Η ληστρική συμμορία του Εφιαλτάκη θέλει να καθιερώσει εισιτήριο για την είσοδο στον εθνικό δρυμό του Ολύμπου


 

ΕΟΣ Λιτοχώρου


Ένα από τα πιο «θερμά» καλοκαίρια για τον Όλυμπο το φετινό, καθώς, ενώ βρισκόμαστε στη 2η εβδομάδα απαγόρευσης εισόδου, κυκλοφορεί προσχέδιο υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αναφέρεται αναλυτικά στην καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στον εθνικό δρυμό.
Κάποια από τα βασικά του σημεία είναι:
- Πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο με μηδενική ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το που και πως θα διατεθούν τα έσοδα, ενώ αναφέρει ξεκάθαρα ότι υπάρχει δυνατότητα σύμβασης με ιδιωτικές εταιρείες για τον έλεγχο της εισόδου. Καμία αναφορά δεν γίνεται στα βασικά : πρόληψη, έλεγχο, δασοπροστασία, δασοπυρόσβεση, βασικές υποδομές, ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ.
-Το ποσό είναι υπέρογκο, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Π.χ: 6€ ημέρα/άτομο, 12€/ημέρα για αυτοκίνητο χωρίς μάλιστα να προβλέπεται ή να υπάρχει δημόσια συγκοινωνία για παράδειγμα προς τα Πριόνια. Τα ποσά υπολογίζονται μάλιστα με ΦΠΑ 24% αντί για 6% και καμία διαφορά δεν υπάρχει στις τιμές σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.
-Δεν προβλέπεται τίποτα διαφορετικό για τα μέλη των ορειβατικών – φυσιολατρικών Συλλόγων, οι οποίοι πέρα από τη διαχρονική προσφορά στο βουνό στην σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών, είναι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και βοηθούν σε κάθε έκτακτη περίπτωση, όπως έγινε πολύ πρόσφατα με την πυροφύλαξη. Οι όποιες εξαιρέσεις μας προκαλούν επίσης εντύπωση καθώς είναι πολύ συγκεκριμένες.

Τέλος, τέτοιου είδους αποφάσεις δεν γίνεται να λαμβάνονται στα γραφεία των Υπουργείων χωρίς πλήρη συνεννόηση και διάλογο με την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους, τους επαγγελματίες του βουνού και όλους τους εμπλεκόμενους. Ιδίως όταν στον Νομό Πιερίας δραστηριοποιούνται Σύλλογοι με ιστορία δεκαετιών, πλούσια εμπειρία και μεγάλη προσφορά στον ορεινό όγκο του Ολύμπου.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πολιτεία κρατάει για 10 μέρες τον Όλυμπο κλειστό, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να τον προστατεύσει και μιλάμε για εισιτήριο;

Ο Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου, σε ομοφωνία με τους λοιπούς ορειβατικούς-φυσιολατρικούς Συλλόγους του ν.Πιερίας καλεί τους αρμόδιους να αποσύρουν το εν λόγω προσχέδιο ΚΥΑ, καθώς μας βρίσκει αντίθετους κάθετα, και να ξεκινήσουν διάλογο άμεσα με την τοπική κοινωνία και φορείς.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη