Αν υπάρχει ένας λόγος που οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αυτός είναι η διατροφή
Το διατροφικό μοτίβο που ακολουθούν τούς προσφέρει καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική υγεία και τούς προστατεύει από αρκετές σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.
Δε θα ήταν η κορυφαία διατροφή επί σειρά δεκαετιών αν δεν ήταν πραγματικά ωφέλιμη για την υγεία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες δίαιτες, υπάρχει πληθώρα έγκριτων επιστημονικών μελετών που υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε διάφορους τομείς της υγείας.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
Καρδιακή υγεία
Όπως και η δίαιτα DASH, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό πως προστατεύει την καρδιά. Σε μια μεγάλη μελέτη περισσότερων από 30.000 γυναικών βρέθηκε ότι η προσκόλληση στο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για μια περίοδο 10 ετών οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας. Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μετά από μόλις έξι μήνες προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα στην αφθονία υγιεινών για την καρδιά θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης που περιέχονται στη διατροφή αυτή, όπως τα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα υγιεινά ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.
Κίνδυνος καρκίνου
Μια αναλυτική επανεξέταση του 2017 υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Μεσογείου έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από όσους ζουν στη βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ και οι συγγραφείς πιστώνουν αυτό το εντυπωσιακό στατιστικό στη μεσογειακή διατροφή. Η έρευνα βρήκε, επίσης, ότι η κατανάλωση βασικών τροφίμων της μεσογειακής διατροφής μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των όγκων.
Απώλεια βάρους
Σε μια μελέτη περισσότερων από 10.000 ανδρών και γυναικών από την Ισπανία διάρκειας πέντε ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή έπαιρναν το λιγότερο βάρος ετησίως (και είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής αύξησης του βάρους) συγκριτικά με όσους δεν ήταν εξίσου προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή.
Επιπλέον, όταν συγκρίθηκε με τη διατροφή χαμηλών λιπαρών σε άλλη μελέτη, η μεσογειακή διατροφή είχε αποτέλεσμα σχεδόν τον διπλασιασμό της απώλειας βάρους, λόγω της υψηλότερης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και φυτικών ινών που τείνουν να σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, σημειώνουν οι ειδικοί.
Διαβήτης τύπου 2
Σε μια επανεξέταση μελετών του 2015, η μεσογειακή διατροφή σχετίστηκε με καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο συγκριτικά με άλλες δίαιτες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι η υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών (φυτικές ενώσεις που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά) από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Εγκεφαλική λειτουργία
Οι επιστήμονες υποθέτουν, επίσης, ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι ωφέλιμες για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά στο πλαίσιο της κατάθλιψης, καθώς οι πολυφαινόλες επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που έχουν υπό την ευθύνη τους της αντικαταθλιπτικές δραστηριότητες.
Εκτός από την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει, επίσης, την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας, καθώς είναι «η εκτενέστερα μελετημένη διατροφική προσέγγιση όσον αφορά στη γνωστική λειτουργία».
ygeiamou.gr