Το άθλιο πολιτικό σύστημα ευθύνεται για τους θανάτους και όχι ο κορονοϊός



Σιγά-σιγά οι αλήθειες που έκρυβε τόσο καιρό το άθλιο πολιτικό σύστημα κρατώντας ομερτά, βγάνουν προς τα έξω.

Διαβάζουμε ανάρτηση γιατρού στο διαδίκτυο και χωρίς να είμαστε ειδικοί καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την εικόνα που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες.

Γράφει λοιπόν η γιατρός:

«Φίλοι, συνάδελφοι, με όλη την καλή διάθεση από μεριάς μου θελω να θεσω ένα ερωτημα.θεωρείτε ότι όσοι λέμε κάτι αρνητικό για την πολιτική του υπουργείου υγείας αμφισβητούμε την επιστημονική καταρτιση του κ. Τσιόδρα; Θεωρείτε ότι αμφισβητούμε την ταπεινότητα του ή την πραότητα του ως ανθρωπο. Ε λοιπόν με όλη την καλή διάθεση εχω την αίσθηση ότι μαλλον δεν καταλαβαίνετε τι προσπαθούμε να πουμε. Και ας προσπαθήσω να εξηγηθω. Καντε ένα κόπο. Θα είμαι σύντομη.
Ξεκινάω από το ότι δεν είμαι ειδική. Η ειδικότητα μου είναι η αναισθησιολογία, από τις ειδικότητες που βρίσκονται στην πρωτη γραμμή για τη διαχείριση των περιστατικών αλλα που δεν εμπλέκονται στα κεντρα αποφασεσων που αφορούν στη θεραπεία ή στην επιδημιολογική διαχειριση της πανδημίας


Η μια και μοναδική αλήθεια που μας λένε σήμερα ,που είμαστε ένα μήνα μετα την έναρξη των πρώτων απαγορευτικών μέτρων, είναι πως ο ρυθμός αυξησης των κρουσμάτων φαίνεται να είναι σταθερός, χαμηλά σταθερός. που σήμαίνει ότι ,κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να πετυχουμε να περιορίσουμε τη διασπορα στον πληθυσμό και να αποφύγουμε την υπέρμετρη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Είμαι και πιστευω όλοι είμαστε χαρούμενοι, αν είναι αυτό το σεναριο, να βγει μεχρι το τελος για το καλό του λαού νιώθοντας θλίψη βεβαια για τους ανθρώπους που χαθηκαν. Και αυτό συνεβη γιατί πηραμε εγκαιρα αρκετα μέτρα αποφυγης συγχρωτισμού (κλείσιμο σχολείων, θεατρών , καφε, κτλ) . Η δευτερη αιτία που δικαιολογεί ότι έχουμε παέι καλά είναι ότι μαλλον ως χωρα δεν είμαστε κατά τη διάρκεια του χειμώνα τουριστικός προορισμός σε αντιθεση με άλλες ευρωπαικές χωρες. Αλλωστε οι περιοχες της χωρας που φαίνεται να ξεφυγε η διασπορα (Καστοριά, Ξάνθη, Πατρα) είχαν να κάνουν με ταξιδιώτες από το εξωτερικό ή έλληνες που είχαν ταξιδεψει στο εξωτερικό.

ΟΜΩΣ η άλλη αληθεια αυτή που δεν μας λένε και η οποία με ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ ως ανθρωπο και ως γιατρό που υποστήριξα και θα συνεχισω να υποστηριζω το δημόσιο συστημα υγείας ( παρα το γεγονός ότι είμαι εφτα χρόνια συμβασιούχος) είναι η εξης. Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟς ΥΓΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΥΧΗ (ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΓΚΑΙΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ. 


Σε σημεία λοιπόν:

1) 1η αλήθεια που δεν μας λενε.:Τα κεντρα αποφασεων μόλις είδαν τι συμβαινει στη γειτονική Ιταλία πήραν αποφασιστικά μετρα γιατι ήξεραν/ετρεμαν γνωρίζοντας πόσο διαλυμένο είναι το σύστημα υγείας . Το πόσο διαλυμένο εκφραζεται από το εξης (ολοκληρα νοσοκομεία στην περιφερεια εγκαταλελειμμένα για χρόνια, χωρίς βασικες ιατρικές ειδικότητες, ολοκληρες κλινικές με γιατρούς κοντα στη σύνταξη,ολοκληρες κλινικές με έναν γιατρό επικουρικό, , νοσοκομεία στις μεγαλες πολέις με νοσηλευτικό προσωπικό κουρασμένο με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό(και αυτό δεν είναι υπερβολή), με βαρείς πολυτραυματίες να νοσηλέυονται σε απλές κλίνες κινδυνέοντας να χασουν τη ζωή τους ανα πάσα στιγμή λόγω ελλειψης κρεβατιών ΜΕΘ) Και ξερετε αυτή η κατασταση εγκαταλειψης φερνει και κατι άλλο. Φερνει αδυναμία οργανωσης που είναι απαραίτητη στις κρίσιμες στιγμές.


2) 2η αλήθεια που δε μας λένε: αφορα τον εξοπλισμό. ΠΡΕΠΕΙ να ξεκαθαρίσουμε κατι. Τα ελληνικά νοσοκομεία και τα κεντρα υγείας βρεθηκαν χωρίς εξοπλισμό από την αρχη της κρίσης. Μας κουνουσαν το δαχτυλο και μας έλεγαν ότι όλα τα νοσοκομεία του κόσμου αντιμετώπιζαν θεμα εξοπλισμού. Είχαν το θρασος να μας λένε για την Ιταλία και για την Ισπανία. Ξεχνουσαν όμως να αναφερούν ότι αυτές οι χωρες αντιμετωπισαν πρόβλημα μετα από τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων περιστατικών.Εμείς είχαμε εξαρχής έλλειψη . και οι διοικήσεις ακόμα και όταν εφτασαν από την Κίνα οι τόνοι υλικών όπως μας λέγαν δεν τις διοχετευαν στους υγειονομικούς. Διναν μια χειρουργική μασκα ανα εφημερία. Μόνο μετα τις διαμαρτυρίες –και αυτή είναι εικόνα από πολλα νοσοκομεια- εδιναν εξοπλισμό.Διαφορετική εικόνα υπάρχει από νοσοκομεία αναφορας αν και εκει παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα. Κεντρα υγείας στη χωρα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση με ένα δυο κομματια ενισχυμενων μασκών.


3) 3η αλήθεια που δε μας λενε: φανταζεστε τι θα γινόταν αν είχαμε μια μεγαλύτερη διασπορα και η κατασταση με το τηλεφωνικό κεντρο του εοδυ ήταν αυτή που είναι σήμερα και που υπήρξε για όλο αυτό το μήνα. Οι περιπτώσεις της 41χρονης μητερας, του 52χρονου που επι πολλές μέρες ψηνόταν στον πυρετο και της δημοσιογραφου (που δεν εχει πλήρως ακόμα διαλευκανθεί) αφήνουν να διαρρευσει ποια ήταν η πραγματική στήριξη που πρόσφερε το τηλεφωνικό κεντρο του εοδυ (που έβρισκες γιατρό με το ζόρι.). Ηταν μηδαμινή και σίγουρα δεν αντιστοιχούσε στη σοβαρότητα της καταστασης. Παλι από τυχη δε θρηνήσαμε ακόμα περισσότερα αδικα θυματα. Γιατί και αυτοί οι τρεις των οποίων η ιστορία βγήκε στην επιφάνεια ήταν ανθρωπινες ψυχες.


4) 4η αλήθεια που δεν μας λένε: υποστηρίζει ο κ. κοντοζαμανης ότι έχουμε 800 τόσες κλίνες με δυνατότητα να γίνουν 900 τόσες κλίνες. Και στο τελος κάθε ενημερωσης επειδη πολύ καλα ξέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα είναι ή είναι καλυμμενες από ασθενείς χωρίς covid 19 ,μας λεει το εξης: ότι γυρω στις 200 κατι κλινες προορίζονται για covid19 . Aν κάνουμε την αφαίρεση (90 διασωληνωμένοι) καταλαβαίνουμε ότι η θωρακιση του ΕΣΥ περιελάμβανε τόσο καιρό τη διαθεση μόνον 100 επιπλεόν κλινων ΜΕΘ για την πανδημία. Δηλαδή η αλήθεια που δεν μας λενε είναι ότι δεν προετοιμαστηκαν για μια εξαπλωση του ιου. Και αυτό που μας εσωσε είναι τα περιοριστικά μετρα γιατί το ΕΣΥ παρεμενε μη θωρακισμένο ένα μήνα μετα την εναρξη της πανδημίας στη χωρα μας.


5) 5η αλήθεια που δε μας λενε: μας λεγαν ότι τα μαζικά τεστ ούτε θα βοηθησουν ούτε θα κρίνουν κατι. Και μας έλεγαν ότι άλλωστε υπάρχει παγκόσμια έλλειψη. Και ότι σε αυτούς που πρεπει να γίνονται γίνονται. Δε μας είπαν όμως γιατί επι πολλες μέρες στην αρχή της κρίσης αργούσαν να βγαλουν τα αποτελέσματα 3 και 4 μερες. Μήπως γιατί τα εργαστήρια θα έπρεπε να δουλέψουν και τα τεστ από τον ιδιωτικό τομέα. Δε μας είπαν όμως γιατί δεν πήραν από τα ιδιωτικά όσα αντιδραστήρια υπήρχαν για να εχουν τον κεντρικό σχεδιασμό. Τον κ. Τσιοδρα γι αυτό εχουμε τη δυνατότητα να του απευθυνουμε ερωτημα , εχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι ο κ. Τσιοδρας υπεκυψε στις επιταγες της κυβερνησης που έλεγε « ασε ησυχα τα ιδιωτικά να μπορούν να κάνουν τεστ σ αυτούς που έχουν να πληρώσουν» . Μας επιτρεπεται να αμφισβητήσουμε την ακεραιότητα του κ. Τσιοδρα σε αυτό το σημέιο. Ή όχι.?


6) 6η αλήθεια που δε μας λένε: οι προσλήψεις των συμβασιούχων εφτασαν στα νοσοκομεια μετα από τρεις βδομάδες. οι μόνες προσλήψεις που έγιναν ήταν συμβασιούχων. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ . οι συμβασιούχοι ή θα πεταχτούν σαν στυμμένες λεμονοκουπες μετα το τελος της πανδημίας ή θα παραμείνουν όμηροι για καποιο χρονικό διάστημα. Όταν το υπουργείο υγείας είδε ότι είχε σοβαρό πρόβλημα με την εξέταση των ασθενών στο σπίτι, ένα μήνα μετα την πανδημία πήρε την απόφαση να εμπλέξει τους συναδέλφους ιδιώτες. Και μαλιστα να καλύπτει μόνο όσους είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ . πόσοι είναι αυτοί οι συναδελφοι. Μ’ηπως καποιος κόσμος θα βαλει ξανα το χερι στην τσεπη γιατί είναι λίγοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Οι Ιδιώτες συνάδελφοι έχουν εξοπλιστεί με τον καταλληλο εξοπλισμό; Αραγε;


7) 7η αλήθεια που δε μας λενε : τα έγκαιρα μετρα που πήραν δεν αφορούσαν κλεισιμο επιχειρήσεων που δεν είχαν να κάνουν με βασικούς παραγωγικόύς τομείς. Δε μερίμνησαν οι επιχειρήσεις που συνέχισαν να λειτουργουν να τηρούν τα μέτρα .ΤΕΛΟΣ . ΄Δεχομαι κάθε καλοπροαίρετη κριτική από συναδελφους με διαφορετική τοποθετηση στο θέμα . και που βρίσκονται είτε στον ιδιωτικό τομέα (πολλοι από αυτούς θα θέλαν να δουλέψουν στο δημόσιο αλλα το δημόσιο δεν τους διορίζει) είτε στο δημόσιο. Δε δεχομαι όμως από συναδελφους που δουλεψαν τόσα χρόνια με ένα μελημα (πως θα φουσκώσουν την τσεπη τους) να μου κουναν το δαχτυλο και να μου λενε «δε θα αμφισβητείς τον κ. Τσιόδρα» ή «Μη μιλας πολίτικά αυτή τη στιγμή». Η τοποθετηση μου ήταν και θα είναι παντα πολιτική. Γιατί όλα τα παραπάνω δηλάδη η μη προετοιμασία ηταν πολίτική αποφαση.»


Γι αυτό και η πρόσκαιρη επιτυχία του κυβερνητικού θιάσου θα γίνει μπούμεραγκ για τον Μητσοτάκη ο οποίος δεν θα ξέρει που να κρυφτεί όταν αρχίζει να εκδηλώνεται άγρια ή ύφεση λόγω του ηλίθιου lockdown.  Όσο για τον Τσιόδρα είναι αξιολύπητος αφού φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι δέχτηκε να γίνει πιόνι της ψευδοκυβέρνησης. Να μας πει κάποια στιγμή και για ποιό λόγο το έκανε!!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη