υγρά και τα αφήνουμε ανάποδα με το κομμένο σημείο να ακουμπάει σε πετσέτα καθαρή για 5-6 ώρες.
Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 5-6′ και ρίχνουμε τα μανταρίνια. Αφήνουμε να βράσουν για 5′. Σβήνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Δένουμε το σιρόπι να σχηματίζει κόμπο και ξαναρίχνουμε τα μανταρίνια. Βράζουμε για 5-6′ και προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Για σίγουρη επιτυχία
Επιλέγουμε μανταρίνια μικρά, σχεδόν άγουρα. Η φλούδα τους πρέπει να είναι πολύ λεπτή και όχι χοντρή. Αυτά τα σχεδόν άγουρα μανταρινάκια με την λεπτή φλούδα, δεν έχουν σχηματίσει μεγάλο κουκούτσι και το κουκούτσι τους είναι μαλακό δεν το καταλαβαίνεις όταν το τρως. Είναι ακριβώς το ίδιο με το πράσινο ολόκληρο νερατζάκι γλυκό κουταλιού και το άγουρο ολόκληρο λεμονάτο γλυκό κουταλιού. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κλημεντίνες σχεδόν άγουρες. Να αποφεύγετε τα μανταρίνια με την χοντρή φλούδα. Δεν κάνουν για γλυκό.
Τα μανταρινάκια θα πρέπει να ζεματιστούν (βράσουν για λίγο) για να μαλακώσουν αλλά και για να ξεπικρίσουν. Αυτό το κάνουμε πριν τα βάλουμε στο σιρόπι. Αφού τα βάλουμε στο σιρόπι παύει το ξεπίκρισμα και δεν μαλακώνει άλλο η φλούδα. Επειδή τα μανταρίνια έχουν πολύ ζουμί, ίσως σας βγάλουν αρκετό μέσα στο σιρόπι. Για αυτό, είναι καλύτερα -όπως και στα υπόλοιπα γλυκά κουταλιού- αφού δέσετε το γλυκό να το αφήσετε μια νύχτα στο σιρόπι του να κρυώσει. Την επόμενη ημέρα, θα ελέγξετε την πυκνότητα του σιροπιού. Αν είναι πολύ αραιό (γιατί τα μανταρίνια έβγαλαν χυμό στο σιρόπι), το ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι σωστά.
Ένας άλλος τρόπος, αν δεν θέλετε να μαλακώσει πολύ το φρούτο, είναι να τα βγάλετε σε ένα μπολ και να δέσετε το σιρόπι σας άφοβα χωρίς τον κίνδυνο να γίνουν τα μανταρίνια μαρμελάδα. Μετά, αφού δέσει το σιρόπι ξαναβάζετε μέσα τα μανταρίνια και αφήνετε να δέσει το γλυκό όλο μαζί στην επιθυμητή πυκνότητα. Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 104°C. Αφού δέσει το γλυκό ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για λίγα λεπτά. Το ίδιο και στο γλυκό σύκο, κεράσι και στο βύσσινο και γεμίζουν τα φρούτα μέχρι μέσα με σιρόπι. Αφού κρυώσει το γλυκό, φυλάξετε το σε δροσερό μέρος ακόμα και στο ψυγείο. Το μανταρίνι είναι ευαίσθητο γλυκό γιατί έχει χυμό μέσα του.
Μην βάζετε αρώματα στο μανταρίνι. Είναι τόσο ονειρεμένο το άρωμα του μανταρινιού που μόνο κακό θα κάνετε στο γλυκό προσθέτοντας του αρωματικά. Το μανταρίνι γλυκό έχει πάντα μια ελαφριά πίκρα, που όμως έχει τέτοιο άρωμα ώστε μουδιάζει το στόμα.
Δεν αφήνω ποτέ τα μανταρίνια σε λεκάνη με νερό. Ούτε και ξύνω την φλούδα τους. Είναι τόσο λεπτή η φλούδα που είναι περιττό και αν τα αφήσετε σε λεκάνη με νερό θα ρουφήξουν επιπλέον υγρά και θα τα βγάλουν μέσα στο σιρόπι. Εναλλακτικά μπορείτε να κόψετε τα μανταρίνια στην μέση και να κάνετε το γλυκό με τα κομμένα μανταρίνια. Θα γίνει βέβαια πιο μαλακό και θα χάσει το όμορφο ολοστρόγγυλο σχήμα του.
Λικέρ μανταρινιού
Υλικά
4 μανταρίνια, καθαρισμένα (κρατάμε τις φλούδες από 2 φρούτα)
2 καρφάκια γαρίφαλο
800 γρ. ζάχαρη
900 ml τσίπουρο ή βότκα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το λικέρ μανταρίνι, τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι τα καθαρισμένα μανταρίνια σε διάφορα σημεία και τα ρίχνουμε σε γυάλινο βάζο (που να κλείνει καλά με καπάκι), μαζί με τις φλούδες, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και το τσίπουρο ή την βότκα. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο σημείο της κουζίνας (ή του σπιτιού) για περίπου 1 μήνα. Την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε το βάζο 1-2 φορές την ημέρα, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις περάσει το διάστημα του ενός μήνα, το λικέρ είναι έτοιμο. Σουρώνουμε το υγρό σε μπουκάλι και διατηρούμε το λικέρ μανταρινιού σε σκιερό μέρος.
Τάρτα με κλημεντίνες
Υλικά
1 έτοιμο φύλλο ειδικό για τάρτα ή φύλλο σφολιάτας ή κουρού
λίγο βούτυρο για το ταψί
Για την γέμιση
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου
6 κούπες γάλα φρέσκο, πλήρες (ή φυτικό)
6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 1⁄2 κουτ. σούπας ξύσμα ακέρωτου μανταρινιού
Για το γαρνίρισμα
16 κλημεντίνες, καθαρισμένες, σε φέτες
1/2 κούπα μαρμελάδα μανταρίνι
2 κουτ. σούπας νερό
Εκτέλεση
Κρέμα: Διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου σε 2 κούπες από το μετρημένο γάλα. Ρίχνουμε την ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στην φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει μία ελαφριά βράση το μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα με το άνθος αραβοσίτου, χαμηλώνουμε την φωτιά κι ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα του μανταρινιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C και βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα.
Απλώνουμε μέσα στην ταρτιέρα το φύλλο, φροντίζοντας ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Τρυπάμε το φύλλο παντού με ένα πιρούνι. Το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και γεμίζουμε με ρύζι ή όσπρια για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε το φύλλο, αφαιρούμε τα όσπρια και την λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει η τάρτα, την γεμίζουμε με την κρέμα και στρώνουμε όμορφα τα μανταρίνια πάνω της.
Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι την μαρμελάδα μαζί με το νερό, ίσα να γίνει ρευστή. Την ρίχνουμε χλιαρή πάνω από τα μανταρίνια απλώνοντάς τη. Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σταθεί.
Τα όσπρια ή το ρύζι που χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να τα φυλάξουμε και να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε για τον ίδιο σκοπό.
Καλή σας απόλαυση!
***
@Aliki Alisa/ edwhellas.gr/ 2010