Η Αθήνα για πρώτη φορά με διάβημα προειδοποιεί συμμάχους και εταίρους: «Η Τουρκία μας σπρώχνει σε πόλεμο»


Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

του Γιάννη Πετρίδη

Σε προειδοποίηση για «αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής» και άτυπο διάβημα, προχώρησε για πρώτη φορά η Ελλάδα προς σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες συμμετέχουν έστω ως παρατηρητές στην τουρκική άσκηση DENIZ KURDU ή αλλιώς «Θαλασσόλυκος», η οποία δέσμευσε τερματικές περιοχές του αεροδρομίου της Ρόδου και μέρος του FIR Aθηνών.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών δια του πρέσβευτή μας στην Αγκυρα έστειλε επιστολή με την οποία καλεί τις χώρες να μην συμμετάσχουν και αν συμμετάσχοηυν να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε μία παράνομη και αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, διαδικασία.

Είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα ενεργεί με αυτό τον τρόπο προς ομάδα κρατών και τους θέτει προ των ευθυνών τους.
Πολλά κράτη έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης σήμερα 22 Μαΐου.

Σχετική αναφορά πρόκειται να κάνει σήμερα στην συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Επισημαίνεται, ότι η επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός του ελληνικού κράτους μετά το 1952, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ο τότε βασιλιάς Παύλος.
Τρεις μόλις μέρες πριν πάει στην Κωνσταντινούπολη  ο πρώτος θεσμικός παράγων της χώρας μας που έκανε μια σαφή και πατριωτική τοποθέτηση για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σε ότι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον ένα υποβρύχιο θα κινηθεί στην περιοχή που θα διεξαχθεί η άσκηση και ένα δεύτερο θα κινηθεί ευρύτερα αυτής. Σε ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί η 115 ΠΜ στην Κρήτη.

Χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης σε δηλώσεις του τόνιες ότι σε περίπτωση «θερμής» εμπλοκής με την Τουρκία, η Ελλάδα θα νικήσει.
«Έχουμε τη βούληση, τα μέσα, τη γνώση και την ετοιμότητα, αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που έχουμε εκπαιδευθεί μία ζωή, θα νικήσουμε!» 





via

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη