Τον πήρε χαμπάρι και ο «Guardian». Μιλάει για διασπάθιση δημοσίου χρήματος!!



Guardian: Σύντομα οι Έλληνες θα απαιτούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα δημόσια οικονομικά

Καθώς ο κορωνοϊός υποχωρεί και η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της, μια σειρά από αδιαφανείς συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, αναφέρει σε άρθρο του ο «Guardian».

 

Επιμέλεια- Μετάφραση: Γιάννης Κατσαρός

 

Ο Απόστολος Φωτιάδης γράφει στην βρετανική εφημερίδα πως ενώ για τον έξω κόσμο, η Ελλάδα αποτελεί ένα σχετικά επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, υπάρχει και η άλλη πλευρά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για αδιαφανή διαχείριση δημοσίων χρημάτων.

Αναλυτικά:

«Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ αντιλήφθηκε το κίνδυνο που θέτει στη χώρα με ένα αποδεκατισμένο εθνικό σύστημα υγείας, ο ιός. Η κυβέρνηση του επέβαλε ένα σκληρό lockdown πολύ νωρίς, σώζοντας ζωές. Η Ελλάδα μετράει 3.121 υποθέσεις και 183 θανάτους. Μετά από τρεις μήνες, σχετικής απομόνωσης, η χώρα μόλις άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες.

«Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά σ’ αυτό το success story. Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως πρόσχημα για να περάσει βιαστικά άκρως αδιαφανείς και αμφιλεγόμενες συμβάσεις δημοσίου χρήματος.  Μια σειρά αποκαλύψεων έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία είναι ιδιαίτερα επισφαλής στην κόψη του ξυραφιού, η διαχείριση της κυβέρνησης στα δημόσια οικονομικά, δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη.

«Ενας οργασμός απευθείας αναθέσεων και η μετακύληση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης μέτρων στήριξης για τον Covid-19  έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Στην συνέχεια του άρθρου γίνεται λόγος  στο φιάσκο της τηλεκατάρτισης, για το οποίο τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να παρέμβει ώστε να ακυρωθεί το τεράστιο πακέτο των 190 εκατ. καθώς πολλές από τις online πλατφόρμες που ανέλαβαν το πρόγραμμα κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων από το Υπουργείο Εργασίας συνδέονταν με το κυβερνόν κόμμα.

Επιπλέον αναφέρεται και το θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας αξίας 20 εκατ. ευρώ που ανατέθηκε απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρεία. «Τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα μέσα για την καμπάνια και τα ποσά που θα έπαιρναν δεν έχουν εξηγηθεί με λεπτομέρειες. Η υλοποίηση του προγράμματος από ιδιωτική εταιρεία σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν έχει την υποχρέωση να ανεβάσει τις πληροφορίες για τη κατανομή των κονδυλίων στο δημόσιο μητρώο διαφάνειας.  αρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα η κυβέρνηση αρνείται να μπει σε οικονομικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα».

Το άρθρο στέκεται και στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ως παράδειγμα αδιαφανούς διαχείρισης δημοσίου χρήματος. «Επικαλώντας λόγους εθνικής ασφάλειας και την κρίση της πανδημίας, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ένα όργιο αναθέσεων συμβάσεων αξίας πολλών εκατ. ευρώ, ισχυρίζοντας πως είναι ‘εμπιστευτικού χαρακτήρα’. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο που της επιτρέπει να εγκαταστήσει αυτό που οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν ως ‘μυστικό κονδύλι’… Εχει αναφερθεί πως τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου θα καταστρέφονται τουλάχιστον ανά έξι μήνες.  

«Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών είναι απαρατήρητη εκτός συνόρων. Όμως με την εισήγηση της Κομισιόν  για ένα ταμείο ανάκαμψης από τον Covid-19, που θα μπορούσε να φέρει περίπου 32 δισ. ευρώ στη χώρα, αυτό θα αλλάξει».  

guardian

«Την ημέρα που η πρόταση ανάκαμψης της Κομισιόν ανακοινώθηκε και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγύριζε, διεθνής οργάνωση αποκάλυψε εμπιστευτικό έγγραφο αναφορικά με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος από το υπουργείο μετανάστευσης. Το έγγραφο έκανε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη κακοδιαχείριση των κονδυλίων, την υπερτιμολόγηση των συμβάσεων και την έλλειψη σχεδιασμού.   

Στην συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες στον τουρισμό, στο ΑΕΠ και στην οικονομία της χώρας από τον κορωνοϊό και στη έκθεση της κομισιόν του Μάϊου όπου υπολογίζεται πως η ύφεση θα φτάσει το 9.7%  μέσα στο 2020, δηλαδή την πιο βαθιά πτώση στην ΕΕ και πως η ανεργία θα ανέβει στο 20%.

«Η εντύπωση ότι η διοίκηση κακοδιαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά, ενώ ζητά από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν προς όφελος όλων δεν είναι βιώσιμη. Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική νομιμοποίηση για να επιβάλει δαπανηρές αποφάσεις. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συνταράξει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση μεγαλώνει, θα αποκτήσουν νέα σημασία».

Ολοκληρώνοντας ο Απόστολος Φωτιάδης αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα 32 δισεκατομμύρια € θα διαχειριστούν κεντρικά υπό την επίβλεψή του. Πρώτα όμως θα πρέπει να επαναφέρει εντός γραμμής τη διοίκηση των δημόσιων οικονομικών προτού μια κρίση εμπιστοσύνης γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή απ' την ίδια την πανδημία».  


πηγη


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη