Διαβάσαμε χθες στην Kontranews: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γκιόλια. Κατηγορείται πρόσωπο υπεράνω υποψίας που υπηρετούσε σε νευραλγική κρατική υπηρεσία. Ποιοι γνώριζαν για το συμβόλαιο εκτέλεσης.
Με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος διοικητής κρατικής νευραλγικής υπηρεσίας που εμπλέκεται στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια η οποία εμφανίστηκε ως τρομοκρατικό χτύπημα. (σ.σ Εννοεί τον Μανώλη Σφακιανάκη)
ΟΠΩΣ προκύπτει απο την απόφαση του Ζ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο εν λόγω κρατικός αξιωματούχος ήταν στρατηγικός εταίρος με τον Σωκράτη Γκιόλια στο blog «Troktiko». Ήταν αυτός που τον ενημέρωνε για τις κινήσεις των διωκτικών αρχών και του υποδείκνυε μεθόδους, προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους.
Του παρείχε επίσης τεχνογνωσία για ζητήματα ασφαλούς επικοινωνίας με τη χρησιμοποίηση κινητών από ξένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ τον ενημέρωνε σε καθημερινή βάση για τους κινδύνους που διέτρεχε, αφού το blog είχε ανοιχτούς λογαριασμούς και σύμφωνα με μαρτυρίες χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για εκβιασμούς.
Ο ανώτερος κρατικός αξιωματούχος που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας αναμένεται να καταθέσει για το παρασκήνιο της δολοφονίας Γκιόλια Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της απόφασης είχε ενημερώσει τον Σωκράτη Γκιόλια 15 μέρες νωρίτερα για το συμβόλαιο θανάτου.
Το περίεργο είναι ότι ο ίδιος κρατικός αξιωματούχος είχε ενημερώσει πασίγνωστο εκδότη ότι έχει
υπογράφει συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του με αποτέλεσμα να φύγει μαζί με την οικογένειά του στην Ελβετία. (σ.σ. Προφανώς εννοεί τον Θέμο Αναστασιάδη).
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς γνώριζε ένας κρατικός αξιωματούχος για συμβόλαια θανάτου. Είχε πρόσβαση στον υπόκοσμο ή σε αυτούς που πλήρωσαν το συμβόλαιο;
Το περίεργο είναι γιατί ένας διοικητής νευραλγικής υπηρεσίας δεν ενημέρωσε την ασφάλεια για τα συμβόλαια θανάτου, αφού είχε τη σχετική πληροφόρηση, αλλά μίλησε απευθείας στα υποψήφια θύματα.
Η υπόθεση απαιτεί διερεύνηση προκειμένου να εξιχνιαστεί μια δολοφονία ενός δημοσιογράφου που παρουσιάστηκε ως δήθεν τρομοκρατική ενέργεια. Προβληματισμός επικρατεί και για το γεγονός, - ενώ ο Σωκράτης Γκιόλιας είχε ειδοποιηθεί για το συμβόλαιο εκτέλεσης, - κατέβηκε από το διαμέρισμά του τη νύχτα που έγινε η δολοφονία.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι, ότι προηγήθηκε τηλεφώνημα από πρόσωπο που εμπιστευόταν και γι' αυτό ρίσκαρε να πάει στο ραντεβού του θανάτου.
Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια είναι σοκαριστικές, γιατί τεκμηριώνουν με απόλυτο τρόπο την ιδιότυπη μαφία που λειτουργεί σε νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες.
Η απομάκρυνση δεκάδων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ενέχονται στην εγκληματική συμμορία με τον υπόκοσμο δείχνει το μέγεθος της διάβρωσης στα ανώτερα κλιμάκια των διωκτικών αρχών.
Αναμένοντας τις νεότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες (γράψαμε ότι την Κυριακή θα έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον κείμενο η Realnews) ας προσπαθήσουμε να φωτίσουμε την υπόθεση με ήδη κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
΅
Αντιγράφουμε από το τεύχος 34 του περιοδικού HotDoc
Πριν 11 μέρες πήρες ένα πιστόλι να πας στο γραφείο στο «Πρώτο Θέμα» για να σκοτώσεις τον Θέμο όπως είπες σε μένα και στον δικηγόρο σου Γ. Αγιοστρατίτη. Είχες μαζί σου το όπλο. Προσπάθησα να σε σταματήσω και έβαλα κόσμο να πάρει να ενημερώσει τον Θέμο να μην πάει στο γραφείο.(Ούτε ο ίδιος το ξέρει ότι το έκανα και εσένα πάλι στο .,. απέκρυψα). Ο Θέμος πράγματι δεν ήταν στο γραφείο. Μην επιχειρήσεις να κάνεις το ίδιο με μένα. Αδικος κόπος. Δεν με νοιάζει. Τζάμπα ... .μάρτυρα θα με κάνεις.
Να προσέχεις τον εαυτό σου και δεν χαλάει ο κόσμος να ρίχνουμε τον εγωισμό μας καμιά φορά. Τι και αν έφυγα; Φυλακισμένος ήμουν; Θα το πληρώνω μια ζωή με λάσπη και συκοφαντία; Το πλήρωσα όσο ήμουν σε σένα θα το χρεώνομαι και που έφυγα (με προσωπικές επιθέσεις από εσένα); Κούλαρε λίγο. Μην πέφτεις στο επίπεδο να μιλάς με μας τους.... διεφθαρμένους. Προσωπικά τον πήχη της ηθικής τον έχω βάλει χαμηλά και τον περνάω. Εσύ πάλι για τα μάτια του κόσμου τον έβαλες ψηλά. Απαντάω τώρα γιατί πολύ απλά τώρα προκλήθηκα.
(Στην επιστολή παραίτησή του ο Γκιόλιας περιγράφει την πρόθεση του Τριανταφυλλόπουλου να σκοτώσει τον Θέμο Αναστασιάδη)
Τα ερωτήματα που ακολούθησαν τη δολοφονία ήταν πολλά. Τα σενάρια και οι διαρροές για την επιχείρηση εκτέλεσης, όπως πάντα, έμπλεξαν την πραγματικότητα με τις υποθέσεις και τις κρίσεις. ‘ : Ως σήμερα ο φάκελος Γκιόλια είναι στη διάθεση της Αντιτρομοκρατικής και με βάση τον νόμο δεν μπορεί κανένας, ούτε οι συγγενείς του Γκιόλια, να έχουν πρόσβαση. Αξίζει λοιπόν όχι μόνο να : ανασυνθέσουμε τι έγινε εκείνο το ξημέρωμα. αλλά να δούμε κυρίως τα στοιχεία εκείνα που συγκεντρώνουν όλο το βάρος της περίεργης αντιμετώπισης.
Ο αποστολέας και το συμβόλαιο δολοφονίας του Θέμου
Λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου, οι εκτελεστές του Γκιόλια χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού του στην Ηλιούπολη. Ο Γκιόλιας φαίνεται να κατεβαίνει με άνεση και χωρίς φόβο, αν και είναι ξημερώματα, για να ανοίξει την πόρτα της πολυκατοικίας στους δολοφόνους του.
Και αυτό ενώ, όπως η ίδια η ΣΕΧΤΑ γράφει στην προκήρυξή της, γνωρίζει πως κινδυνεύει και φυλάσσεται όταν κυκλοφορεί στην Αθήνα.
Πώς λοιπόν ένας υποψιασμένος δημοσιογράφος, που λαμβάνει μέτρα προστασίας, κάνει κάτι τέτοιο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, και η απάντηση είναι η λύση στο μυστήριο της δολοφονίας.
Η Αστυνομία δικαιολόγησε την κάθοδο του Γκιόλια με το γεγονός ότι οι δολοφόνοι εμφανίστηκαν ντυμένοι αστυνομικοί και τον ενημέρωσαν από το θυροτηλέφωνο ότι κλέβουν κάποιοι το αυτοκίνητό του. Αυτός ήταν ο λόγος που κατέβηκε ανυποψίαστος. Τα γεγονότα όμως δεν είχαν αυτή την πορεία. Το τι έγινε τα λίγα λεπτά από την ώρα που εμφανίστηκαν οι υποτιθέμενοι αστυνομικοί έως τις 5:17 που τον γάζωσαν, είμαστε σε θέση να το ξέρουμε, ακολουθώντας μια ερευνητική πορεία που δεν θέλησε να κάνει (γιατί άραγε;) η Αστυνομία.
Ο Σωκράτης Γκιόλιας, ξέροντας πως μπορεί να κινδυνεύει, δεν είχε κανένα λόγο να κατέβει τα ξημερώματα γιατί κάποιος θα του έκλεβε ένα φτηνό και μάλιστα ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Θα μπορούσε να ελέγξει άλλωστε από το μπαλκόνι του.
Ο δημοσιογράφος κατέβηκε και άνοιξε στους εκτελεστές του, γιατί απλώς περίμενε την επίσκεψή τους. Την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχτηκε τηλεφώνημα από κάποιον αξιωματικό της Αστυνομίας. Ήταν ο αξιωματικός με τον οποίο συνομιλούσε συχνά ως ιδιοκτήτης του blog troktiko.
Συχνά ο αξιωματικός αυτός ζητούσε χάρες για επιχειρηματίες, που τα ονόματά τους ανέφερε το troktiko.
Λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του Γκιόλια, ο αξιωματικός του είχε μάλιστα προτείνει να δημιουργήσει μια λιβεριανή offshore εταιρία, για να εξασφαλίσει πλήρως την ανωνυμία του troktiko και παράλληλα να έχει έσοδα.
Το σημαντικότερο όμως ήταν πως ο αξιωματικός τον είχε πληροφορήσει πως πρέπει να έρθει σε επαφή με τον εκδότη Θέμο Αναστασιάδη και να τον ενημερώσει πως γνωστός δημοσιογράφος είχε πληρώσει για να τον δολοφονήσουν.
Το συμβόλαιο είχε διάρκεια 15 ημέρες. Ο Γκιόλιας, ο οποίος διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Αναστασιάδη, τον ενημέρωσε για το συμβόλαιο, αλλά ο Αναστασιάδης είχε ήδη μάθει από άλλη πηγή, μια ομάδα γεωργιανών εκτελεστών, πως κάποιος έχει πληρώσει για να τον σκοτώσουν. Έτσι για 15 μέρες κρύφτηκε στο εξωτερικό.
Η τόσο σημαντική πληροφορία, που έδειχνε να επιβεβαιώνεται, κατέταξε τον αξιωματικό-πληροφοριοδότη στην κατηγορία των πολύ αξιόπιστων πηγών για τον Γκιόλια.
Όταν την Παρασκευή πριν από την εκτέλεση ο ίδιος αξιωματικός του είπε στο τηλέφωνο: «Αυτές τις μέρες να προσέχεις», ο Γκιόλιας θεώρησε πως τον ενημερώνει για κάποια νέα έφοδο που θα γίνει στο σπίτι και τα κομπιούτερ του. Τα ξημερώματα της Δευτέρας οι εκτελεστές-αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι στην πολυκατοικία του Γκιόλια, το οποίο ελάχιστοι ήξεραν ότι αντιστοιχεί στο διαμέρισμά του, αφού δεν έγραφε το όνομά του. Το κουδούνι αυτό γνώριζε και η Αστυνομία, αφού το είχε δώσει ο ίδιος ο Γκιόλιας για να μην ενοχλούν τους γείτονες όταν τον αναζητούσαν στα πλαίσια επιχειρήσεων με στόχο το troktiko.
«Είπαν για το αυτοκίνητο, τι περίμενες να πουν;»
Το χτύπημα του κουδουνιού τα ξημερώματα της Δευτέρας ξύπνησε την Αδαμαντία, την έγκυο σύζυγο του Σωκράτη Γκιόλια, και τον γιο του. Η Αδαμαντία πήγε ως το θηροτηλέφωνο, είδε τους αστυνομικούς και ενημέρωσε τον Σωκράτη.
Ο Γκιόλιας πήγε με τη σειρά του και αυτός στο θηροτηλέφωνο, σήκωσε το ακουστικό και συνομίλησε ελάχιστα με τους υποτιθέμενους αστυνομικούς. Στη συνέχεια το έκλεισε και είπε στην Αδαμαντία: «Είπαν κάτι για το αυτοκίνητο. Ε, δεν καταλαβαίνεις τώρα; Ήρθαν, κρύψε το λάπτοπ».
Η Αδαμαντία έκρυβε το λάπτοπ από το οποίο ο Γκιόλιας έκανε τις αναρτήσεις του troktiko και μπορούσε να οδηγήσει στην ηλεκτρονική ταυτοποίησή του ως διαχειριστή του blog, και ο ίδιος κατέβηκε για να ανοίξει την πόρτα. Πίστευε ακράδαντα πως οι δήθεν αστυνομικοί είχαν έρθει για έρευνα σχετικά με το troktiko και το θεωρούσε πολύ λογικό, αφού είχε προηγηθεί η ενημέρωσή του από τον αξιωματικό της Αστυνομίας.
Φορώντας αθλητικά ρούχα που χρησιμοποιούσε στον ύπνο και επίσης αθλητικά παντοφλέ παπούτσια που επίσης φορούσε μέσα στο σπίτι, κατέβηκε στο ισόγειο, ξεκλείδωσε την εξώπορτα και καλημέρισε τους δολοφόνους. Χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για να καταλάβει το λάθος του. Το μοιραίο λάθος.
Tags:
αστυνομικό δελτίο
δολοφονία σωκράτη γκιόλια
μπόχα και δυσωδία στο σύστημα εξουσίας
σφακιανάκης
τριανταφυλλοπουλος