Η ιστορία των σύγχρονων υπολογιστών δεν είναι μακρόχρονη, η ταχύτατη εξέλιξή της όμως την κάνει πολύπλοκη και πολύ ενδιαφέρουσα. Πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες έκαναν την επιστήμη της πληροφορικής αυτό που είναι σήμερα, αλλά αν κάποιος μπορεί να αναγνωριστεί ως ο «πατέρας» της, αυτός είναι σίγουρα ο Alan Turing. Ο βρετανός μαθηματικός έθεσε τις βάσεις της θεωρίας των υπολογιστών, δημιούργησε έννοιες όπως ο αλγόριθμος, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα είχε τεράστια επίδραση στην κατάληξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Ιουνίου 1912, στο Λονδίνο, και εμείς θυμόμαστε ξανά τα επιτεύγματά του.
Από μικρή ηλικία ο Turing ξεχώρισε στο σχολείο. Η έφεση του στα μαθηματικά και τις επιστήμες δεν εκτιμήθηκε όπου ήταν μαθητής αλλά κυρίως στο King’s Cross College, όπου φοίτησε μεταξύ 1931 και 1934, και φάνηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα το ταλέντο του. Η διατριβή του τού εξασφάλισε μια θέση στο πανεπιστήμιο μετά την αποφοίτηση. Μια από τις πρώτες δημοσιεύσεις γύρω από τη θεωρία των υπολογιστών δημοσιεύθηκε το 1936 και έφερε τον τίτλο «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem». Σε αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ιδέα μιας υπολογιστικής μηχανής.
Μετά τον πόλεμο θα συνέχιζε να δουλεύει επάνω στην ιδέα του για μια υπολογιστική μηχανή γενικής χρήσης ενώ το 1950 θα καταπιανόταν με ένα ακόμα επαναστατικό concept, αυτό της τεχνητής νοημοσύνης. Στο επιστημονικό paper «Computing machinery and intelligence» θα πρότεινε και το Turing Test.
Το πιο λυπηρό γεγονός ειναι πως η συμβολή του, τόσο για τη Βρετανία όσο και παγκοσμίως, δεν αναγνωρίστηκε όσο ήταν εν ζωή, πάρα μόνο αρκετά αργότερα. Η αντιμετώπιση που έτυχε λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων τον οδήγησαν σε πρόωρο θάνατο, καθώς στις 7 Ιουνίου 1954, σε ηλικία μόλις 41 ετών, ο Alan Turing θα έδινε τέλος στη ζωή του. Μόλις το 2013 η βασίλισσα της Αγγλίας αποφάσισε να δώσει χάρη στον Alan Turing για την καταδίκη του κατά τη δεκαετία του '50.
Η ζωή του Alan Turing έγινε μέχρι και ταινία. Στο «The Imitation Game» του 2014 το ρόλο του Alan Turing ενσάρκωσε ο Benedict Cumberbatch. Η ταινία βασίστηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη βιογραφία του Andrew Hodges με τίτλο «Alan Turing: The Enigma». Σήμερα ο Alan Turing θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς και η επιστήμη της πληροφορικής τον αναγνωρίζει ως τον «πατέρα» της.