Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων φάνηκε η (επιεικώς χαρακτηριζόμενη) πρόχειρη μελέτη της νέας διαδικασίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Για παράδειγμα, στη Σχολή Ευελπίδων μένουν σίγουρα 105 κενές θέσεις οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν με τις αποχωρήσεις που συμβαίνουν κάθε χρόνο τους πρώτους 2 – 3 μήνες του έτους λόγω μετεγγραφών των υποψηφίων σε άλλες σχολές κλπ και να φθάσουν οι κενές θέσεις τις 200…
Με μια περίεργη και αντιφατική λογική, αρχικώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποφάσισε, μετά από χρόνια μειώσεων λόγω των μνημονίων, να αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές έτσι ώστε να καλυφθούν τα επικίνδυνα κενά που έχουν δημιουργηθεί στο στράτευμα λόγω των περικοπών στον αριθμό των νέων αξιωματικών των προηγούμενων ετών. Έτσι, στη ΣΣΕ φέτος οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν 369 (τα προηγούμενα χρόνια ήταν 170 – 190 ανά έτος). Τα μόρια που χρειαζόταν κάποιος υποψήφιος για να εισέλθει ήταν 13.700 – 14.050. Όμως, η ίδια πολιτική ηγεσία και εις βάρος των προειδοποιήσεων, όρισε την ΕΒΕ στο 1,2 με αποτέλεσμα η βάση να πάει κατευθείαν πάνω από τα 14.000 μόρια.
Προκύπτουν λοιπόν μια σειρά από ερωτήματα.
- Έγινε κάποια σχετική μελέτη; Αν ναι, από ποιον και βάσει ποιων στοιχείων;
- Είδε κάποιος τους μέσους όρους των βαθμολογιών των προηγούμενων ετών στο 2ο επιστημονικό πεδίο έτσι ώστε να προτείνει εφικτά πράγματα και να μην μείνουν κενές θέσεις.
- Ρωτήθηκαν οι Σχολές που υποτίθεται ότι έχουν όλα τα στοιχεία των εισακτέων των τελευταίων ετών; Αν ναι τι απάντησαν;
- Θα ελεγχθεί αυτός που εισηγήθηκε την εισαγωγή του συντελεστή 1.2 για τα ΑΣΕΙ και αν είχε τις γνώσεις να το κάνει;