ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ: Στο νέο τζαμί στο Ελσίνκι οι μουσουλμανικές προσευχές θα γίνονται και στα φινλανδικά!


Ένα τζαμί που πρόκειται να οικοδομηθεί στην πρωτεύουσα της ΦινλανδίαςΕλσίνκι, έχει ήδη καταφέρει να διχάσει τους μουσουλμάνους της χώρας εξαιτίας της ανάμιξης του Μπαχρέιν στη χρηματοδότησή του.


Το νησιωτικό κρατίδιο του Μπαχρέιν, στον Περσικό Κόλπο, είναι σε ποσοστό 70% μια σιιτική μουσουλμανική χώρα. Όμως η βασιλική οικογένεια που το κυβερνά είναι σουνίτες μουσουλμάνοι και μάλιστα οπαδοί του ουαχαμπισμού, μιας ακραίας ορθόδοξης έκφρασης του Ισλάμ που αποτελεί την επίσημη θρησκεία της Σαουδικής Αραβίας.
Πολλοί μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται γιατί εάν το τζαμί χρηματοδοτηθεί από το Μπαχρέιν θα είναι κέντρο του ουαχαμπισμού, ο οποίος αποτελεί τη «μήτρα» που γεννά τζιχαντιστές τρομοκράτες.
Το δημοτικό συμβούλιο του Ελσίνκι παραχώρησε το οικόπεδο για την οικοδόμηση του τζαμιού, που βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η οικοδόμηση του τζαμιού θα κοστίσει 151 εκ. δολάρια και όλο το συγκρότημα θα είναι γνωστό ως «Όαση».
Θα είναι χωρητικότητας 1.200 πιστών και θα έχει κρεμαστούς κήπους στον αρχιτεκτονικό ρυθμό της μαυριτανικής Ισπανίας.
Τέσσερις μιναρέδες θα υψωθούν στον ουρανό, διότι προφανώς ένας δεν είναι αρκετός για να «ακούν» οι πιστοί το κάλεσμα, ανάμεσα στα φουγάρα των εργοστασίων.
Ενδοιασμούς για τη χρηματοδότηση του τζαμιού από το Μπαχρέιν έχουν και Φινλανδοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους μην μετατραπεί από τόπο προσευχής σε γιάφκα τρομοκρατών.
Η δημοσιογράφος Λίζα Λίιματαϊνεν, μιλώντας στο Middle East Eye, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι κατά του τζαμιού, είμαι ενάντια σε ένα τζαμί που θα χτιστεί από το Μπαχρέιν ή τη Σαουδική Αραβία».
Από την πλευρά τους οι φινλανδικές Αρχές έχουν θέσεις όρους για τη λειτουργία του τζαμιού και διαβεβαιώνουν ότι θα διατηρήσουν την εποπτεία του.
Θα απαγορεύονται ριζοσπαστικές διδασκαλίες και οι προσευχές της Παρασκευής θα γίνονται τόσο στα αραβικά όσο και στα φινλανδικά.
Αυτό ίσως θα έπρεπε να το «σκεφθεί» και η ελληνική κυβέρνηση μιας και σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει το τζαμί στην Αθήνα.
Σε περίπτωση που οι κυβερνήτες μας το αγνοούν, στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη επειδή όλοι οι μουσουλμάνοι, οι λεγόμενοι Τουρκοκρητικοί, ήταν ελληνόφωνοι ως Έλληνες εξισλαμισμένοι, η διδασκαλία του Κορανίου στα τζαμιά γινόταν στα ελληνικά.
Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των δυτικών κρατών που φροντίζουν για την ασφάλειά τους και να γίνονται και στα ελληνικά οι προσευχές της Παρασκευής και στο τζαμί της Αθήνας, αφού το τζαμί είναι ελληνικό και χτίζεται με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.
Επιστρέφοντας στο τζαμί του Ελσίνκι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα είναι έτοιμο το 2024.
Αυτή τη στιγμή στη Φινλανδία ζούνε 65.000 μουσουλμάνοι, εκ των οποίων οι 30.000 στην πρωτεύουσα. Μέχρι το 2050 οι μουσουλμάνοι στη Φινλανδία αναμένεται να αυξηθούν σε 190.000.
Ο πληθυσμός της Φινλανδίας σήμερα υπολογίζεται στα 5,5 εκ. ανθρώπους.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη