Πρίγκιπας Φίλιππος: Από την Ελλάδα στο πλευρό της Ελισσάβετ


Όχι δεν πέθανε ακόμη ο πρίγκιπας Φίλιππος.  Απλά  θα πάψει να ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις από το φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

AdTech Ad

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η 91χρονη βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της.
Ο δούκας του Εδιμβούργου πρόκειται να γιορτάσει σε περίπου έναν μήνα τα 96α γενέθλιά του και αποτελεί το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος (πρώην Φίλιπ Μαουντμπάτεν) γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 και αποτελεί απόγονο του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και μέλος της ελληνικής και δανικής βασιλικής οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.


Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε το 1939  σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.


Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν. Μετά από έναν αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και χρίστηκε Δούκας του Εδιμβούργου.


Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Το βασιλικό ζεύγος απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα.


Μερικές από τις περιβόητες γκάφες του

Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας είναι γνωστός για τα χονδροειδή σχόλια τα οποία έχει κάνει σε επίσημες περιστάσεις.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

- Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε Βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».
- Το 1993, ο Φίλιππος είπε σ' έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ -- δεν έχετε κάνει μπάκα».

- Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;»


 Το 1999, ενώ έκανε περιοδεία σε μια εταιρεία κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, είδε έναν κακοφτιαγμένο ηλεκτρικό πίνακα. «Μοιάζει να τον έφτιαξε Ινδός», είπε.

- Το 2001, ο Φίλιππος είπε σε ένα 13χρονο αγόρι, που η φιλοδοξία του ήταν να πάει στο διάστημα, πως είναι πολύ χοντρό για να γίνει αστροναύτης.
- Όταν έκανε περιοδεία στην Αυστραλία το 2002, ο πρίγκιπας ρώτησε έναν Αβοριγίνα αν εξακολουθούν να ρίχνουν δόρατα ο ένας στον άλλον.
- Το 1967, ερωτήθηκε αν θα ήθελε να πάει στη Μόσχα για να βοηθήσει στην εκτόνωση των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου. «Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στη Ρωσία -- αν και οι μπάσταρδοι δολοφόνησαν τη μισή μου οικογένεια», απάντησε.


- Σ' ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1998 ερωτήθηκε από έναν φοιτητή που μόλις είχε επιστρέψει από μια περιοδεία πεζοπορίας στην Παπούα Νέα Γουινέα: «Τα καταφέρατε λοιπόν να μην σας φάνε;»
- Το 2005, για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια του Φιλίππου, δύο Βρετανοί ρεπόρτερ, οι Φιλ Ντάμπιρ και Άσλεϊ Ουόλτον, συνέταξαν την ανθολογία με τίτλο «Duke of Hazard: The Wit and Wisdom of Prince Philip» (Ο δούκας του ρίσκου: το πνεύμα και η σοφία του πρίγκιπα Φιλίππου). Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν το διασκέδασαν καθόλου.
- Ερωτηθείς να επιλέξει την αγαπημένη του πριγκιπική γκάφα, ο Ντάμπιρ επέλεξε την τελετή για την ανεξαρτησία της Κένυας, το 1963, στην οποία ο Φίλιππος εκπροσώπησε τη Βρετανία. Τη στιγμή που η βρετανική σημαία επρόκειτο να υποσταλεί, ο Φίλιππος στράφηκε στον ηγέτη της ανεξαρτησίας Γιόμο Κενυάτα και τον ρώτησε: «Είστε σίγουρος ότι θέλετε να προχωρήσουμε μ' αυτό;»




(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφίες: AP Photos / Leslie Priest, Laurent Rebours, John Stillwell, Λευτέρης Πιταράκης, Matt Dunham, Pool, Worth) via

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη