Θάνατος Κοριζή: Αυτοκτονία ή δολοφονία ;


 

Λάμπρος Τζούμης



18 Απρ. 1941 ανακοινώνεται ο θάνατος του Αλέξανδρου Κορυζή που είχε διαδεχτεί τον Ιωάννη Μεταξά στην πρωθυπουργία της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή αυτοκτόνησε κατόπιν εντόνων επιπλήξεων που δέχθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο όταν τον κατηγόρησε για την κατάρρευση του μετώπου μετά τη γερμανική επίθεση που είχε εκδηλωθεί από τις 6 Απρ.

Μετά τη συνάντηση του Γεώργιου με τον Κορυζή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», ο τελευταίος φανερά ταραγμένος μετέβη στην οικία του. Ο Γεώργιος μετά από αυτό έστειλε τον δημοσιογράφο Ιωάννη Διάκο στο σπίτι του Κορυζή προκειμένου να τον ειδοποιήσει να επιστρέψει στο «Μεγάλη Βρετάνια». Ο Διάκος μια προσωπικότητα που λειτουργούσε στο παρασκήνιο της πολιτικής σκηνής, ήταν εξ απορρήτων σύμβουλος του Ι. Μεταξά και συμμετείχε σε όλα τα υπουργικά συμβούλια.

Όταν έφτασε ο Διάκος στην οικία του Κορυζή κατευθύνθηκε με τη σύζυγό του στο υπνοδωμάτιο που είχε αποσυρθεί ο πρωθυπουργός, χτύπησαν την πόρτα και από το εσωτερικό ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Σύμφωνα, με τον Διάκο, ο πρωθυπουργός βρέθηκε νεκρός κρατώντας ένα περίστροφο στο αριστερό του χέρι και έχοντας ένα εικόνισμα της Παναγίας στο στήθος του. Επίσης όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροψία έφερε δύο διαμπερή τραύματα στην καρδιά.

Το γεγονός των δύο πυροβολισμών και της χρησιμοποίησης του αριστερού χεριού για να αυτοπυροβοληθεί, ενώ ήταν δεξιόχειρας έφερε στην επιφάνεια θεωρία περί δολοφονίας του Έλληνα πρωθυπουργού από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Aν ισχύει η αυτοκτονία ο Κορυζής κατέδειξε με αυτή ότι υπήρξε ένας τίμιος πολιτικός που συναισθανόμενος το βάρος της ιστορικής ευθύνης οδηγήθηκε σ΄ αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξέλιξη των επιχειρήσεων απέναντι στη ναζιστική πολεμική υπεροπλία. Αν ισχύει η δολοφονία η παρέμβαση ξένων μυστικών υπηρεσιών στα εσωτερικά ελληνικά δρώμενα εκδηλώθηκε για μια ακόμα φορά, όπως έχει συμβεί κατ΄ επανάληψη στην ιστορία της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη