Πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή κι ας είναι πληθωριστική. Αρκεί να γλιτώσουμε από τον γερμανικό γύπα



Ας γυρίσουμε στη δραχμή κι ας είναι πληθωριστική!!  Αρκεί να γλιτώσουμε από τον γερμανικό γύπα!! 

Μπορεί να περάσουμε λίγους μήνες δύσκολα αλλά μετά εφαρμόζοντας παλιές συνταγές επιτυχημένες, θα μπορέσουμε να ανασάνουμε και στη συνέχεια να γίνουμε ένα πλούσιο κράτος. Αρκεί να μπορούμε να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα.

Και μία πετυχημένη συνταγή σε ανάλογα δύσκολους καιρούς ήταν  η αιφνιδιαστική υποτίμηση της δραχμής το 1953 από τον τότε υπουργό Συντονισμού, Σπύρο Μαρκεζίνη.

Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως οικονομικό θαύμα!!

1 δολάριο ΗΠΑ από 15000 δραχμές θα έκανε πλέον 30.000 δραχμές.1 δολάριο ΗΠΑ από 15000 δραχμές θα έκανε πλέον 30.000 δραχμές.

Στα εννέα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό μας νόμισμα είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη.


Η χρυσή λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές, το ισοζύγιο πληρωμών και ο προϋπολογισμός μονίμως ελλειμματικά και το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας.


Την κατάσταση ανέτρεψε ο Σπύρος Μαρκεζίνης με δύο τολμηρά μέτρα. Την υποτίμηση της δραχμής, η ισοτιμία της οποίας προς το δολάριο από 15.000 πήγε στις 30.000, (ακολούθησε μετά από λίγο η περικοπή των τριών μηδενικών), και την απελευθέρωση των εισαγωγών.


Με τα δύο αυτά μέτρα η ελληνική οικονομία εισήλθε σε μια νέα εποχή εξυγίανσης, ισορροπίας και ανάπτυξης.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη