Η κακή ψυχική υγεία όπως η κατάθλιψη, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν περίπου 1 στους 6 ενήλικες και είναι πιο συχνές μεταξύ των γυναικών από τους άνδρες. Μεταξύ αυτών, η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα, αν και η ακριβής αιτία συχνά δεν είναι ξεκάθαρη – μπορεί να προκληθεί από ένα αγχωτικό συμβάν ζωής (π.χ. διαζύγιο, πένθος, κατάχρηση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών) και είναι συχνότερη σε άτομα με οικογένεια ιστορικό της πάθησης. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι θεραπείες που είναι σήμερα διαθέσιμες για κατάθλιψη (π.χ. αντικαταθλιπτικά φάρμακα) δεν είναι αποτελεσματικές σε όλες τις περιπτώσεις και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλο ενδιαφέρον για άλλες πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ διατροφής και κατάθλιψης;
Οι διαδικασίες οξείδωσης και φλεγμονής αναγνωρίζονται για το ρόλο τους στην καρδιακή νόσο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να εμπλακούν στην κατάθλιψη.
Γνωρίζουμε ήδη ότι μετά από μια υγιεινή διατροφή όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, καθώς και άλλες βιοδραστικές ουσίες, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο, ότι το σύνολο της διατροφής μας (οι συνδυασμοί και οι ποσότητες στις οποίες καταναλώνονται τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά), μπορεί να έχουν συνεργιστικές και σωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία και στις ασθένειες. Και επίσης, ότι η συνολική διατροφή αντί για μεμονωμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι το πιο σημαντικό.
Ποιο είναι το υγιεινό πρότυπο;
Η μεσογειακή διατροφή (MedDiet) είναι ίσως η καλύτερη μελετημένη διατροφή για τις ωφέλιμες επιπτώσεις της στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης. Οι αρχές αυτής της διατροφής, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο πολλών εθνικών οδηγιών υγιεινής διατροφής.
Αυτά χαρακτηρίζονται από:
- Μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ολικής αλέσεως προϊόντων, θαλασσινών, ξηρών καρπών, σπόρων και οσπρίων
- Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
- Ακόρεστα λιπαρά ως σημαντική πηγή λίπους, π.χ. ελαιόλαδο
- Χαμηλότερες προσλήψεις λιπαρών / επεξεργασμένων κρεάτων, ραφιναρισμένων, ζαχαρούχων γλυκών και ποτών
- Χαμηλή κατανάλωση αλατιού
- Χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι είτε κλινικά διαγνωσμένα είτε αυτοαναφερόμενα. Και υπάρχουν διάφορα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.
Παρά τους περιορισμούς, είναι πιθανό οι διατροφικές συστάσεις να αναγνωρίζονται περισσότερο όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων σωματικών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος, αλλά και ως τρόπος προστασίας της ψυχικής μας ευεξίας έναντι της κατάθλιψης.