Αφορμή για να γράψω το παρών άρθρο στάθηκε ο τελευταίος σεισμός 4,1 βαθμών στην Κόρινθο. Ο άγιος γέροντας Βασίλειος ο Καυσοκαλυβίτης έλεγε (2013): «Θά ἔχουμε πολλές φασαρίες, ἔρχονται δύσκολες ἡμέρες.. Θά δεῖτε τίς πολυκατοικίες στήν Ἀθήνα νά συγκρούονται σάν τά κριάρια καί στίς τρεῖς ἡ μία νά μένει ὄρθια (μεγάλος σεισμός). Επίσης, η αγία γερόντισσα Λαμπρινή Βέτσιου (+2002) από τα Καλομόδια της Άρτας μιλάει ζωντανά μπροστά σε κάμερα για το μεγάλο σεισμό και ..«το μπαμ τη Αθήνας»! Έτι, ο μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος τόνιζε στα κηρύγματά του: «Σε μια μέρα θα αδειάσει η Αθήνα και όλοι θα σκοτώνονται στα χωράφια για μια πατάτα».
Προσέτι, ο Ἅγιος Παΐσιος (1994) είχε αναφέρει: «Πρῶτα θὰ γίνει κάτι ποὺ θὰ γονατίσει τὴν Ἀμερική. Θὰ πάψει νὰ εἶναι ὑπερδύναμη!». Εισέτι, ὁ γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης προέλεγε: «Ἡ Ἀμερικὴ θὰ γίνει μερική.. Ἡ Ἀμερικὴ θὰ σβήσει, δὲν θὰ ἔχει ζωὴ καθόλου, ὄχι ἐδῶ καὶ ἐκεῖ, καθόλου. Θὰ σβήσει ἀπὸ φυσικὰ φαινόμενα, ἀπὸ ἀρρώστιες καὶ ἀπὸ ἐκδικήσεις ἄλλων κρατῶν. Γιατί εἶναι ἡ αἰτία γιὰ τὰ κακὰ ποὺ γίνονται στὴν ἀνθρωπότητα. Θὰ συμβοῦν τὰ χειρότερα γιατί δὲν μετανόησαν…».
Ακόμη, ο Ρώσος Ἅγιος Ἀριστοκλῆς από την Οδησσό (1916) είχε πει: «Ἡ Ἀμερικὴ θὰ ταΐσει ὅλο τὸν κόσμο καὶ στὸ τέλος θὰ καταστραφεῖ, θὰ πάψει νὰ εἶναι ὑπερδύναμη». Επιπροσθέτως, ο π. Ἰωάννης Καλαϊδῆς (2009) είχε τονίσει: «Πρῶτα θὰ γίνει κάτι ποὺ θὰ γονατίσει τὴν Ἀμερική. Θὰ πάψει νὰ εἶναι ὑπερδύναμη! Ὑπερδύναμη θὰ ἀναδειχθεῖ ἡ Ρωσία καὶ μετὰ θὰ συμβοῦν τὰ γεγονότα!».
Έτι, ο πανιερώτατος Μόρφου Νεόφυτος μίλησε στην εκπομπή «Φάκελοι», στο ΡΙΚ, στις 3 Ιουνίου 2020. Ο αγωνιστής Ιεράρχης τόνισε τότε: «Μέχρι να φτάσουμε στο “καλό”, θα σειστεί το σύμπαν!.. Το είπαν Άγιοι. Ένας εξ αυτών ο όσιος πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης, ένας αγιώτατος Ιερέας της εποχής μας, ύστερα του 20ου αιώνα εκοιμήθηκε, ο οποίος έλεγεν θα περάσει Βιολογικόν Πόλεμον η Αμερική και η οικουμένη ολόκληρη -και αυτό που ζήσαμεν είναι Βιολογικός Πόλεμος, το έχω πει κι αυτό- μετά, λέει, η Αμερική θα περάσειν Γεωλογικόν Πόλεμον, Γεωφυσικόν, χωρίς να διευκρινίζει τι, και ύστερα, λέει, θα περάσει και γεγονότα Θερμού Πολέμου!».
Αυτά ανωτέρω και ενδεικτικά μας λένε οι άγιοι, ασκητές, γέροντες και γενικότερα οι πνευματικές πηγές που «βλέπουν» με τα μάτια της ψυχής. Στη συνέχεια θα καταγράψω το τι λένε αντιστοίχως οι κοσμικές πηγές ή, δηλαδή, οι επιστήμονες, ειδικοί και γενικότερα οι ορθολογιστικές πηγές για το ίδιο θέμα των γεωφυσικών φαινόμενων, έχοντας πάντα ως κυρίαρχο θέμα ή ζήτημα τους σεισμούς. Με άλλα λόγια, θα καταθέσω παρακάτω τις επιστημονικές θέσεις, τις γεωλογικές έρευνες και προσεγγίσεις, τις μελλοντικές προβλέψεις και προβολές των ειδικών για το σύνθετο θέμα των γεωφυσικών φαινομένων και κυρίως των σεισμών.
Κατ΄ αρχήν, ας δούμε τους μεγαλύτερους σεισμούς στον κόσμο από τις αρχές του 20ού αιώνα σύμφωνα με το National Geographic: Χιλή, 1960, 9,5 Ρίχτερ. Αλάσκα, 1964, 9,2 Ρίχτερ. Ινδονησία, 2004, 9,1 Ρίχτερ. Ιαπωνία, 2011, 9 Ρίχτερ. Ρωσία, 1952, 9 Ρίχτερ. Κολομβία, 1906, 8,8 Ρίχτερ. Χιλή, 2010, 8,8 Ρίχτερ. Κίνα, 2008, 8 Ρίχτερ. Περού, 2007, 7,7 Ρίχτερ. Πακιστάν, 2005, 7,6 Ρίχτερ. Ινδονησία, 2009, 7,6 Ρίχτερ. Τουρκία, 2011, 7,2 Ρίχτερ. Και, Αϊτή, 2021, 7,2 Ρίχτερ.
Στη συνέχεια καταγράφονται οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα: Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα ήταν το 1856 στη Ρόδο, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ, ενώ ο φονικότερος ήταν το 1881 στην Χίο, μεγέθους 7,3 Ρίχτερ, με πάνω από 4.000 νεκρούς. Πέραν αυτών των 2 γίγα-σεισμών, δείτε επίσης και: 1810 Κρήτη 7,8. 1926 Ρόδος 8,0. 1886 Φιλιατρά 7,5. 1956 Αμοργός 7,5. 1867 Κεφαλονιά 7,2. 1903 Κύθηρα 7,2. 1953 Αργοστόλι 7,2. 1957 Ρόδος 7,2. 1968 Άγιος Ευστράτιος 7,1. 1894 Αταλάντη 7,0. 1932 Ιερισσός 7,0. 1935 Κρήτη 7,0. 1947 Μεσσηνία 7,0. 1954 Σοφάδες 7,0 Ρίχτερ.
Λόγω του ότι η περιοχή της Αττικής έχει περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, σας καταθέτω τις επιστημονικές απόψεις που αφορούν τις τέσσερεις μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο. Πρώτη απειλή, μας λένε οι ειδικοί, είναι ο «Ανατολικός Κορινθιακός έως το Νότιο Ευβοϊκό»: Στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Γερ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει: «Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου». Δεύτερη απειλή είναι τα «Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων». Τρίτη απειλή αποτελεί ο «Σαρωνικός». Και, τέλος, μια ακόμη τέταρτη απειλή για την Αθήνα προέρχεται από το «ρήγμα της Αταλάντης».
Την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο κατά τους τελευταίους μήνες αποτύπωσε ο σεισμολόγος κ. Γερ. Χουλιάρας (Facebook), ο οποίος κάνει λόγο «για χιλιάδες μικρο-σεισμούς στην περιοχή από την αρχή της χρονιάς». Εισέτι, ο καθηγητής κ. Άκης Τσελέντης τονίζει (zougla.gr): «Από τον Φεβρουάριο έως τώρα έχουμε καταγράψει πάνω από 1.800 μικροσεισμούς στο Κορινθιακό Κόλπο.. Σίγουρα κάποια στιγμή το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει, αυτά που λένε σε 400 χρόνια είναι αστεία». Ακόμη, ο καθηγητής Κ. Μακρόπουλος έχει αναφέρει: «Θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός στην Αθήνα μέχρι το 2021. ..πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981..» (υπενθύμιση: 24 Φεβρουαρίου 1981: 6,7 Ρίχτερ).
Ειδική περίπτωση αποτελεί ο φονικός σεισμός των 7,5 ρίχτερ της 9ης Ιουλίου 1956, που έπληξε κυρίως την Σαντορίνη και προκάλεσε τσουνάμι μέχρι την Κάλυμνο. Χαρακτηριστικά ήταν και τα δημοσιεύματα της εποχής, καθώς ανέφεραν ότι η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με έκρηξη 10,000 ατομικών βομβών. Τότε έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και το 35% των σπιτιών είχαν καταρρεύσει. Τον μεγάλο σεισμό ακολούθησε τσουνάμι που ξεπέρασε τα 15 μέτρα σε ύψος και είχε ως αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της στην Κάλυμνο.
Πάμε τώρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί περιμένουν τα χειρότερα ή όπως λένε πολλοί ειδικοί: «Έρχεται σεισμός-μαμούθ». Λόγου χάρη, ο Πρύτανης Νεοτεκτονικής και Σεισμών, καθ. Δρ. Haluk Selim του Πανεπιστημίου Gelisim αναφέρει: «Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επηρέασε την περιοχή με δύο σεισμούς που συνέβησαν το 1999.. που, από το 1939, σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, έχει δώσει περίπου 11 σεισμούς μεγαλύτερους από 7 ρίχτερ σε 60 χρόνια.. Έχουν περάσει 22 χρόνια και ακόμη δεν έχει σημειωθεί σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας».
Ο Τούρκος γεωλόγος Νάτσι Γκρούρ έγραψε έτι στο Twitter: «Αναφέρω ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ενότητα και θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 7,2 ρίχτερ». Επίσης, ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας. Προσέτι, ο καθηγητής Σουκρού Έρσοϊ του Πολυτεχνείου Γιλντίζ τόνισε: «Αναμένουμε σεισμούς μεγαλύτερους από 7 στην περιοχή του Μαρμαρά. 28 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Μαρμαρά. Υπάρχουν περίπου 6.000.000 σπίτια».
Από την Τουρκία ας πάμε να δούμε, εν συντομία επίσης, την Αμερική και το διάσημο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, μήκους περίπου 1.200 χιλ., που και αυτό βρυχάται εδώ και λίγα χρόνια τώρα. Ιστορικά, το εν λόγω ρήγμα έχει προκαλέσει πολύ δυνατούς σεισμούς: 1857, Φορτ Τρέχον, 7,9 Ρίχτερ. 1906, Σαν Φρανσίσκο, 7.8 Ρίχτερ. 1957, Σαν Φρανσίσκο, 5,7 Ρίχτερ. 1989, Λόμα Πριέτα, 6,9 Ρίχτερ. 2004, Πάρκφιλντ, 6,0 Ρίχτερ. 2017, Σίρς Βάλλευ, 7,1 Ρίχτερ.
Ο καθηγητής και επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ν. Καλιφόρνια Τόμας Τζόρνταν ανέφερε (2016): «Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει. Οι τεκτονικές πλάκες στο σημείο κινούνται περίπου πέντε εκατοστά κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς στην Καλιφόρνια». Έτι, το 2008, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι και ένας ακόμη σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 1.800 θανάτους, 50.000 τραυματισμούς, ζημιές και καταστροφές υποδομών ύψους 200 δισ. δολαρίων».
Η Καλιφόρνια «κουνιέται» συνεχώς και κάτοικοί της χάνουν τον ύπνο τους φοβούμενοι το «μπαμ» στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Προκειμένου να κατανοήσουμε το πόση καταστροφή θα έφερνε ένας σεισμός που θα έπληττε το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, θα σας καταγράψω αυτό που επεσήμανε ο Δρ. Lucy Jones, επιστημονικός σύμβουλος για τη μείωση των κινδύνων στην Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, το 2013: «Φανταστείτε την Αμερική χωρίς το Λος Άντζελες!».
Ας δούμε, τέλος και εν συντομία, και το διασημότερο υπερηφαίστειο στον κόσμο: το Γέλοουστοουν των ΗΠΑ. Το Γέλοουστοουν βρίσκεται κυρίως στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, αν και επεκτείνεται και στην Μοντάνα και στο Άϊνταχο. Έχει έκταση 8.980 τετρ. χιλ. (κάντε εδώ αντιπαραβολή με την Κρήτη: 8.303 τετρ. χιλ.). Το «υπερηφαίστειο» του Γέλοουστοουν έχει εκραγεί μόλις τρεις φορές. Η πρώτη έγινε πριν από 2,1 εκατομμύρια χρόνια, η δεύτερη πριν από 1,3 εκατομμύρια χρόνια και η τελευταία πριν από 664 χιλιάδες χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια το Γέλοουστοουν βράζει κυριολεκτικά και απειλεί να θάψει την Βόρειο Αμερική κάτω από τέφρα και να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2014 ομάδα ειδικών επιστημόνων δημοσίευσε μια μελέτη στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», η οποία έρευνα «χαρτογράφησε» το πως θα έμοιαζε μια τυχόν έκρηξη του Γέλοουστοουν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να θάψει τις πολιτείες Γουαϊόμινγκ, Μοντάνα, Αϊνταχο και του Κολοράντο κάτω από ένα μέτρο ηφαιστειακής στάχτης ή ένα μείγμα πέτρας και γυαλιού. Το στρώμα στάχτης θα οδηγούσε σε θάνατο χιλιάδων φυτών και ζώων, φθορές κτιρίων και βραχυκυκλώματα ηλεκτρικών συσκευών. Με μια μόνον φράση: «Η Αμερική θα γινόταν Μερική!».