Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η αγορά των ακινήτων!


Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η αγορά των ακινήτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω του νέου Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ και δέος στην κτηματαγορά, καθώς καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, που υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει… άλυτο για τον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι πολλά ακίνητα, πωλούνται ακόμα και στο 50% της αντικειμενικής τους αξίας.
Αυτό που αναδεικνύεται από τα εν λόγω στοιχεία, είναι μια πρωτοφανής κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, πολλά από τα οποία αγοράζονται και πωλούνται κυριολεκτικά «μισοτιμής».
Κύρια αιτία για την «βύθιση» της αγοράς ακινήτων, όπως επισημαίνουν ειδικοί του χώρου, είναι η οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα-σε περιπτώσεις συμβολαίων με πολύ χαμηλή αξία-δεν λείπουν και τα φαινόμενα διακίνησης «μαύρου» χρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα που πιστοποιούν την τεράστια πτώση των τιμών των ακινήτων. 
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής:
- Διαμέρισμα στο Αιγάλεω 66 τμ έτους κατασκευής 1969, πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2017 αντί 9.000 ευρώ. 
- Σε άλλη περίπτωση διαμέρισμα 90 τμ στο Μοσχάτο, έτους κατασκευής 1967, πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 2017 αντί 15.000 ευρώ. 
- Στο Γαλάτσι κατοικία 40 τμ, έτους κατασκευής το 1950, πωλήθηκε στις 4 Μαίου 2017 αντί 2.500 ευρώ. 
- Στο Περιστέρι διαμέρισμα 70 τμ έτους κατασκευής το 1982, πωλήθηκε στις 6 Απριλίου 2017 αντί 21.875 ευρώ.
- Διαμέρισμα 78,41 τετραγωνικών στο Παλαιό Φάληρο, 3ου ορόφου, του 2002, με 10 τετραγωνικά βοηθητικούς χώρους και σε πολυκατοικία με 2 προσόψεις του 2002, αγοράστηκε στις 12 Μαρτίου 2017 για 60.000 ευρώ, δηλαδή σε αξία 769 ευρώ ανά τμ, δηλαδή στη μισή αξία από την αντικειμενική που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.600 ευρώ.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ενσωματώνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο «ανέβηκε» στο site του υπουργείου Οικονομικών και σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στο ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με το Μητρώο σημειώνεται ότι «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων». Επίσης επισημαίνεται, ότι η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Μάλιστα, σημειώνεται, πως ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη