Στην έρευνα αυτή επικεντρωθήκαμε στο να βρούμε στοιχεία για το αν εν τέλει η χρήση μασκών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί προβλήματα υγείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, αλλά και αν τέλει ωφελεί στην μείωση της διασποράς του ιόυ.
Η περίπτωση των παιδιών:
Στην εν λόγω μελέτη από το Jama Pediatrics με τίτλο Experimental Assessment of Carbon Dioxide Content in Inhaled air with or without face masks in health children πραγματοποιήθηκε η εξής έρευνα:
Σε ένα δείγμα 20 κοριτσιών και 25 αγοριών με ηλικιακό εύρος 6-17 ετών, χρησιμοποιήθηκαν 2 τύποι μασκών, η χειρουργική και η FFP2 για να μετρήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει μέσα στον κλειστό χώρο της μάσκας.
Πριν προχωρήσουμε πρέπει να αναφέρουμε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικολογίας, (Federal Environmental Office Γερμανίας) θέτει ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο παρουσίας διοξείδιου του άνθρακα σε κλειστούς χώρους τα 2000 ppm ενώ σε ανοικτούς χώρους τα 400 ppm. Πάνω από τα όρια αυτά ο αέρας στο χώρο είναι ακατάλληλος για εισπνοή.
Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι ο μέσος όρος διοξειδίου του άνθρακα που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό των μασκών είναι από 13120 μέχρι 13910 ppm (parts per million).
Μιλάμε λοιπόν για μία αύξηση περίπου 6.5 φορές με 6.6 φορές πάνω από το προαναφερθέν όριο σε διάστημα μόλις 3 λεπτών μετά την τοποθέτηση της μάσκας στα παιδιά.
Τα παιδιά σε κανονικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια των μέτρων φορούσαν μάσκες για μέσο χρονικό όριο 270 λεπτά (από 120 μέχρι 390 λεπτά).
Ένα από τα παιδιά ηλικίας 7 ετών είχε τις υψηλότερες τιμές της τάξης των 25000 pm δηλαδή 12,5 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Παρατηρήθηκε ότι τα νεώτερα σε ηλικία παιδιά είχαν τις υψηλότερες τιμές.
Αυτό πιθανόν να είναι ένα δείγμα άγχους που οδηγεί σε ταχύπνοια.
Ο εγκλωβισμένος εκπνεόμενος αέρας στο εσωτερικός της μάσκας, ανάμεσα στη μάσκα και στη μύτη, εισέρχονταν ξανά στην αναπνοή μέσω της εισπνοής, δημιουργώντας την εμφάνιση υπερκαπνίας.
Τα συμπτώματα της υπερκαπνίας είναι:
Δύσπνοια, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, σύγχυση, λήθαργος, μυικές συσπάσεις ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Οι δερματικές παθήσεις στο σημείο επαφής της μάσκας με το πρόσωπο, είναι απόρροια μικροβίων.
Η περίπτωση των ενηλίκων:
Στην επιστημονική δημοσίευση με τίτλο Is a mask that covers the mouth and nose free from undesirable side effects in everyday use and free of potential hazards? για να μπορέσουν να βρουν τις αρνητικές συνέπειες από την χρήση μάσκας, συνέλεξαν δεδομένα από 44 δημοσιεύσεις προηγουμένων ετών από τις οποίες οι 22 δημοσιεύθηκαν μέσα στο 2020 και οι 22 δημοσιεύθηκαν πριν την υγειονομική κρίση του Sars-CoV-2. Τα ευρήματα που διασταυρώθηκαν σε πολλές μελέτες έχουν ως εξής: η χρήση μάσκας σχετίζονται με:
- αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή
- μείωση του κορεσμού του οξυγόνου
- αναπνευστική εξασθένηση
- πονοκεφάλους
- στέρηση οξυγόνου
- αύξηση της θερμοκρασίας στο σημείο του δέρματος κάτω από τις μάσκες που συσχετίστηκε με κόπωση
- διπλή εμφάνιση αύξησης της θερμοκρασίας και αναπνευστικής εξασθένησης
- συνδυαστική εμφάνιση θερμοκρασίας και υγρασίας κάτω από τη μάσκα.
Οι μάσκες, όταν χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, θεωρούνται από τους επιστήμονες ότι ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης, επειδή οι τυποποιημένοι κανόνες υγιεινής των νοσοκομείων δεν μπορούν να τηρηθούν από το ευρύ κοινό.
Στην παρακάτω εικόνα, φαίνονται οι ασθένειες που μπορούν να προκύψουν από την παρατεταμένη χρήση μάσκας.
Τελικό συμπέρασμα: οι μάσκες δεν βοηθούν. Ούτε τους ενήλικες, ούτε τα παιδιά. Η παρατεταμένη χρήση τους ένα χρόνο τώρα, θα δημιουργήσει εν δυνάμει μία σωρία προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους που αναγκάζονται να την φορούν πολλές ώρες την ημέρα.