Έλληνας της Κύπρου εξηγεί τα μέτα που πήρε η Σουηδία για τον κορωνοϊό
Ενώ στη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη αριστεροί, φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες επιβάλλουν σκληρά μέτρα, ή στηρίζουν παρόμοια μέτρα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων, η Σουηδία ακολουθεί ένα άλλο μοντέλο πλήρους ελευθερίας, είτε αφορά τα μέτρα αποστασιοποίησης, είτε αφορά τον εμβολιασμό. Μαρτυρία Κύπριου που εργάζεται στη Σουηδία για το πως αντιμετωπίζει η σκανδιναβική χώρα τον κορωνοϊό.
Το «σουηδικό μοντέλο» σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αυτό γιατί η χώρα αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει την καταστολή και την επιβολή, είτε των λόκνταουν είτε των εμβολιασμών, αλλά την πειθώ και τα επιχειρήματα, σεβόμενη τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών της.
Σχολιάζοντας αυτή την πολιτική σε σημερινό άρθρο του στο «RT», ο Βρετανός δημοσιογράφος Neil Clark ανέφερε πως «η αριστερά συνήθως αγαπούσε τη φιλελεύθερη Σουηδία. Τώρα για τους Βρετανούς προοδευτικούς που είναι υπέρ της μάσκας και υπέρ των λόκνταουν, η χώρα δεν υπάρχει».
Γράφει για την βρετανική αριστερά πως «αντί να παροτρύνουν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον – την οποία οι αριστεροί της Βρετανίας κατακρίβειαν μας έλεγαν πως ήταν “ακροδεξιά” και “φασιστική” πριν το Μάρτιο του 2020 – να γίνει ακόμη πιο αυταρχική με τους περιορισμούς της, θα έπρεπε να εκθείαζαν τη λογική, σοσιαλδημοκρατική Σουηδία. Το πρόβλημα ήταν, ωστόσο, ότι από πολύ νωρίς, είχαν προδιάθεση να πιστέψουν ότι η αντίθεση στα λόκνταουν δεν ήταν μόνο ένα “δεξιό” πράγμα, αλλά ένα “ακροδεξιό”.»
Για να καταλήξει: «Η αλήθεια είναι, όμως, πως η ολοκληρωτική, φασιστική απειλή δεν ήρθε από τους αντι-λόκνταουν διαδηλωτές, αλλά από αυτούς που προωθούν τα λόκνταουν. Και η Σουηδία έδειξε ότι πραγματικά δεν έπρεπε να είναι αυτός ο τρόπος».
Κυπριακή μαρτυρία από τη Σουηδία
Μια γεύση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Σουηδία και του πως αντιμετωπίζει η σκανδιναβική χώρα την πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» ο κ. Μιχάλης Χριστοφίνης.
Ο κ. Χριστοφίνης είναι Κύπριος και εργάζεται ως Επιθερωρητής Τροφίμων στον Δήμο της Καρλσκρούνα, ιδιότητα που του δίνει ακόμη πληρέστερη εικόνα για τις οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Σουηδία.
Πρόγραμμα 5 Φάσεων
«Έχει περάσει αρκετά η Σουηδία εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο», είπε. «Κατά τα άλλα το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Με τα επίσημα στοιχεία της Σουηδικής Υπηρεσίας Υγείας, στη ιστοσελίδα, υπάρχουν γύρω στο 70% που αναλογεί σε 5,750,000 πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και δύο δόσεις έχει κάνει γύρω στο 45% που αναλογεί σε 3,850,000». Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Σουηδίας ξεκίνησε από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020 και έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα.
Για την χαλάρωση των μέτρων στη Σουηδία, ανέφερε:
«Η Σουηδία έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα 5 φάσεων ελαφρύνσεων των περιοριστικών μέτρων και σήμερα είμαστε ήδη στην τρίτη φάση, σήμερα, 15 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί περισσότερες ελαφρύνσεις σε πάρκα ψυχαγωγίας, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και γενικότερα η συνάθροιση μπορεί να αυξηθεί και σε 8 άτομα.»
Δεν υπήρξε ολοκληρωτικό λόκνταουν
Ο κ. Χριστοφίνης ανέφερε ότι ουδέποτε στην Σουηδία δεν υπήρξε ολοκληρωτικό λόκνταουν. «Σε καμία φάση δεν υπήρξε αυτό το πράγμα και γενικότερα είναι μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας των Σουηδών. Δεν τους αρέσει. Και είναι είναι πολύ σημαντικό επίσης να ειπωθεί ότι η Σουηδία το 1952 δεν… είναι θέμα συνταγματικό… δεν έχει θέσει ποτέ, ακόμα και σε θέμα πολέμου, ένα τέτοιο λόκνταουν. Επομένως έχει να κάνει με την φιλοσοφία και κυρίως με το Σύνταγμα της Σουηδίας το οποίο δεν προωθεί τέτοιου είδους λόκνταουν ώστε να κλείσουν τα πάντα και να είναι όπως έχει γίνει σε Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα.»
Ούτε μάσκες, ούτε safepass
Στο ερώτημα αν φορούν μάσκες για να πάνε δουλειά ή αν χρειάζονται safepass, ο κ. Χριστοφίνης έδωσε μια απάντηση που εκπλήσσει: «Όχι, όχι, απεναντίας, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα και θα επαναλάβω αυτό ακριβώς. Ότι είναι μέσα στο πλαίσιο, είναι “μέσα στο DNA”, ας το πω, των Σουηδών, το οποίο δεν θέλει να δημιουργήσει διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών, δεν θέλει να δημιουργήσει το λεγόμενο άπαρτχαϊντ, αυτό που υπάρχει στην καθημερινότητα. Δεν θέλει να δημιουργήσει διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών και να δημιουργήσει διαφορές μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη-εμβολιασμένων.»
Πειθαρχία & αμοιβαία σχέση πολίτη-κράτους
Για την πειθαρχία ως προς τα μέτρα, ο κ. Χριστοφίνης εξήγησε πως «είναι θέμα πειθαρχίας, είναι θέμα σεβασμού του πολίτη προς το κράτος και το κράτος αντίστοιχα προς τον πολίτη. Δηλαδή υπάρχει μια αμοιβαία σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους. Από τη στιγμή που υπήρξε η πανδημία αμέσως η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας είχε εξαγγείλει διάφορα μέτρα και αμέσως οι πολίτες ήταν υπεύθυνοι και μπορούσαν να ακολουθήσουν».
Κρούσματα
Ο κ. Χριστοφίνης εξήγησε πως τα ημερήσια κρούσματα και όποιες άλλες πληροφορίες ανακοινώνονται από τις επίσημες κρατικές ιστοσελίδες. Ταυτόχρονα, και στην Σουηδία, οι επιδημολόγοι αξιωματούχοι του κράτους προβαίνουν σε τακτικές εμφανίσεις στα ΜΜΕ για τη σχετική ενημέρωση των πολιτών.
Και στη Σουηδία έχει κυριαρχήσει πλέον η μετάλλαξη «Δέλτα» του νέου κορωνοϊού και ανάμεται να υπάρξει και τους επόμενους μήνες, πράγμα που θα δείξει εάν το σχέδιο της σουηδικής κυβέρνησης για σταδιακή άρση των περιορισμών θα πετύχει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Δεν υπάρχει επιλογή εμβολίου
Ερωτηθεί εάν ο πολίτης που αποφασίζει να εμβολιασθεί έχει το δικαίωμα να επιλέξει το εμβόλιο του, ο κ. Χριστοφίνης είπε «όχι, όχι. Μόνο όταν καθίσει στην καρέκλα και θα του πει ποιο είναι το εμβόλιο». Τα εμβόλια που υπάρχουν είναι τα ίδια που υπάρχουν και στην Κύπρο, μάλιστα η τελευταία πήρε γύρω στις 32,000 από τη Σουηδία.
Κίνητρα για εμβολιασμό των νέων;
Ερωτηθείς για το αν δίνονται και στη Σουηδία, όπως και στην Κύπρο, κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων, αλλά και αν οι νέοι θέλουν να εμβολιαστούν, ο κ. Μιχάλης Χριστόφινης εξήγησε: «Ναι, είναι αυτό που έχω πει προηγουμένως, ότι υπάρχει ένα είδος πειθαρχίας. Όταν οι δημόσιες υπηρεσίες λένε κάτι το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθήσουν, σε μεγάλο βαθμό, σε μεγάλη πλειοψηφία, οι πολίτες αμέσως θα το ακολουθήσουν. Υπάρχει ένας σεβασμός, όπως έχω πει, αλληλέγγυος σεβασμός. Γίνεται βεβαίως ενημέρωση και στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Γενικότερα, δεν υπάρχει το “εγώ”, υπάρχει το “εμείς”. Και ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για το “εμείς”. Και επομένως ο κάθε ένας θα πρέπει να πάρει τη δική του ευθύνη ούτως ώστε όλη η κοινωνία και το κράτος να λειτουργεί υπεύθυνα. Επομένως, ο κάθε ένας έχει τη δική του ευθύνη για να μπορέσει να συνέχισει. Όμως, θα ήθελα απλά να πω ότι τώρα, στις αρχές Αυγούστου, θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί για τους 16χρονους.»
Δεν πιέζουν για εμβολιασμό
Στις απορίες; του τι γίνεται αν κάποιος «δεν δείξει τη σχετική υπευθυνότητα» και «που δεν θέλουνε, που δεν συμμορφώνονται και δεν συνεργάζονται, να το πούμε καλύτερα» ή αν οι εργοδότες καλούν τους υπαλλήλους να εμβολιαστούν, ο κ. Χριστοφίνης ανέφερε:
«Υπήρχαν δύο περιπτώσεις πρόσφατα. Δύο Δήμοι στη Σουηδία, όπου κάποιοι πολίτες δεν δέχθηκαν κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο και είχαν δεχτεί πρόστιμο γύρω στα €40. Όμως, κατά τα άλλα δεν υπάρχει αυτή η αυστηρότητα ότι άμα δεν κάνεις το εμβόλιο θα έχεις και τις κατάλληλες κυρώσεις. Δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει αυτή η συμπεριφορά. Απεναντίας. Αν θέλεις να το κάνεις, να το κάνεις. Οι Σουηδοί γενικότερα δίνουν πολλή σημασία στην ακεραιότητα του πολίτη. Επομένως δεν θέλουν να διαχωρίσουν και να δημιουργήσουν ένα είδους, όπως έχω πει πριν, άπαρτχαϊντ.»
Εστίαση και τουρισμός
Λόγω της εργασίας του, και παρά τα σαφώς πιο ελεύθερα μέτρα που έχει πάρει η Σουηδία, ο κ. Χριστοφίνης ανέφερε πως και εκεί έχει πληγεί η εστίαση και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. «Όμως το κράτος έχει δώσει τελευταία θαρραλέα, θα λέγαμε, βοήθεια προς τους επιχειρηματίες ούτως ώστε να μπορέσουν να ξαναβρεθούν στα πόδια τους. Απλά, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γενικότερα οι Σουηδοί είναι συντηρητικοί άνθρωποι και δεν μπορούν τόσο πολύ να ανοιχτούν. Και ακόμα και τώρα που είναι καλοκαίρι και ο ρυθμός μετάδοσης δεν είναι τόσο ψηλός, δεν είναι τόσο μεγάλος ούτε ο τουρισμός και γενικότερα οι συναθροίσεις σε χώρους εστίασης.»