Header Ads

Βεάκης: Το «ιερό τέρας» του Θεάτρου ήταν ένας τρομακτικός Εαμίτης του αίματος


Αιμίλιος Βεάκης: Η λέξη «πουτ@να ήταν το παρασύνθημα για να στέλνει πατριώτισσες στα ικριώματα των σλαβοκομμουνιστών.


Ο Βεάκης με την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου, έγινε βασικό στέλεχος του και πρωταγωνίστησε σε δεκάδες έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Στην Κατοχή αναγκάζεται να αποχωρήσει από το Εθνικό. Το 1941, δύο μέρες μετά τη παράσταση του «Οιδίποδα», τον συλλαμβάνουν οι Ιταλοί και τον κλείνουν 9 μέρες στις φυλακές Αβέρωφ. Ο Αιμίλιος Βεάκης ήταν οργανωμένος στον ΕΑΜ. Μετά τον Δεκέμβρη του 44, μετά από πολλές περιπέτειες και σε δύσκολες συνθήκες, οργανώνει αυτοσχέδιο θίασο. Κοινό του θιάσου οι ΕΛΑΣίτες και οι κάτοικοι των χωριών.
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας γυρίζει στην Αθήνα. Υπέστη διώξεις. Κλήθηκε από τον ανακριτή για τη λεγόμενη δήλωση μετανοίας. Στο υπόμνημα του στις 27 Μαρτίου 1945 έγραψε μεταξύ άλλων: «… Μισώ τα τυραννικά καθεστώτα, το φασισμό και τη βία. Πιστεύω ότι ο ιμπεριαλισμός οδηγεί και διαιωνίζει την αλληλοσφαγή των εθνών. Επιζητώ και εύχομαι την ειρηνική συμβίωση των λαών της Γης κάτω από ελεύθερα δημοκρατικά καθεστώτα. Είμαι δημοκράτης και ανθρωπιστής».
Για τη δολοφονία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, γράφουν εαμίτικα μέσα προπαγάνδας:
«Ελένη Παπαδάκη: Ηθοποιός και συνεργάτης των Γερμανών. Την κατάγγειλε το ΕΑΜ καλλιτεχνών για στνεργασία με τον κατακτητή. Η ίδια ισχυρίζεται οτι με την στάση της βοηθούσε ηθοποιούς. Συνάδελφοί της ισχυρίζονταν οτι ήταν καταδότρια. Σε αυτή την κατάσταση ίσως η ιστορική πραγματικότητα έχει χαθεί. Αλήθεια πάντως είναι οτι η ίδια δειπνούσε και συναναστρέφονταν πολύ συχνά με ανώτατους Γερμανούς αξιωματικούς της Γκεστάπο. Ακόμα και αυτή η πράξη, εκείνη την εποχή, που η Αθήνα πείναγε και παιδιά πέθαιναν απο τον λιμό, ήταν ικανή για να εξάψει την λαική αγανάκτηση. Η Ελένη Παπαδάκη εκτελέσθηκε σε απόσπασμα, απο λαικό δικαστήριο το 1944 ενταφιάσθηκε με τρόπο σεμνό και ιερέα. Το σώμα της ξέθαψε το μεταδεκεμβριανό κράτος και την ξανακήδεψε δημοσία δαπάνη. Η δεύτερη ταφή της έλαβε αντικομμουνιστικές διαστάσεις και η προπαγάνδα της εποχής οργίασε. Εφημερίδες της εποχής έφθασαν να μιλούν για δολοφονία με τσεκούρι…»
Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή που τόσα χρόνια μας πάσαραν οι Εαμοβούλγαροι. Ο Βεάκης, αυτό το «ιερό τέρας» υπεγραψε για την καταδίκη της, όπως και για την καταδίκη πολών άλλων πατριωτών της «αντίδρασης¨.
Αυτές και άλλες αναφορές μας, έναν και μόνον σκοπό έχουν. Την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητος που συνέγραψαν οι κομμουνιστές διαστρεβλώνοντας την ίδια την ιστορία του τόπου. Και θα συνεχίζουμε να τους ξεμπροστιάζουμε ακόμα και με τις ίδιες τις πηγές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Από το Blogger.