Folli Follie: Η μεγαλύτερη απάτη του αιώνα

Πως να πάει μπροστά η οικονομία όταν έχεις επιχειρηματίες λαμόγια, εγκληματίες του λευκού κολάρου πρώτου μεγέθους....


Σύμφωνα με τμήμα της δικογραφίας που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η φερόμενη επιχειρηματική απάτη συνοδεύτηκε και διογκώθηκε με τη συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία τα στελέχη της εταιρείας διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».   

Με την ανακύκλωση πλασματικού χρήματος, οι ύποπτοι φέρονται να διόγκωναν τους τζίρους της εταιρείας, εμφανίζοντας ταμειακά αποθέματα 255,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν μόλις 500 ευρώ.    Ενδεικτικοί είναι και οι διάλογοι που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Merry-go-round" (σ.σ «γύρω-γύρω όλοι») με στόχο την πλασματική διόγκωση του τζίρου.  -Τι όνομα να βάλω στο έμβασμα; -Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης»   

Σε συνδυασμό με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ευθύνες φαίνεται να πέφτουν βαριές τόσο στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο όσο και για στον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, με δεκάδες ακόμα εμπλεκόμενα στελέχη της εταιρείας να θεωρούνται ύποπτοι απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.    Οι εμπλεκόμενοι, φέρονται να πούλησαν μετοχές ακόμα και μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, κερδίζοντας περίπου 9,7 εκατομμύρια ευρώ.    Τραπεζικοί λογαριασμοί εμφανίζονταν να έχουν 255 εκατομμύρια ευρώ, με πλαστογραφημένα statements, ενώ στην πραγματικότητα το υπόλοιπο ήταν μόλις 500 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, με δήθεν 198 εκατομμύρια ευρώ στο μηδενικό ταμείο και 779 εκατομμύρια εικονικές πωλήσεις, εμφανίζονταν ανύπαρκτα έσοδα 326 εκατομμυρίων ευρώ.  

Οι εμπλεκόμενοι αστειεύονταν μεταξύ τους με τα ονόματα των δήθεν αποστολέων χρημάτων στην Ασία, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα. Συγκεκριμένα, υπάλληλος της FF Group APAC φέρεται να έλαβε εντολή από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην Ασία, μέσω email, να στείλει διαθέσιμα με πλαστογραφημένα τραπεζικά statements. Μεταξύ τους ακολουθεί η κάτωθι στιχομυθία: 


Υπάλληλος: ΟΚ, αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου τι να γράψω;
Διευθυντής: Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσε μία μούφα τηλέφωνο.
Υπάλληλος: Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει.
Διευθυντής: Βάλε «Γιώργος Πουτσίδης».
Υπάλληλος: ΟΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μία εβδομάδα θα φτάσει.
Διευθυντής: Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου. 

Όπως προκύπτει από την δικογραφία, η διοίκηση της FF Group APAC, σε μία προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη της απάτης, φέρεται να αφαίρεσε από υπάλληλο της τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, επιστρέφοντάς τον τέσσερις ημέρες αργότερα με διαγραμμένα τα επίμαχα αρχεία.  

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη