Του Παναγιώτη Αποστόλου
Η “Συμφωνία των Πρεσπών” συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 μεταξύ της κυβερνήσεως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) και της κυβερνήσεως των Σκοπίων (πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ) και την οποίαν υπέγραψαν στο ορεινό χωριό Ψαράδες της Φλώρινας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν πρέσβης της χώρας του στις ΗΠΑ. Διόλου τυχαίο γεγονός!
Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών βεβαίως – βεβαίως, και αφού ο εντεταλμένος του Οργανισμού, Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, πάσχιζε επί δεκαετίες γι΄ αυτήν την κατάληξη, μετονομάστηκαν τα Σκόπια σε “Βόρεια Μακεδονία”! Αντικαθιστώντας έτσι, την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, όπου τα Σκόπια ονομάζονταν “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (FYROM)!
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε…
Έτσι, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις του ελληνικού λαού, που εκφράστηκε κατά αυτής της Συμφωνίας με τις λαοσυνάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφερνε στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση (25 Ιανουαρίου 2019) την “Συμφωνία των Πρεσπών”! Την οποία στην συνέχεια νομιμοποίησε ο ΟΗΕ στις 12 Φεβρουαρίου 2019!
Στο σημείο αυτό αξίζει νομίζω να αναφερθούμε, πως την “Συμφωνία των Πρεσπών” την ψήφισε όλη η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (145 ναι), ενώ την καταψήφισε το συγκυβερνών κόμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”!
Έτσι, έπρεπε να βρεθούν κάποιοι Βουλευτές που θα ψήφιζαν την Συμφωνία μαζί με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα ελάμβανε νομιμοποίηση!
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα πέρναγε η “Συμφωνία των Πρεσπών” από την ελληνική Βουλή!
Οι επιπλέον θετικές ψήφοι ήταν των:
Κατερίνας Παπακώστα (επί σειρά ετών Βουλευτής με τη ΝΔ και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου)!
Έλενας Κουντουρά (πρώην Βουλευτής της ΝΔ και των ΑΝΕΛ)!
Γιώργου Μαυρωτά (πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι” και σήμερα Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, από 16 Ιουλίου 2019 στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη)!
Θανάση Παπαχριστόπουλου (υπήρξε υμνητής του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στέλεχος και πολιτευτής της ΝΔ και ακολούθως Βουλευτής με τους ΑΝΕΛ)!
Σπύρου Λυκούδη (στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς επί δεκαετίες. Βουλευτής επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς)!
Σπύρου Δανέλλη (ιδρυτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Πορείας, της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. Πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι”, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ)!
Θανάση Θεοχαρόπουλο (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρώην Βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη)!
Σταύρου Θεοδωράκη (Πρόεδρος του κόμματος “Ποτάμι”, πρώην Βουλευτής)!
Δίγλωσσος ο Κυριάκος Μητσοτάκης…
Για την ιστορία να πούμε ότι τα 146 όχι, ήταν της Κ.Ο. της ΝΔ, που προεκλογικά κατήγγειλε τις εργασίες της “Συμφωνίας των Πρεσπών” και έλεγε πως όταν γίνει κυβέρνηση θα την επαναδιαπραγματευτεί, αν και υπήρχαν έντονες φωνές στο εσωτερικό της που υπερθεμάτιζαν ισχυριζόμενοι ότι θα την ανέτρεπαν! Όλα αυτά βέβαια προεκλογικά!
Να πούμε επίσης πως στα 146 “ΟΧΙ” ήταν και του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής, της Ένωσης Κεντρώων, των ΑΝΕΛ και κάποιων άλλων ανεξάρτητων! Παρών είχε ψηφίσει ο Γρηγόρης Ψαριανός (πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι” τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με τη ΝΔ.)!
Ωστόσο εδώ, αξίζει νομίζω να θυμηθούμε, τι ακριβώς έλεγε, τότε, στη Βουλή των Ελλήνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και σήμερα Πρωθυπουργός:
«Στενάχωρη και δύσκολη η σημερινή ημέρα. Η κύρωση (της “Συμφωνίας των Πρεσπών”) σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων. Εγκαταλείφθηκε η εθνική γραμμή δεκαετιών. Θα είναι αρχή δεινών. Τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος…»!
Σήμερα ως Πρωθυπουργός μας λέει, ότι η “Συμφωνία των Πρεσπών” δεν μπορεί να αντικατασταθεί, δεν μπορεί να ακυρωθεί!
Στα σταθώ όμως ιδιαίτερα στο: “τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος”!
Ακούτε τι μας έλεγε;
Και ο κομματικός πυρήνας της ΝΔ; Τα ίδια και χειρότερα! Αφού πολλοί συμμετείχαν στις λαοσυνάξεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών” και πολλοί εκ των οποίων σήμερα είναι Υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ!
Στην τελευταία δε λαοσύναξη στην Αθήνα, επί μισάωρο συζητούσα με τον Βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ και σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και ο οποίος υπεραμυνόταν της θέσεως του κόμματός του, πως μόλις δηλαδή, γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα καταγγείλει την “Συμφωνία των Πρεσπών”! Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, η Εξουσία όλα τα αλλοτριώνει!
Εγκάρδια συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ…
Ακολούθως στο πλαίσιο της απόλυτης μετάλλαξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα όσα έλεγε προεκλογικά και στα όσα πράττει μετεκλογικά, ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε στην Αθήνα στον Ζόραν Ζάεφ στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Economist! Όπου καταγράφηκε ένθερμος εναγκαλισμός και θερμά λόγια εκατέρωθεν, αποκαλύπτοντάς μας πως μίλησαν για ανάπτυξη και οικονομική συνεργασία των δυο χωρών!
Βέβαια, όλη αυτή η φιλική διάθεση από τον Πρωθυπουργό μας, χωρίς – μέχρι σήμερα – ο Πρωθυπουργός Ζάεφ να τηρεί κατ΄ ελάχιστο τα όσα υπέγραψε με την Ελλάδα στις 12 Ιουνίου 2018!
Η Βουλγαρία κάνει ότι δεν έκανε η Ελλάδα…
Δεν θυμήθηκα ξαφνικά όλα τα πεπραγμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών! Αλλά προκλήθηκα από τα όσα έχουν συμβεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του Πρωθυπουργού της “Βόρειας Μακεδονίας” Ζόραν Ζάεφ!
Με την Βουλγαρία να αρνείται την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή επί της ουσίας μπλοκάρει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Σκοπίων, εγείροντας ανοικτά ζητήματα που αφορούν την γλώσσα, την ιστορία των Σκοπίων κλπ. και με τα οποία διαφωνεί η Βουλγαρία!
Ειδικότερα, η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίευα, πρόσφατα δήλωσε στο παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με έδρα το Λονδίνο, μεταξύ των άλλων:
«Η ανησυχία μας προέρχεται από τους ατελείωτους ισχυρισμούς σχετικά με τη μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών θα το τερματίσει αυτό»!
Αυτές οι αντιδράσεις της Βουλγαρίας δείχνουν να κάμπτουν τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φέρεται έτοιμος να συνηγορήσει στα θέλω της Βουλγαρίας, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές συζητήσεις της χώρας του στην Ε.Ε.!
Όμως, εάν πράγματι πραγματοποιηθούν οι υποχωρήσεις του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του στις απαιτήσεις της Βουλγαρίας δεν θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύτηκε τις επί δεκαετίες ελληνικές θέσεις επί του ζητήματος της απόδοσης του ονόματος στη γείτονα χώρα; Ότι δηλαδή έπεσε αμαχητί υλοποιώντας και υπογράφοντας τα θέλω των Σκοπιανών;
Από την στιγμή, όπως αναφέρω παραπάνω, που ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της τότε Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, δήλωνε πως:
«Η κύρωση της Συμφωνίας σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων. Εγκαταλείφθηκε η εθνική γραμμή δεκαετιών. Θα είναι αρχή δεινών…»!
Πότε θα μιλήσουν Καραμανλής – Σαμαράς;
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην αφωνία που παρατηρείται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, των πρώην Πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά!
Όταν επί μήνες τώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν γκριζάρει με το ερευνητικό σκάφος του Oruc Reis το Αιγαίο Πέλαγος και με τον στόλο του απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο! Όταν κονεύει να προσεγγίσει το Oruc Reis το Καστελόριζο! Όταν η Τουρκία με συνεχείς Navtex διχοτομεί το Αιγαίο μας. Όταν η Βουλγαρία εγείρει βέτο, ακυρώνοντας τη “Συμφωνία των Πρεσπών”!
Γιατί δεν μιλούν; Γιατί δεν τοποθετούνται ως πρώην πρωθυπουργοί;
Γιατί αφήνουν ανενόχλητους, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Χρήστο Ροζάκη, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και άλλους από το περιβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ, να καταθέτουν τις επιβλαβείς για το Έθνος πολιτικές θέσεις τους;
Από τη στιγμή που θέλουν (Καραμανλής – Σαμαράς) να πιστεύει ο ελληνικός λαός, ότι αυτοί έχουν άλλες απόψεις περί των εθνικών ζητημάτων;
Όταν ο Κώστας Καραμανλής τον Οκτώβριο του 2019 από την Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δήλωνε πως έρχονται μεγάλες προκλήσεις και θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις;
Όταν μίλησε σε εκείνη την εκδήλωση για απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ στις τουρκικές προκλήσεις; Όταν ισχυρίστηκε πως υπάρχει διστακτικότητα της Ε.Ε.; Όταν καυτηρίασε την “Συμφωνία των Πρεσπών” λέγοντας:
«Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οι εξελίξεις θα καταδείξουν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας…»!
Γιατί δεν επανήλθε λοιπόν έκτοτε ούτε μια έστω φορά;
Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για τον Αντώνη Σαμαρά! Ο οποίος έχει μιλήσει για τουρκική πειρατεία στο Αιγαίο και πως με πειρατές δεν μπορεί κανείς να κάνει κουβέντα (υπονοώντας συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας)! Ο οποίος θεωρεί, την πιθανή ελληνική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως συνθηκολόγηση της Ελλάδος στις τουρκικές διεκδικήσεις!
Έπαιξε μήπως κάποιο ρόλο της αφωνίας του στα εθνικά μας θέματα, η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Χρήστο Ροζάκη;
Είναι πράγματι απίστευτο που δεν μιλούν και σίγουρα προβληματίζουν τον ελληνικό λαό με την γενικότερη στάση τους!
Ο Παναγιώτης Αποστόλου, είναι πολιτικός αναλυτής
Πηγή: pronews.gr