Σαν σήμερα το 1944 ,οι Γερμανοί βομβάρδισαν την Αθήνα! Μόλις τρεις ημέρες πριν από την απελευθέρωσή της! Οι Γερμανοί έδειξαν ακόμη μια φορά πόσο απάνθρωποι υπήρξαν. Μέχρι τελευταία στιγμή εκτελούσαν πατριώτες ,προσπάθησαν να καταστρέψουν όποιες υποδομές είχαν αφήσει όρθιες στη χώρα, ήθελαν ακόμη και στην ταπεινωτική ήττα τους να δείξουν το μίσος και την περιφρόνησή τους στην ανθρώπινη ζωή. Ένας στρατός κατοχής που δεν σεβάστηκε ποτέ κανέναν κώδικα τιμής.
Το κείμενο που ακολουθεί και περιγράφει με λόγια και φωτογραφίες τα τελευταία 24ωρα των Γερμανών στην Αθήνα είναι από το προσωπικό blog του Νίκου Μουρατίδη.
1264 ημέρες: Τόσο διήρκεσε η Κατοχή για την Αθήνα, από την οποία οι γερμανικές δυνάμεις αποχώρησαν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944. Η γερμανική σημαία υπεστάλη από την Ακρόπολη στις 9:45, ενώ ο Γερμανός αντιπτέραρχος, στρατιωτικός διοικητής Νοτίου Ελλάδος Χέλμουτ Φέλμυ δήλωνε ότι τα γερμανικά στρατεύματα αποσύρονται από την Αθήνα που έχει κηρυχθεί ανοχύρωτη πόλη. Τα Τάγματα Ασφαλείας κλείνονται στο στρατόπεδο στο Γουδί, ενώ μικρό γερμανικό απόσπασμα παραμένει στον Πειραιά για να διενεργήσει τις τελικές… καταστροφές.
Ενώ οι τελευταίοι Γερμανοί αποχωρούν, οι Αθηναίοι έχουν αρχίσει ήδη τους εορτασμούς.
Οι εκδηλώσεις χαράς κυριαρχούν στην πόλη, και οι Βρετανοί “φίλοι” μας τρέχουν για βοήθεια…αλλά μάλλον κάτι άλλο έχουν στο νου τους. Μονάδα Βρετανών αλεξιπτωτιστών πέφτει στα Μέγαρα και από κοινού με τη Βρετανική Ταξιαρχία, που θα αφιχθεί στις 14 Οκτωβρίου, θα κινηθεί προς την Αθήνα μαζί με τις άλλες βρετανικές μονάδες. Ήθελαν λέει να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια μεταξύ της κυβέρνησης του βουνού και της εξξόριστης κυβέρνησης.
Οι τελευταίες ημέρες της Κατοχής δεν ήταν αναίμακτες. Με στοχευμένες επιθέσεις δύο μέρες πριν την υποχώρησή τους Γερμανοί και Τάγματα Ασφαλείας εκτέλεσαν 47 άτομα και πυρπόλησαν 400 σπίτια στο Κορωπί, στο δρόμο προς την πρωτεύουσα από τα ανατολικά παράλια της Αττικής. Την παραμονή της Απελευθέρωσης επίσης Γερμανοί επιτέθηκαν στην Καισαριανή, προπύργιο του ΕΑΜ, απαγχονίζοντας τους συλληφθέντες αντιστασιακούς.
Παράλληλα, ενώ οι Αθηναίοι γιόρταζαν την Απελευθέρωση, οι Γερμανοί προσπάθησαν να καταστρέψουν βιομηχανικές υποδομές γύρω από την Αθήνα. Η σημαντικότερη απόπειρα έγινε στον Πειραιά στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Η «Μάχη της Ηλεκτρικής» από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ έσωσε το εργοστάσιο από την καταστροφή. Το λιμάνι του Πειραιά δε γλίτωσε ωστόσο από τις καταστροφές.
Την επόμενη της Απελευθέρωσης έλαβαν χώρα διαδηλώσεις/ παρελάσεις των οργανώσεων με έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Στις 13 και τις 14 Οκτωβρίου το ΕΑΜ κατέβασε συντεταγμένα τις δυνάμεις του στο κέντρο της Αθήνας.
Ο απολογισμός της Κατοχής και αυτά που μας χρωστάνε οι Γερμανοί.
Η Ελλάδα έχασε περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της (που τότε ανέρχονταν σε 7,3 εκατομμύρια) εξαιτίας της πείνας, των κακουχιών, των βομβαρδισμών, των πολεμικών συγκρούσεων και των εκτελέσεων ενώ 880.000 έμειναν ανάπηροι χωρίς να μπορούν να εργαστούν. Οι Εβραϊκές Κοινότητες της Ελλάδας αποδεκατίστηκαν, καθώς η πλειοψηφία των μελών τους δολοφονήθηκε στα στρατόπεδα θανάτου. Οι απώλειες έφτασαν το 87% του προπολεμικού εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδος, από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης.
Οι κατακτητές έκαψαν 1.170 χωριά, τα περισσότερα στην Ήπειρο. Η αγροτική και η βιομηχανική παραγωγή γνώρισαν δραματική πτώση. Ολική ήταν η καταστροφή του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, του Ισθμού της Κορίνθου, των εγκαταστάσεων του πλήρως εκσυγχρονισμένου λιμανιού του Πειραιά και των αεροδρομίων. Το 75% του εμπορικού στόλου που προπολεμικά ήταν ο ένατος μεγαλύτερος σε χωρητικότητα, και το ¼ των οικοδομών, περίπου 1.500.000 σπίτια, καταστράφηκαν. Ατελείωτος είναι ο κατάλογος με τις καταστροφές στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, στις βιομηχανίες, στις επιχειρήσεις, στις υποδομές που εξαρθρώθηκαν.
Το τέλος της Κατοχής: Απελευθέρωση της Αθήνας, 12 Οκτωβρίου 1944
Δεκέμβριος 1944, Αθήνα, βέβηλοι βρετανοί αλεξιπτωτιστές στο Μουσείο
Αθήνα, 26 Δεκεμβρίου 1944. Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και ο Winston Churchill
Βρετανοί στρατιώτες στο Γκάζι
Η αεροφωτογραφία είναι από το Imperial War Museum, έχει παρθεί από την R.A.F. και σε αυτήν φαίνεται να βομβαρδίζεται το λιμάνι του Πειραιά.