Μία πόλη «φάντασμα» στον Αρκτικό Ωκεανό



Μια από τις πιο απομακρυσμένες και εγκαταλελειμμένες πόλεις στον κόσμο είναι το Pyramiden. Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του Billerjorden, στο νησί Σπιτσβέργη που βρίσκεται στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό.

Εκεί υπήρξε οικισμός και περισσότεροι από επτακόσιοι εργάτες έκαναν εξόρυξης λιγνίτη μέχρι το 1998. Ιδρύθηκε από Σουηδούς το 1910 και πουλήθηκε το 1927 στην Σοβιετική Ένωση. Την εκμετάλλευση των ορυχείων είχε αναλάβει η κρατική ρωσική εταιρεία εξόρυξης Arktikugol Trust.

Σήμερα στην «πόλη φάντασμα» του Pyramiden ζουν μόλις έξι άτομα και αν δεν υπήρχε ο David Beazley που ταξίδεψε στην περιοχή για να την κινηματογραφήσει δεν θα είχαμε ούτε μια εικόνα της.


Ο κινηματογραφιστής μιλώντας στο CNN Greece αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι να φτάσει σε αυτό το μέρος του κόσμου: «Πέρασα σχεδόν πέντε ημέρες στο Pyramiden. Αισθάνθηκα όμως σα να ήταν περισσότερες. Μου πήρε δύο ημέρες να φτάσω εκεί. Πήρα το αεροπλάνο από το Λονδίνο για το Όσλο. Στη συνέχεια πήρα μια δεύτερη εσωτερική πτήση για το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και τέλος χρειάστηκε να επιβιβαστώ σε ένα φέρι μποτ για ένα ταξίδι πέντε ωρών».



Φτάνοντας στο νησί είχε ως οδηγό τον Σάσα. «Ήταν ο μόνος από την ομάδα των έξι ατόμων που εμφανίστηκε μπροστά στη κάμερα και ο μόνος που μιλούσε αγγλικά. Όταν τράβαγα πλάνα στην περιοχή ήταν πάντα δίπλα μου κρατώντας το κυνηγητικό του όπλο. Υπάρχουν περισσότερες πολικές αρκούδες απ΄ ότι άνθρωποι στο Σβάλμπαρντ. Μου είπαν ότι ορισμένες φορές είχαν βρει πολικές αρκούδες στα εγκαταλελειμμένα κτήρια. Τρόμαξα για να είμαι ειλικρινής». 

 Ρωτώντας τον γιατί σήμερα στην πόλη ζουν μόλις έξι άτομα απαντά: «Οι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν όταν σταμάτησε η εξόρυξη λιγνήτη. Αποκομμένοι από τον έξω κόσμο αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Το νησί ανήκει στη Νορβηγία ωστόσο κανείς δεν μπορεί να κάνει εξόρυξη. Η Ρωσία νομίζω ήταν η μοναδική χώρα που είχε τον εξοπλισμό και τα χρήματα για να μεταφέρει τον λιγνήτη πίσω στην ηπειρωτική χώρα.

Το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Αποτελείται από μια ομάδα έντεκα κύριων νησιών που βρίσκονται ανάμεσα σε γεωγραφικό πλάτος 75° ως 81°Β και γεωγραφικό μήκος 10° ως 35°Α.

Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ αποτελεί το βορειότερο κομμάτι του Βασιλείου της Νορβηγίας, σύμφωνα με συνθήκη του 1925. Τρία μόνο νησιά κατοικούνται και ο μεγαλύτερος οικισμός/πρωτεύουσα είναι το Λογκγέαρμπγενστο νησί Σπιτσβέργη.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη