Ξαφνικά οι φανατικοί εβραίοι που δεν μπολιάζονται εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας

 


Kαθώς όλο και πιο πολλοί πλήρως εμβολιασθέντες πολίτες καταλήγουν στην εντατική με πιο πρόσφατο παράδειγμα 50χρονο εργοστασιάρχη της βορείου Ελλάδος ο οποίος παρότι είχε εμβολιαστεί πλήρως δίνει μάχη ζωής, στο Ισραήλ η κριτική στη κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επιθετική από τα ισραηλινά ΜΜΕ ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει στο μικροσκόπιο και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όμως ένα φαινόμενο δεν περνάει απαρατήρητο: Oι υπερορθόδοξες κοινότητες στο Ισραήλ που έχουν τα πιο μικρά ποσοστά εμβολιασμού μοιάζουν να παίρνουν μία (πρόσκαιρη;) ρεβάνς μετά τις επικρίσεις που δέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα τόσο στη χώρα τους όσο και στη Νέα Υόρκη μια και τα ΜΜΕ κατηγορούσαν τις γειτονιές και τις συγκεντρώσεις τους σαν υπερμεταδότες του ιού.

Κι αυτό γιατί είχαν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Κι ενώ στο γενικό πληθυσμό του Ισραήλ παρατηρείται μία ανεξήγητη- για εμβολιασθέντες- έκρηξη κρουσμάτων τα ποσοστά στις υπερορθόδοξες συνοικίες είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Ο αριθμός των νεκρών από κοροναιό στο Ισραήλ ανήλθε πλεόν στους 6.461 ενώ το ποσοστό των θετικών δοκιμών τη Δευτέρα σημείωσε περαιτέρω αύξηση στο 2,17 τοις εκατό.

Η υπερορθόδοξη κοινότητα κοιτάζει με ικανοποίηση τα στοιχεία νοσηρότητας, τα οποία τοποθετούν τον τομέα στο κάτω μέρος του εθνικού πίνακα λόγω του χαμηλού αριθμού των κρουσμάτων. Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και να εξηγήσουν τους χαμηλούς αριθμούς – και προσεύχονται ως επί το πλείστον να περάσουν τις διακοπές «μεταξύ των εποχών» με ειρήνη.

“Πολλοί άνθρωποι στην υπερορθόδοξη κοινωνία αναρρώνουν ή εμβολιάζονται”, εξηγεί ο Δρ Menachem Bitan, ιατρικός διευθυντής της Περιφέρειας Ιερουσαλήμ στο Ηνωμένο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Επιπλέον, επειδή το ποσοστό των ασθενών στην υπερ-Ορθόδοξη κοινωνία ήταν υψηλότερο τότε, τώρα το ποσοστό ανάκαμψης σε αυτήν την κοινωνία είναι υψηλότερο – και επομένως το ποσοστό των ατόμων που έχουν φυσική προστασία είναι υψηλότερο. ”
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, την περασμένη Πέμπτη μόνο το 3% όλων των επαληθευμένων κρουσμάτων προέρχεται από την υπερ-Ορθόδοξη κοινωνία, σε σύγκριση με το 91% από τον γενικό τομέα. Η διαφορά είναι χαώδης!  Το ποσοστό των μαθητών είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλό – και μόνο το 4% όλων αυτών των δειγμάτων εκείνη την ημέρα προέρχονταν από υπερ-Ορθόδοξη κοινότητα.

Ο Ephraim Rosenstein, διευθυντής του υπερορθόδοξου Τομέα στις Υπηρεσίες Υγείας Leumit, υπογραμμίζει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναρρώνουν στον κλάδο. Υπήρχαν πολλοί ασθενείς, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά. Επομένως, βλέπουμε λιγότερους ασθενείς. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι από τον γενικό τομέα. Ο κύριος λόγος που δεν βλέπουμε νέες μολύνσεις είναι επειδή αυτός ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό ή έχει περάσει από την ασθένεια.

Ισως αυτή η προσέγγιση να μην είναι ακριβώς η σωστή όπως πολλές προσεγγίσει στην υπόθεση της πανδημίας αποδείχθηκαν φενάκη. Οι Αρχές του Ισραήλ έχοντας εμβολιάσει πάνω από 5.700.000 κατοίκους και διατηρώντας τη χώρα αποκλεισμένη από τον τουρισμό για όσους δεν διαθέτουν ισραηλινό διαβατήριο δεν μπορούν να δηλώνουν υπερήφανοι για το αποτέλεσμα.

Αυτό που συμβαίνει στην υπερορθόδοξη κοινότητα θα πρέπει να τους βοηθήσει να εξάγουν τα σωστά συμπεράσματα.

Το τοπικό συμβούλιο Kiryat Ya’arim (Telez-Stone) είναι ένα από τα μέρη που συμβολίζουν περισσότερο την αναστροφή της τάσης. Πριν από λιγότερο από μισό χρόνο, η μικρή υπερ-Ορθόδοξη κοινότητα στα βουνά της Ιερουσαλήμ έγινε πρωτοσέλιδο όταν κατέκτησε την κορυφή της λίστας των κόκκινων κρουσμάτων και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας ασθενής.

Ως συμπληρωματικό μέτρο, το συμβούλιο διοργάνωσε δραστηριότητες για τους κατοίκους για τις μέρες των διακοπών όπως μελέτη της Τορά.
“Επενδύσαμε εκατοντάδες χιλιάδες σέκελ για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να μην βγαίνουν – όχι από τη χώρα ούτε ακόμη και από την κοινότητα”, δηλώνει ο Ravitz «Έχουμε συνηθίσει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μην αναμιγνυόμαστε με άλλους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη απόκλιση μεταξύ των πληθυσμών».

Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα η τοπική αρχή ενοικίασε ένα υδάτινο πάρκο και λούνα παρκ νότια της Ιερουσαλήμ, για μια ολόκληρη ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας μόνο οι κάτοικοί της είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στον χώρο. Ο Ravitz απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι σε μεγάλες και πολυσύχναστες υπερ-Ορθόδοξες πόλεις όπως η Μπνεϊ Μπρακ, τέτοιες λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν. “Πάντα λέω ότι αυτό που κάνεις σε μια μικρή περιοχή – μπορεί επίσης να γίνει σε μεγαλύτερη.

Ο Eliyahu Arend, μέλος του Συνδέσμου Ιατρικής Συμβουλευτικής «For Yours» στον Τομέα Haredi, επισημαίνει άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες για τη σχετικά καλή κατάσταση αυτού του κοινού, και αναφέρει τρεις βασικούς λόγους: «Στη κοινότητά μας έχει δημιουργηθεί ένα είδος ασυλίας κοπαδιών “, είπε.
Δεύτερον, οι νέες μεταλλάξεις που μπορούν να προκαλέσουν τις περισσότερες λοιμώξεις προέρχονταν από το εξωτερικό, και οι υπερ-Ορθόδοξοι άνθρωποι πετούν πολύ λιγότερο από άλλους. Το τρίτο πράγμα είναι ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες δοκιμές από ό, τι στο παρελθόν, επειδή  η δημόσια ατμόσφαιρα είναι διαφορετική σήμερα. Πάντως δεν βρισκόμαστε σε εφησυχασμό εξηγεί ο Ravitz, γιατί “είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια.”

Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ της χώρας κάνουν σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης στον υπόλοιπο πληθυσμό.

-Το Ισραήλ βρίσκεται και πάλι στα σχοινιά, στο καναβάτσο, γράφει το Ynetnews.

Η αποτυχία κατανόησης της αιτίας και του αποτελέσματος στην καταπολέμηση του COVID είναι ένα σύμπτωμα που μοιράζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την φάρσα: η κυβέρνηση ανακοινώνει την αξιέπαινη πολιτική του να ζει μαζί με τον κοραναϊό, αλλά μετά αποτυγχάνει να λάβει τα πιο βασικά μέτρα για να μας προστατεύσει

Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη αύξηση των μολύνσεων από κοροναϊούς αποτελεί απόδειξη της εγγενούς δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την πραγματικότητα.

Το συμπέρασμα που πρέπει να καταλήξουμε από την εξέταση των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι οι Ισραηλινοί ενήλικες – όπως τα παιδιά τους – δεν έχουν μάθει τίποτα τον περασμένο χρόνο ενάμιση χρόνο, καθώς πολεμήσαμε τον ιό.

Η αδιανόητη αποτυχία κατανόησης της σχέσης αιτίας-αποτελέσματος στην καταπολέμηση της πανδημίας είναι ένα σύμπτωμα που μοιράζονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την φάρσα: η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την αξιέπαινη πολιτική του να ζει παράλληλα με τον ιό, αλλά δεν παίρνει το πιο βασικά απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της ζωής και των οικονομικών μας δραστηριοτήτων, παρά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Καθώς ο αριθμός των ασθενών συνεχίζει να αυξάνεται, ολόκληρες μέρες περνούν χωρίς κυβερνητική δράση και τα μέτρα που εφαρμόζονται έρχονται αργά και είναι λίγα.

Το κοινό, οι πολίτες μερικοί από τους οποίους δεν έχουν ακόμη συνέλθει μετά από περισσότερο από ένα έτος κλειδώματος, λαχταρούν για μια αίσθηση κανονικότητας. Θέλουν να εργάζονται, να χαλαρώνουν, να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζουν να αγνοούν τα απλούστερα μέτρα δημόσιας ασφάλειας, τα οποία θα μας επέτρεπαν να διατηρήσουμε όλα τα προηγούμενα επιτεύγματά μας με ελάχιστο προσωπικό κόστος.

Αυτό πηγάζει από την παραληρητική πεποίθηση των ανθρώπων ότι εξαπατούν το σύστημα, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα ως αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής παραίτησης της ευθύνης του πολίτη.

Η υπουργός Παιδείας Yifat Shasha-Biton (photo κάτω) είναι ένας από αυτούς που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με αυτήν την πραγματικότητα.

Το λεπτό, αμελές περίγραμμα που δημοσίευσε το υπουργείο της την Κυριακή σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την 1η Σεπτεμβρίου όχι μόνο θα αποτύχει να προστατεύσει από τον ιό, αλλά θα οδηγήσει σε χιλιάδες άρρωστα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από τη μόλυνση – μια μαύρη κηλίδα στο μελλοντικό πολιτικό της βιογραφικό και στη συνείδησή της.

Αντί να οικοδομήσει ένα λογικό και συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίσει την ασφάλεια των νέων του Ισραήλ, η υπουργός προτιμά να αποφεύγει τις γωνίες, εισάγοντας ένα περίγραμμα που ταιριάζει με τη δική του κοσμοθεωρία.
Η ιδέα ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα ανοίξει ως συνήθως είναι στην πραγματικότητα παραληρητική.

Το σχέδιο μείωσης της καραντίνας για δασκάλους και μαθητές σε μόλις δύο ημέρες, παρά το γεγονός ότι η περίοδος επώασης για τον ιό μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες, είναι εντελώς φαντασιακό.

Εν τω μεταξύ, το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο Ben-Gurion παραμένει παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει τις τρύπες. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εκτοξεύονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν ως κρούσματα.
Χωρίς υπεύθυνο ενήλικα να αναλάβει τον έλεγχο αυτού του χάους, ο ιός  έχει κερδίσει. Ο αριθμός των ημερήσιων περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται, με τις σοβαρές περιπτώσεις να διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες.
Η νοσηρότητα που μέχρι πρόσφατα παρατηρήθηκε μόνο στο κέντρο του Ισραήλ, έχει πλέον εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Με αυτόν τον ρυθμό, απέχουμε μερικές εβδομάδες από χιλιάδες νέες περιπτώσεις και εκατοντάδες σοβαρούς ασθενείς κάθε μέρα.
Δεν είναι μια προβολή αλλά η κρύα σκληρή αλήθεια. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τα ιδρύματα υγείας της χώρας δείχνουν ήδη την πίεση από την αύξηση της νοσηρότητας. Τα ταμεία υγείας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δοκιμές – τα αποτελέσματα καθυστερούν και οι συσκευές εντοπισμού και παρακολούθησης του IDF επίσης δεν ανταποκρίνονται.
Έτσι δεν κερδίζετε μια πανδημία. Αυτή είναι σχεδόν μια έντιμη ήττα.

Αντί να προβλέψουμε την αύξηση της υπόθεσης και να αποδεχτούμε σχετικά ελαφρούς περιορισμούς που θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν το βάρος μέχρι να καταλάβουμε καλύτερα πού βρισκόμαστε και πού κατευθυνόμαστε, το ισραηλινό κοινό και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τους επέλεξαν να εστιάσουν σε άλλα θέματα όπως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Βεβαίως, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί επιστημονικές απαντήσεις, εάν μόνο για πρακτικούς λόγους: εάν η ανοσία του εμβολίου μας εξασθενίσει, μια τρίτη δόση θα βοηθήσει αμέσως στην επίλυση του προβλήματος. Εάν το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Delta, μια τρίτη δόση δεν θα έχει καμία χρησιμότητα.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να ειπωθεί με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι οι πιθανότητες να γίνουν σοβαρά άρρωστοι εμβολιασμένοι είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, επομένως το εμβόλιο συνιστάται ιδιαίτερα σε οποιονδήποτε εξακολουθεί να είναι διστακτικός.

Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι υπό τον έλεγχό μας, και όχι σε αυτό που δεν είναι. Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων, να απαιτήσουμε απομόνωση για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, να αποκαταστήσουμε το Πράσινο Πέρασμα για κάθε τύπο δημόσιας συγκέντρωσης μικρών και μεγάλων και να προετοιμαστούμε επειγόντως για την αναμενόμενη επιβάρυνση για το σύστημα υγείας που θα έρθει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζουμε.

 

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη