Τουρκική επιθετικότητα και ψευδαισθήσεις αποκλιμάκωσης

 



Λάμπρος Τζούμης


Στο πλαίσιο της πρόσφατης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», σχεδιάσθηκε και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατάληψης νησιού. Την άσκηση παρακολούθησε ο Χουλουσί Ακάρ ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμα φορά τις απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Παράλληλα συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών Α/Φ στο Αιγαίο. Η όποια αισιοδοξία εκφράσθηκε από ορισμένους για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία μετά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, εντάσσεται περισσότερο σε ψευδαισθήσεις και σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση.
Η Τουρκία κάθε χρόνο σχεδιάζει και εκτελεί ασκήσεις που περιλαμβάνουν διακλαδικές αμφίβιες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με προσομοίωση κατάληψης νησιού αρχιπελαγικής χώρας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του εξαναγκασμού που ασκεί απέναντι στην Ελλάδα τις μετατρέπει σε εργαλείο προβολής ισχύος και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, Οι ασκήσεις αυτές εκτελούνται από τη Στρατιά Αιγαίου (με έδρα τη Σμύρνη), η οποία συγκροτεί τη «Διακλαδική Δύναμη Ειδικής Αποστολής», με Σχηματισμούς του Στρατού που αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση ή Υπό Επιχειρησιακό Έλεγχο, ενώ προικοδοτείται με αεροπορικό και ναυτικό δυναμικό, ώστε να δύναται να διεξαγάγει αποβατικές, αεροκίνητες και αεραποβατικές επιχειρήσεις.
Κάποια από τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τις τουρκικές ασκήσεις τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σε σχέση με τη γενικότερη σχεδίαση των τουρκικών Ε.Δ. είναι ότι:
- Αρχικά εφαρμόζεται τακτική εξασφάλισης αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής, καθώς επίσης απομόνωση και προσβολή των αμυνομένων δυνάμεων με πυρά αεροπορίας, ναυτικού και πυροβολικού για την εξάρθρωση του συστήματος διοίκησης- ελέγχου και της αμυντικής διάταξης των αμυνομένων.
- Εν συνεχεία διεξαγωγή αποβατικής και αεραποβατικής επιχείρησης, με σκοπό την κατάληψη του νησιού και διεξαγωγή επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα. Πραγματοποιείται ευρεία χρήση ελαστικών λέμβων εφόδου, τμημάτων ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρων, με σκοπό τη δημιουργία και συνένωση προγεφυρώματος στην ακτή και αεροπρογεφυρωμάτων στο εσωτερικό της τοποθεσίας.
- Η εγγύτητα των μικρασιατικών ακτών με τα ελληνικά νησιά, παρέχει τη δυνατότητα εχθρικών αποβατικών ενεργειών της μορφής από «ακτή σε ακτή» και την υποστήριξη τους με πυροβολικό ταγμένο στις Μικρασιατικές ακτές. Η δυνατότητα αιφνιδιαστικής εκδήλωσης των επιχειρήσεων ενδεχομένως θα συνδυαστεί με παραπλανητικές κινήσεις και δολιοφθορές, με στόχο την εξαπάτηση ως προς την περιοχή, στην οποία θα εκτελεστεί η αποβατική ενέργεια.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι η ενέργεια εναντίον κάποιου νησιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και η επιχείρηση σε σημαντικό βαθμό μπορεί να κριθεί στα πρώτα στάδιά της. Οι δυνάμεις που ενεργούν από τη φόρτωση στα μεταφορικά μέσα (πλοία, ελικόπτερα, κ.λπ) και μέχρι τη δημιουργία του αρχικού προγεφυρώματος είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και αποτελούν εύκολο στόχο, σε περίπτωση άμεσης επέμβασης του ναυτικού και της αεροπορίας, αλλά και της αντίδρασης των δυνάμεων του νησιού. Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η καταστροφή του εχθρού εντός της θάλασσας πριν αποβιβασθεί στην ακτή, ή πριν προσγειωθεί στο έδαφος.
Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι το τίμημα σε περίπτωση που επιχειρήσει εναντίον κάποιου ελληνικού νησιού θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Βασική προϋπόθεση όμως για μια αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική αποτελεί η πολιτική βούληση για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων να είναι σαφής και απόλυτη, ακόμα και με χρήση της στρατιωτικής μας ισχύος. Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα προκειμένου να αποφύγουμε μια στρατιωτική σύγκρουση ενέχει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε σημαντικές εθνικές υποχωρήσεις, να αποθρασύνει την Τουρκία και τελικά να μην αποφύγουμε τον πόλεμο.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη