Σήμερα θα σας πάω στην Τουρκία όπου θα συναντήσετε τρία άτομα. Έναν νεαρό Τούρκο φοιτητή, έναν μεσόκοπο εργοστασιάρχη που έχει στην ιδιοκτησία του μια μονάδα παραγωγής τουρκικών blue jeans κι έναν μεσόκοπο έμπορο εισαγωγέα ενδυμάτων. Οι δυο τελευταίοι παρότι πουλούν το ίδιο εμπόρευμα φαινομενικά, εντούτοις είναι σκληροί ανταγωνιστές. Ο εργοστασιάρχης φτιάχνει παντελόνια τζιν με βαμβάκι που βρίσκει στην επαρχία της Ανδριανουπόλεως. Ο έμπορος εισάγει τα παντελόνια του από την Αμερική μιας και η φίρμα αυτή δεν διαθέτει εργοστάσιο στην Τουρκία!
Και οι δύο στοχεύουν στον νεαρό φοιτητή και θέλουν να τον κάνουν πελάτη τους! Ο εργοστασιάρχης προσπαθεί να τον πείσει ότι τα τούρκικα τζιν είναι εφάμιλλης ποιότητας με τα Αμερικάνικα και είναι πάρα πολύ φτηνά. Ο φοιτητής όμως που θέλει να είναι πιο τρε σικ και να εντυπωσιάσει τις συμφοιτήτριές του με τις παντελονάρες made in usa, προτιμά να ψωνίζει από το μαγαζί του τούρκου εμπόρου που τα εισάγει στην Τουρκία κι ας είναι πιο ακριβά.
Ο φοιτητής της ιστορίας μας, έκανε μια σχέση με μια κοπελίτσα το 2014, πριν ακριβώς 6 χρόνια. Και την πήρε μαζί του για ψώνια. Aς παρακολουθήσουμε το ζευγάρι στην βόλτα που έκανε τότε πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο! Το ζευγάρι πηγαίνει στην αγορά όπου δίπλα-δίπλα βρίσκεται το μαγαζί του εμπόρου-εισαγωγέα τζιν που πουλά USA jeans και ένα κατάστημα όπου ο βιομήχανος πουλά τα τούρκικα παντελόνια Τurk jeans λιανική. Η ημερομηνία είναι :
1η Δεκεμβρίου 2014 !
To Usa jean έχει 50 Yeni Liras (τουρκικές λίρες). Το Τurkjean έχει μόνο 25 Yeni Liras. Παρότι διπλάσια τιμή, το ζευγάρι αποφασίζει να αγοράσει το made in usa jean γιατί είναι πιο … κούλ και … τρέντι! Η συναλλαγματική ισοτιμία Λίρας/Δολαρίου εκείνη την ημέρα ήταν 2.26 λίρες προς ένα δολάριο ΗΠΑ.
1η Δεκεμβρίου 2018 !!
Μετά από τέσσερα χρόνια, στην επέτειό τους, ακριβώς την ίδια μέρα, το ζευγάρι πάει να αγοράσει από τα ίδια μαγαζιά πάλι το ίδιο παντελόνι. Το turkjean είναι ελάχιστα πιο ακριβό. Εχει πάει 26 λίρες. Το εισαγόμενο usa blue jean όμως, στο άλλο κατάστημα, έχει πάει στα ύψη και ακουμπά τις 95 λίρες από 50 που είχε παλιά. Το ζευγάρι αμφιταλαντεύεται αφού με τα ίδια λεφτά μπορεί να αγοράσει περίπου 4 τούρκικα τζιν αντί για ένα αμερικάνικο. Το μαγαζί του εισαγωγέα, ανέβασε τις τιμές γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία την ημέρα εκείνη είχε φτάσει 5.29 λίρες προς 1 δολάριο ΗΠΑ!
1η Δεκεμβρίου 2020 !!!
Σήμερα που το ζευγάρι κλείνει 6 χρόνια σχέσης, αποφάσισε να ξαναπάει στα ίδια μαγαζιά. Δίπλα ακριβώς, είχαν ανοίξει πολλά καινούρια που πουλούσαν παντελόνια μόνο made in turkey. Παντελόνια από 10 ως και 15 τουρκικές λίρες αλλά μεσαίας ποιότητας. Το μαγαζί του Τούρκου βιομηχάνου για να τους ανταγωνιστεί είχε ρίξει τις τιμές του από 26 λίρες στις 20 στα καλά τουρκικά τζιν. Ο έμπορος-εισαγωγέας, που είχε το μαγαζί που πουλούσε τα εισαγόμενα αμερικάνικα τζιν είχε απολύσει το μισό προσωπικό, γιατί τα εισαγόμενα παντελόνια του, είχαν ανέβει στις 135 τουρκικές λίρες και ήταν έτοιμος να κλείσει. Και φυσικά το ζευγάρι ούτε που σκέφτηκε να αγοράσει εισαγόμενο παντελόνι σε τέτοια κραυγαλέα και πανάκριβη τιμή! Βλέπετε η συναλλαγματική ισοτιμία σήμερα είναι 7.84 λίρες προς 1 δολάριο!
Και το ερώτημα είναι: Σταμάτησε ο Τούρκος φοιτητής να αγοράζει blue jeans; Όχι βέβαια! Απλά αναγκαστικά άλλαξε τις συνήθειές του. Επαψε να αγοράζει εισαγόμενα προϊόντα και κατέληξε να αγοράζει «καλά» τούρκικα, που είναι το 1/5 με 1/7 της τιμής σε σχέση με τα εισαγόμενα γνωστής μάρκας!
Καθίστε λοιπόν και σκεφτείτε εσείς οι οικονομολόγοι αυτό το μικρό παράδειγμα! Για ποιον δουλεύει τελικά ο Ερντογάν; Γιατί εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν με λύσσα οι Τούρκοι Βιομήχανοι ακόμη και τώρα που έχει πάρει τον κατήφορο η Λίρα; Μήπως γιατί τους υποστηρίζει και επικράτησαν τελικά στην αγορά έναντι των αντιπάλων τους που ήταν εισαγωγείς;
Και κάτι τελευταίο. Το ίδιο τουρκικό τζιν που ο φοιτητής το αγοράζει πλέον έναντι 20 τουρκικές λίρες, πουλιέται και σε διαδικτυακά καταστήματα όπως το ALI BABA ! Απ όπου ο καθένας που βρίσκεται εκτός Τουρκίας μπορεί να το δει και να το αγοράσει. Μόνο που πουλιέται 9 με 10 δολάρια! Δηλαδή, με σημερινές τιμές, ο Τούρκος βιομήχανος, πουλάει το παντελόνι του στους Αμερικάνους, περίπου 70 τουρκικές λίρες ενώ ο φοιτητής μας, μόλις το αγόρασε έναντι 20 τουρκικές λίρες από το κατάστημα στην Τουρκία!!!
Ελπίζω να βοήθησα… έστω και λίγο γιατί αισθάνομαι ότι επικρατεί πολύ θολούρα αναφορικά με την οικονομία της Τουρκίας!!!