Τι να κάνετε για να αποφύγετε τις ιώσεις


Η πτώση της θερμοκρασίας το χειμώνα και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση και εξάπλωση των ιώσεων του αναπνευστικού. Πολλοί ενήλικες ασθενείς αποδίδουν τη νόσο τους σε έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία δηλαδή στο κρύο, στην πραγματικότητα όμως για τη νόσο τους ευθύνεται ένας ιός όπως για παράδειγμα ο ιός του κοινού κρυολογήματος.
Οι ιώσεις του αναπνευστικού ανωτέρου και κατωτέρου και οι επιπλοκές τους αποτελούν τη συχνότερη αιτία επίσκεψης στο γιατρό κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η μετάδοση των ιώσεων αυτών γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δια μέσου των σταγονιδίων που αποβάλλει ένας ασθενής με την ομιλία, το βήχα, το πτέρνισμα ή δια μέσου της επαφής. Πρόκειται για τη μετάδοση από τα χέρια του ασθενή που φέρουν τον ιό σε μια επιφάνεια ή σε έναν υγιή άνθρωπο με τον οποίο θα έρθουν σε άμεση επαφή. Μια απλή χειραψία με τον πάσχοντα αρκεί για να μεταφέρουμε στη συνέχεια τον ιό με το ίδιο μας το χέρι ακουμπώντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.
Τα μέτρα προστασίας από τις ιώσεις του αναπνευστικού είναι απλά και καλό θα είναι να τα έχουμε στο μυαλό μας, ειδικά όσοι από μας ερχόμαστε σε επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς όπως για παράδειγμα ηλικιωμένους.
Ο καλός αερισμός των χώρων που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο ή αντίστοιχα ο καλός εξαερισμός είναι εκ των ουκ άνευ οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως για παράδειγμα υπερήλικες, καρδιοπαθείς, αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς οι οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους κλειστούς πολυσύχναστους χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών όσων έρχονται σε επαφή με κόσμο λόγω της φύσης της δουλειάς τους και αποφυγή επαφής των χεριών με μάτια, μύτη, στόμα αν δεν έχουν προηγουμένως απολυμανθεί.
H χρήση των αντισηπτικών σε χώρους όπως γραφεία όταν υπάρχει πολύς κόσμος είναι μια καλή ιδέα όπως είναι πολύ σωστό να απολυμαίνονται και οι επιφάνειες με αλκοολούχα, αντισηπτικά. Αποφεύγετε τις πολλές χειραψίες όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων.
Η σωματική καταπόνηση και το κάπνισμα που δημιουργεί χρόνιες αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, μας καθιστούν πιο ευάλωτους στις ιώσεις.
Καλή και υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C), ενυδάτωση και ξεκούραση δε συστήνεται μόνο στους ασθενείς αλλά και σε όσους θέλουν να έχουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα εν όψει του χειμώνα.
Ποτέ δεν είναι αργά για τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού συστήνεται να εμβολιάζονται οι υγιείς ενήλικες άνω των εξήντα , οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, παχύσαρκοι και έγκυες καθώς και όποιος το επιθυμεί.
Η προστασία από το εμβόλιο αφορά αποκλειστικά την γρίπη που είναι όμως η σοβαρότερη από τις ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού των ενηλίκων. Σε δύο εβδομάδες επιτυγχάνεται η ανάπτυξη των προστατευτικών αντισωμάτων.
Δεν υπάρχει καμία ομάδα πληθυσμού στην οποία να μη συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός διότι το όφελος είναι τεράστιο. Υπάρχει ένα ακόμη εμβόλιο που έχει σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού και που συστήνεται να γίνεται μετά την ηλικία των 65 σε υγιείς ενήλικες και νωρίτερα από τα 65 σε ευπαθείς ομάδες, το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Αυτό προστατεύει από την κύρια επιπλοκή των ιώσεων του αναπνευστικού που είναι η πνευμονία από πνευμονιόκοκκο.
Σε περίπτωση που όλα τα μέτρα αποτύχουν και αρρωστήσουμε τελικά, ας μη ξεχνάμε ότι για την προστασία των συνανθρώπων μας καλό θα είναι να απέχουμε από την εργασία μας κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των ιώσεων που αφορά την διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων και 24-48 ώρες πριν αυτά εμφανιστούν. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με την ανάπαυση θα μας οδηγήσουν στην ίαση σε 3 με 5 ημέρες περίπου. Αν τα συμπτώματα μας όμως είναι έντονα όπως πολύ υψηλός πυρετός ή δύσπνοια, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε άμεσα το γιατρό μας.
ygeiamou.gr

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη