Η έκτακτη ανακοίνωση της Eurobank
Η Eurobank είναι έτοιμη και διαθέτει την ρευστότητα για την χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας.
Ειδικότερα όπως επισήμανε, η Eurobank, έχοντας εισέλθει σε τροχιά κερδοφορίας και ταυτόχρονα έχοντας επιτύχει τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι σήμερα, επικεντρώνεται πλέον στην διεύρυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου με χρηματοδοτήσεις υγιών επιχειρήσεων.
Η Eurobank αναζητά νέες χρηματοδοτήσεις υγιών επιχειρήσεων και ευτυχώς υπάρχουν πολλές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρωτοβουλίας Go in Crete στην Κρήτη για την ενίσχυση των εξαγωγών, δίνοντας παραδείγματα επιχειρήσεων από την Κρήτη όχι μόνον από τον τομέα του τουρισμού άλλα και της βιομηχανίας κλπ με έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Καραβίας, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των τεστ αντοχής το 2018.
Δεν υπάρχει φόβος Grexit, το πολιτικό ρίσκο εξαφανίζεται και η οικονομία μπαίνει σε αναπτυξιακή φάση, ανέφερε ο κ. Καραβίας, εξηγώντας τους λόγους που δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Επισήμανε όμως ότι προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη των στόχου για τα μη εξυπηρετούμενα, άλλα και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί είπε ο κ. Καραβίας.
Στελέχη της Eurobank αναφέρθηκαν και στην έναρξη των πλειστηριασμών στο επόμενο εξάμηνο με φυσικό ή ηλεκτρονικό τρόπο, που όπως διευκρίνισαν, θα στοχεύσουν στους καλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές – που έχουν αλλά δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους- και αποτελούν το 25% περίπου του συνόλου μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ετήσιοι στόχοι που έχουν τεθεί για ολόκληρο την εγχώρια τραπεζική αγορά για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι -10% για το 2017, – 13% για το 2018 και – 17% για το 2019.
Αυτό όμως που θα κρίνει γενικότερα και σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα πως θα κινηθούν τα «κόκκινα» δάνεια και την πορεία τους, όπως επισήμαναν στελέχη της τράπεζας, είναι πως θα κινηθεί η οικονομία και κυρίως ο ρυθμός ανάπτυξης.