Header Ads

Τα είδε όλα η Μέρκελ με τους λαθρομετανάστες και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι απελάσεις


Με σχέδιο 16 σημείων δρομολογεί, η Άνγκελα Μέρκελ την αύξηση του αριθμού των απελάσεων αλλά και την επίσπευση της διαδικασίας απέλασης ατόμων χωρίς δικαίωμα ασύλου.
Μέσα σε κλίμα φόβου από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών, όπως επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή δημοσκόπηση που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Independent, η Γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει δράση.
Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύει το Spiegel Online, η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με σθένος το προσφυγικό ζήτημα καθώς, όπως τόνισε η ίδια μια σε μέλη του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών «από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της προσφυγικής πολιτικής τους επόμενους μήνες θα είναι οι απελάσεις».
Όπως γράφει το Spiegel Online, η κ. Μέρκελ, «υπό την πίεση της ενίσχυσης των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις, επτά μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές και στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς και 50 τραυματίες, επιταχύνει την διαδικασία απέλασης προσφύγων και μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία».
Αύριο Πέμπτη, η καγκελάριος Μέρκελ προτίθεται να επικυρώσει από κοινού με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων ένα σχέδιο 16 σημείων με στόχο την επίσπευση των απελάσεων.
Το κείμενο αποφάσεων που βρίσκεται στη διάθεση της ιστοσελίδας Spiegel Online αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) θα απορρίψει μεγάλο αριθμό αιτημάτων ατόμων, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Κατά συνέπεια ο αριθμός των προς απέλαση ατόμων θα αυξηθεί περαιτέρω το 2017. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη μια εθνική προσπάθεια με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία απέλασης».
Μεταξύ άλλων, σχεδιάζει ένα «Κέντρο Υποστήριξης Παλιννοστούντων», το οποίο θα δημιουργηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο με ευθύνη του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Το Κέντρο θα συντονίζει τις απελάσεις και «θα προμηθεύεται όλα τα αναγκαία έγγραφα των ατόμων που πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία», σημειώνει το Spiegel Online.
Το δεύτερο βήμα προβλέπει τη δημιουργία «Ομοσπονδιακών Κέντρων Απέλασης», όπου θα διαμένουν «τις τελευταίες μέρες ή εβδομάδες» όσοι πρόκειται να απελαθούν.
Ως αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο θα περιοριστούν οι προϋποθέσεις για κράτηση πριν την απέλαση «ατόμων από τα οποία απορρέει σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών».
Ταυτόχρονα η υπηρεσία Bamf θα αποκτήσει το δικαίωμα ελέγχου και αξιολόγησης κινητών και καρτών SIM προσφύγων για να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους, ενώ παράλληλα με τη βοήθεια ιατρικού προσωπικού θα διαπιστώνεται ταχύτερα από ότι μέχρι σήμερα αν ένας πρόσφυγας είναι σε θέση να ταξιδέψει.
Ταυτόχρονα το Βερολίνο αυξάνει τα κίνητρα για πρόσφυγες και μετανάστες που επιστρέφουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, διαθέτοντας για προγράμματα παλιννόστησης και επανενσωμάτωσης 90 εκατ. ευρώ. «Όσο πιο γρήγορα ληφθεί η απόφαση επιστροφής, τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσό στήριξης», αναφέρεται στο κείμενο αποφάσεων.
Ανοιχτό παραμένει αν το σχέδιο Μέρκελ θα συνυπογράφει και από τους 16 πρωθυπουργούς κρατιδίων, μιας και αρκετά κρατίδια με συγκυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων ή Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων είχαν διατυπώσει ενστάσεις στην πρόθεση του Βερολίνου να απελάσει πρόσφυγες στο Αφγανιστάν που θεωρείται διαρκής εστία κρίσης. Μέχρι στιγμής πέντε συνολικά κρατίδια προτίθενται να αναστείλουν τις απελάσεις προς την εν λόγω χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Από το Blogger.