Αλωνίζουν για αποδείξεις… και η φοροδιαφυγή οργιάζει σε «χρυσές βίλες»!


Χλιδάτες βίλες χιλιάδων τετραγωνικών στα ελληνικά νησιά, με εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, δεκάδες υπνοδωμάτια και τουαλέτες, ακόμη και με ιδιωτικές παραλίες φιγουράρουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού  και ενοικιάζονται έναντι 7.300 ευρώ την βραδιά!! Ανήκουν  -ως επί το πλείστον- σε μεγαλοεπιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια πήραν «θαλασσοδάνεια» ή έμπλεξαν σε διαδρομές «μαύρου χρήματος», έχτισαν ολόκληρα παλάτια και τώρα τα εκμεταλλεύονται εξασκώντας ανενόχλητοι το σπορ που γνωρίζουν πολύ καλά: Την φοροδιαφυγή!
Ο περιηγητής του διαδικτύου που θα τύχει να επισκεφθεί μία από τις δεκάδες εξειδικευμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης υπερ-πολυτελών ακινήτων, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε… κροίσους, εάν βάλει στην αναζήτηση την λέξη Ελλάδα είναι βέβαιο πως θα πάθει κάποιου είδους … πολιτισμικό σοκ με αυτό που θα εμφανιστεί μπροστά στα μάτια του!
Με φόντο την Ελλάδα της κρίσης, των εκατομμυρίων ανέργων, των χιλιάδων κατασχέσεων κάθε ημέρα για χρέη προς το Δημόσιο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του Γιώργου Πιτσιλή, της υπερφορολόγησης και των «κουτσουρεμένων» μισθών και συντάξεων, η χλιδή που ξεχύνεται από την οθόνη του υπολογιστή … θαμπώνει!
Είναι τέτοια η λάμψη του πλούτου που «τυφλώνει» ακόμη και τους «ράμπο» της Εφορίας, οι οποίοι αδυνατούν  να δουν την τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή που συντελείται κάτω από την μύτη τους από τρανταχτά ονόματα της επιχειρηματικής –και όχι μόνον- ζωής του τόπου!
Σε μία μόνον από τις εκατοντάδες ιστοσελίδες ενοικίασης  υπερ-πολυτελών ακινήτων προσφέρονται για διαμονή και διακοπές …. δισεκατομμυριούχων 300 και πλέον χλιδάτες βίλες με τιμές που ξεκινούν από 1.260 ευρώ (ή 1.100 αγγλικές λίρες) και φτάνουν έως τα 7.300 ευρώ  (ή 6.396 αγγλικές λίρες) για μία και μόνον βραδιά!!!
Με άλλα λόγια για μια πενθήμερη διαμονή ο ιδιοκτήτης της κάθε «χρυσής βίλας» ζητά ποσό που φτάνει ως και τα 36.500 ευρώ όπως αποδεικνύεται  από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικιάσεων!!!
Πολυτελείς επαύλεις που αξίζουν τα λεφτά τους, δεδομένου ότι βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Αντίπαρος ή σε άλλες περιζήτητες περιοχές της χώρας και εκτείνονται σε δεκάδες στρέμματα, έχουν δική τους παραλία, οπωσδήποτε πισίνες … ολυμπιακών διαστάσεων, αλλά και όλες τις ανέσεις που θα ήθελε να απολαύσει ένας ζάμπλουτος άραβας, κάποιος σταρ του κινηματογράφου ή του ποδοσφαίρου, πολιτικός ή μεγαλοεπιχειρηματίας!
Εδώ όμως προκύπτουν και κάποια ερωτήματα προς τις φορολογικές αρχές:  Τα ποσά που βάζουν στην τσέπη όσοι έχουν στην κατοχή τους τις «χρυσές βίλες» δηλώνονται στην Εφορία; Πως φύτρωσαν σαν τα «μανιτάρια» μέσα στην Ελλάδα της κρίσης τόσες χλιδάτες επαύλεις προς ενοικίαση;; Που βρήκαν οι ιδιοκτήτες τους τα λεφτά;  Τα έβγαλαν νόμιμα με τον« ιδρώτα» τους;
Πως έχει στηθεί το κόλπο με τις … «χρυσές» βίλες
Όσοι έχουν… «γερά πορτοφόλια» έχουν και την ευκαιρία να κάνουν ονειρεμένες διακοπές στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων νοικιάζοντας πολυτελείς επαύλεις: Αλλά και η Εφορία έχει μια «χρυσή» ευκαιρία με «οδηγό» τις πλατφόρμες ενοικίασης να πιάσει στα δίχτυα της χοντρά «ψάρια» φοροδιαφυγής. Ως τώρα όμως έχει αφήσει ανενόχλητους τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να κάνουν παιχνίδι.
Όπως λένε πηγές των ελεγκτικών υπηρεσιών,  κάποιοι εξ’ αυτών έχουν βρει το κόλπο να ξεγελούν συστηματικά τις φορολογικές αρχές κρύβοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η πλέον απλή πρακτική είναι να ζητούν από τον πελάτη τους να καταθέσει στην τράπεζα προκαταβολή, ώστε κατόπιν να παρουσιάσουν στην Εφορία αυτό το ποσό ως το αντίτιμο που τους καταβλήθηκε για τις… υπηρεσίες τους!  Φυσικά τα υπόλοιπα χρήματα προτιμούν να τα πάρουν… σε βαλίτσα!
Υπάρχει όμως και μία άλλη μέθοδος που απαιτεί την εμπλοκή επαγγελματιών μεσολαβητών: Πρόκειται για εταιρείες που εμφανίζονται ως διαχειρίστριες του εκάστοτε ακινήτου, με τη συναίνεση βέβαια του πραγματικού ιδιοκτήτη. Αυτές οι εταιρείες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, κατά προτίμηση στην Κύπρο, ή κάποια βαλκανική χώρα, όπως η Βουλγαρία, και ασφαλώς τηρούν εκεί τραπεζικό λογαριασμό.
Αφού λοιπόν έρθουν σε συμφωνία με κάποιον ξένο ενδιαφερόμενο για την ενοικίαση της βίλας, συνήθως με τον μήνα, του υποδεικνύουν την κατάθεση των χρημάτων στον συγκεκριμένο λογαριασμό του εξωτερικού.
Μέσω της διαδικασίας αυτής αποφεύγεται κάθε είδους φορολόγηση και ασφαλώς παρακάμπτονται και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια. Στη συνέχεια, αφού κατατεθεί το ποσό του ενοικίου, οι εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρείας αναλαμβάνουν να πληρώσουν τον ιδιοκτήτη, κάτι που γίνεται κατά κανόνα μετρητοίς και αφού παρακρατηθεί η σχετική «προμήθεια» για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Εν ολίγοις, δεδομένου ότι όλη η συναλλαγή γίνεται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είναι και δύσκολο να ανιχνευτεί από τις φορολογικές αρχές, ακόμα και αν υπάρξει υπόνοια φοροδιαφυγής.
Ποιοι κρύβονται πίσω από τις χλιδάτες επαύλεις
«Ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα «δείχνουν» μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές -κυρίως για «μαύρο χρήμα» ή για «θαλασσοδάνεια»- ως ιδιοκτήτες αρκετών από τις  χλιδάτες επαύλεις!
Ενδεικτική όσον αφορά στο χοντρό «παιχνίδι» που παίζεται γύρω από τις «χρυσές βίλες» ήταν η περίπτωση  του καταζητούμενου για το σκάνδαλο της Siemens Χρήστου Καραβέλα, τα ίχνη του οποίου αν και χάθηκαν κάπου στην… Λατινική Αμερική, εκείνος κατάφερε να βγάλει Ειδικό Σήµα Λειτουργίας από τον ΕΟΤ και νοίκιαζε  δύο πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αντίπαρο!!  Σηµαντική λεπτοµέρεια: Ήταν δεσµευµένες από το ελληνικό κράτος για χρόνια ως «προϊόντα εγκλήµατος».
Ο άνθρωπος που  φέρεται να έφτιαξε ολόκληρη περιουσία από τα «µαύρα ταµεία» της Siemens κατάφερε χρησιµοποιώντας τα παραθυράκια του νόµου αν και εξαφανισμένος να βγάζει λεφτά αξιοποιώντας τα «προϊόντα του εγκλήµατος»!
Ο Καραβέλας µέσω των στενών συγγενών του έβγαλε το Ειδικό Σήµα του ΕΟΤ που του επέτρεψε να νοικιάζει σε τουρίστες τα ακίνητά του στην Αντίπαρο… έναντι αδράς αµοιβής φυσικά!
Κι ας τις είχε κατασχέσει από τον Ιούνιο του 2009 η Αρχή για την Καταπολέµηση της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Παράνοµες ∆ραστηριότητες μαζί µε τα σπίτια της οικογένειας Καραβέλα σε Εκάλη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο.
Πολύ ιδιαίτερη, αν και διαφορετική, ήταν και η περίπτωση του Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος προφυλακίστηκε για την υπόθεση των υποβρυχίων: Όπως ανέφερε το πολυσέλιδο βούλευμα ο Σωτήρης Εμμανουήλ διέθετε ένα οικόπεδο 905 τμ στο Παλαιό Ψυχικό, που όπως περιγράφεται, «εντός του βρίσκεται διώροφη μεθ’ υπογείου οικία, επιφάνειας 621 τμ». Το «παλάτι» των 600 τετραγωνικών μέτρων -επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο δημαρχείο- προτού κατασχεθεί, ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου προσπάθησε να το ξεφορτωθεί μέσω πωλητήριου.
Δεν κατάφερε όμως να πουλήσει το..  «μέγαρο», το οποίο και κατασχέθηκε από το Δημόσιο: Ο προφυλακισμένος άντρας δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη. Βρήκε τρόπο και το νοίκιασε, αν και κατασχεμένο!! Και όχι σε όποιον – όποιον αλλά στον Πρέσβη του Κατάρ!
Τότε υπήρξαν και τοποθετήσεις πως το «τσουχτερό» μηνιαίο μίσθωμα «εξυπηρετεί τραπεζική οφειλή», καθώς το σπίτι-παλάτι στο Παλαιό Ψυχικό ήταν υποθηκευμένο.
Όπως και να έχει, δύο πισίνες εκ των οποίων η μία κλειστή, έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία, χρυσά φωτιστικά ακόμη και άλογα, φάνταζαν αρκετά ελκυστικές παροχές και ώθησαν τον Πρέσβη να προχωρήσει στην ενοικίαση!
«Μόδα» η ενοικίαση χλιδάτων ακινήτων
Η ενοικίαση πολυτελών ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους σε «λεφτάδες» του εξωτερικού, μοιάζει να έχει γίνει μόδα στις τάξεις πολιτικών και καλλιτεχνών: Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου (και στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού) Γιάννης Ραγκούσης νοίκιαζε με «αλμυρό» αντίτιμο την προσωπική κατοικία-βίλα του στην Πάρο.  Μερικές ακόμη από τις περιπτώσεις αναγνωρίσιµων προσώπων που έσπευσαν να προµηθευτούν το Ειδικό Σήµα ενοικίασης τουριστικών επαύλεων, είναι αυτές του τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη, του επιχειρηµατία Νίκου Βαρβέρη, της Αλεξίας Μπακογιάννη, της κόρης του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, καθώς και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.
Ο έλεγχος «πάγωσε» … με το που ξεκίνησε!
Ο φάκελος «χρυσές βίλες»… έκλεισε πριν καλά – καλά ανοίξει το 2012: «Το καυτό αυτό ζήτημα φοροδιαφυγής ανέδειξε για πρώτη φορά με σχετική του καταγγελία  ο Μανώλης Γλέζος. Ακολούθησαν έρευνες του ΣΔΟΕ που έβγαλαν λαβράκια , πλην όμως η διάλυση των υπηρεσιών παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες», λέει στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» ο Θεόδωρος Φλωράτος πρώην στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Πριν οι έλεγχοι «παγώσουν» ο  Μανώλης Γλέζος είχε υποδείξει  την λεγόμενη «γειτονιά των πολιτικών» στην περιοχή Υστέρνι όπου ξεφύτρωναν η μία πολυτελής κατοικία… μετά την άλλη!
Συγκεκριμένα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε καταγγείλει τότε, πως στην Πάρο κατασκευάστηκαν 1300 πολυτελείς βίλες, από αλλοδαπούς, που τις ενοικίαζαν για 750 ευρώ την ημέρα μέσω διαδικτύου. χωρίς να πληρώνουν φόρους!  Επίσης «έδειξε» και την περιοχή Υστέρνι στο νησί, όπου δέκα πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν αγοράσει βίλες.
Μάλιστα, ο οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης είχε δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να κάνει έρευνα στην περιοχή Υστέρνι όπου έχει κατασκευαστεί από το 2007 πολυτελές συγκρότημα 38 κατοικιών, σε επιφάνεια 58.000 στρεμμάτων με πίσίνες και πέργκολες και ιδιόκτητους κήπους, πολλές από τις οποίες ανήκαν σε πολιτικούς και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα περισσότερα σπίτια υπήρχαν πληροφορίες πως ανήκαν σε off shore εταιρείες.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη