Ανάθεμα στους τρομοκράτες κατσαπλιαδες που αιματοκύλισαν την Ελλάδα, σφαζοντας αθωα γυναικοπαιδα


Στις 19 Απριλίου 1944, δύο ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση του ΕΛΑΣ εναντίον του 5/42 ΣΕ στο Κλήμα Δωρίδας, ο Αρης Βελουχιώτης με την προσωπική του φρουρά μεταβαίνει στο Ευπάλιο, κεφαλοχώρι της περιοχής και εγκαθίσταται στο σπίτι του "Καπετάν Δούμα" ( Νίκος Τριανταφύλλου) του ΕΛΑΣ. Το ίδιο βράδυ αρχίζουν οι συλλήψεις των "αντιδραστικών" των γύρω χωριών. Στο διάστημα μέχρι τις 22 Απριλίου η τρομοκρατία στην περιοχή της Δωρίδας συνεχίζεται με βασανισμούς και εκτελέσεις μελών του 5/42.
Στις 23 Απριλίου ο Βελουχιώτης με τον Υπασπιστή του "Ψηλορείτη" (από τον Μαραθιά Δωρίδας) και την φρουρά του κατεβαίνει στην παραλιακή <Σκάλα Καραΐσκου> και περνάει με καΐκια της περιοχής που έχουν επιταχθεί από το ΕΛΑΝ Κορινθιακού στην απέναντι ακτή του Αιγίου. Τον συνοδεύουν, μετά τη συμμετοχή τους στη διάλυση του 5/42, το "Τάγμα Θανάτου" και ο "Ερμής" (Γιάννης Πριόβολος) που αναλαμβάνει καθήκοντα Καπετάνιου στην 3η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο.
Στην φωτογραφία της 23ης Απριλίου 1944, με φόντο την παραλία της Δωρίδας, διακρίνονται από αριστερά ο Άρης Βελουχιώτης, ο "Ψηλορείτης" (Βασίλης Παπασωτηρίου), ο παπα-Ανυπόμονος (Γερμανός Δημάκης) και δεξιότερα ο "Λέων" (Γιάννης Νικολόπουλος) ιπποκόμος του Άρη και ο μαυροσκούφης "Κωστούλας" (Κώστας Καβρέτζης).
Μερικές ημέρες αργότερα αρχίζει η τρομοκρατία στην Πελοπόννησο, που καταλήγει τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους με χιλιάδες θύματα.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη