Ποιά θα ήταν τα οφέλη αν γινόταν εξόρυξη των φυσικών πόρων της Ελλάδος


Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ:


Πιστεύουμε ότι πρώτα πρέπει  να δούμε ποια ακριβώς θα είναι  τα ΟΦΕΛΗ για την Ελλάδα εάν αρχίσει να εξορύσσει τους δικούς της φυσικούς πόρους προς όφελος ΔΙΚΟ ΤΗΣ!…

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο, αναλύονται σε μελέτη του ως εξής τα οφέλη  απο την εξόρυξη των  φυσικών πόρων της Ελλάδος. Θα εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας:
  • Έχουμε περίπου $3,5 τρις. δολλάρια σε και πετρέλαιο και φυσικό αέριο
  • Όπως είπαμε παραπάνω, θα δημιουργούντο 980.000 θέσεις εργασίες αν προβαίναμε εις την τολμηρήν πράξιν της εξορύξεως των δικών μας φυσικών πόρων σαν χώρα.
Σε τι μεταφράζονται αυτά τα νούμερα με τρόπο  τον οποίο μπορεί να τα καταλάβει ο κάθε μέσος Έλληνας πολίτης, με την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει κάτι τελικά η δική του κυβέρνηση προς όφελος της χώρας;;;
Εδώ θα επικεντρωθούμε στο ετήσιο ποσόν που ενδεχομένως θα έβγαζε η ελληνική κυβέρνησις απο την εξόρυξιν μερικών φυσικών πόρων της χώρας, ήτοι, των κοιτασμάτων πετρελάιου και φυσικού αέριου.

  • Μόνο απο μερικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελείου, που λέγει ο κ Φώσκολος που είναι έτοιμα προς εκμετάλλευσιν, θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε τουλάχιστον ένα τρις εκατομμύρια δολλάρια σε διάστημα περίπου 30 χρονών
  • Το ποσόν αυτό θα αποτελείτο εκ ορισμένων πηγών, όπως:
    • Οι φόροι απο τους εργαζόμενους (οι φόροι αυτοί θα ανήρχοντο εις 300 δις. εκατ. ευρώ σε διάστημα 30 ετών)
    • Οι φόροι  που θα εισπράτονταν εκ του ελληνικού κράτους από των διάφορων πετρελαϊκών εταιριών
  • Αν διαιρέσουμε 1 τρις εκατ. δολλάρια με 30 έτη έχουμε = 32 με 35 δις εκατ. δολλάρια ετησίως που θα έμπαιναν απευθείας εις τον δημόσιον κορβανά του ελληνικού κράτους
Ο λόγος για τον οποίον επιλέξαμε ένα διάστημα 30 χρονών για την εκμετάλλευσιν αυτών των πόρων, είναι επειδή η συνηθισμένη διάρκεια ζωής ενός κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αέριου διαρκεί περίπου 30 χρόνια. Αυτό είναι μια γενική εκτίμισις που δίδουν οι επιστήμονες για το πόσο διαρκούν τέτοια κοιτάσματα φυσικών πόρων. Ωστόσο, δεν είναι ο κανόνας, και μπορεί να αλλάξει με βάση τις ανάγκες του κράτους και αυτών των….ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ. Δηλαδή, μπορεί να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία για ευνόητους λόγους ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ήτοι, το κράτος της Ελλάδος θα μπορούσε να δίνει στον κάθε πολίτη, σε ετήσια βάση, μια μεγάλη…ΕΠΙΤΑΓΗ απο τις πωλήσεις των φυσικών πόρων της χώρας της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ που να ανέρχεται πολλές χιλιάδες ευρώ για τις δικές του ανάγκες όπως θα δούμε στις ακόλουθες περιπτώσεις άλλων χωρών…

Σύμφωμα με το Μόνιμο Ταμείο της Αλάσκας:
Το Μόνιμο Ταμείο της Αλάσκας είναι  συνταγματικά κατοχυρωμένο μόνιμο ταμείο και διοικείται από μια κρατική εταιρεία, την Εταιρεία του Μόνιμου Ταμείου της Αλάσκα (Alaska Permanent Fund Corporation (APFC)). Ιδρύθηκε στην Αλάσκα το 1976 και νομιμοποιήθηκε από το σύνταγμα της Αλάσκας.  Στο τέλος του 2016, το ταμείο έχει αξία περίπου 55 δισ. δολλάρια, το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα του πετρελαίου. Από αυτό το ταμείο, λοιπόν, παίρνει κάθε κάθε κάτοικος της Αλάσκα τουλάχιστον $1.500 με $2.000 το χρόνο.
Προσέξτε όμως την φύση αυτής της εταιρείας: ΚΡΑΤΙΚΗ και ΟΧΙ ιδιωτική. 
Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί στην περίπτωση και της…ΕΛΛΑΔΟΣ και σε ένα μεγαλύτερο βαθμό βέβαια προς όφελος του κάθε πολίτη της χώρας που έχει μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή απο το κράτος του που τον έχει…ΡΗΜΑΞΕΙ με διάφορούς τρόπους (μείωση σύνταξης, μισθού, παρόχων, κτλ) ανάλογα με την περίπτωσή του.

Το μοντέλο του Κουβέιτ
Εν ολίγοις, ο κάθε πολίτης του Κουβέιτ παίρνει ετησίως μια μεγάλη επιταγή απο το κράτος που ανέρχεται σε περίπου….$70.000!!!  Μιλάμε εδώ και χρήματα απο τις πωλήσεις του πετραίλου της χώρας.

ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ  ΛΙΓΟ…ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΙΤ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;  ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ!!!  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ.
Ο φόρος αποχωρήσης πετρελαίου
Τι είναι ο φόρος αποχώρησης πετρελαίου που χρησιμοποιείται απο αρκετές πολιτίες των ΗΠΑ, ιδιαιτέρως απο την πολιτείαν Οχάιο (Ohio Oil Severance Tax) και πως μπορεί να γίνει ένας τρόπος με τον οποίο να επωφειλείται το κράτος των εσόδων των πετρελαϊκών εταιρειών απο τις πωλήσεις πετρελαίου τους;;; 

Οι περισσότερες (αλλά όχι όλες) πολιτείες των ΗΠΑ που παράγουν πετρέλαιο επιβάλλουν έναν φόρο αποχώρησης στην παραγωγή πετρελαίου. Ο φόρος αυτός βασίζεται είτε στον όγκο είτε  στην αξία της παραγωγής. Οι ιδιοκτήτες δικαιωμάτων και μετάλλων πληρώνουν τα κατ ‘αναλογίαν τους μερίδια από αυτούς τους φόρους αποχώρησης πετρελαίου.  
Όταν ας πούμε μια πετρελαϊκή εταιρεία ζητεί άδειαν απο το κράτος για την εξόρρυξιν κάποιου φυσικού πόρου απο το υπέδαφος ή την θάλλασια, κ.τλ., δεσμεύεται  να καταβάλλει τακτικά (μηνιαίως, ετησίως) ένα συγκεκριμένο ποσόν από τις πωλήσεις της αυτών των φυσικών πόρων. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Οχάιο και το Αρκάνσας και το ίδιο   μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση κάποιας άλλης χώρας με πολλούς φυσικούς πόρους, όπως…Η ΕΛΛΑΔΑ! Π.χ., ας πούμε υποθετικώς πως ένα βαρέλι πετρελαίου κοστίζει σήμερα $40. Εάν η πετρελαϊκή εταιρεία πουλήσει αυτό το βαρέλι, παίρνει αυτομάτως 4–6 τοις εκατόν εκ της τιμής πωλήσεως το κράτος.
Άρα,  στην περιπτώση της  Ελλάδος, υπάρχουν εδώ ελκιστικά ΚΙΝΗΤΡΑ για ΟΛΟΥΣ, κράτος και πολίτες, εφόσον η κυβέρνησις είναι πρόθυμη εις το να κάμει κάτι προς τούτο!!!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη