Φίλε, κοιτάξου πρώτα στον καθρέφτη...


Πριν από μερικά χρόνια, που πήγα στη Νέα Ζηλανδία για να δώσω μια ομιλία, έμεινα σε ένα ξενοδοχείο στο Κράιστσερτς. Ένα απόγευμα που διψούσα πολύ, άρχισα να ψάχνω για έναν αυτόματο πωλητή αναψυκτικών. Τελικά δεν κατάφερα να βρω, αλλά είδα μια πόρτα που έγραφε «Προσωπικό», και σκέφτηκα να μπω μέσα μήπως βρω κάποιον να με βοηθήσει. Αν και δεν βρήκα κανέναν υπάλληλο του ξενοδοχείου – ούτε και αυτόματο πωλητή αναψυκτικών – παρατήρησα κάτι ενδιαφέρον. 
Καθώς πλησίαζα στην πόρτα για να ξαναβγώ στον διάδρομο, πρόσεξα ότι στην πόρτα υπήρχε ένας ολόσωμος καθρέφτης και από πάνω μια επιγραφή που έλεγε «Κοιταχτείτε καλά στον καθρέφτη. Αυτό βλέπει ο πελάτης». Η διεύθυνση του ξενοδοχείου υπενθύμιζε στους υπαλλήλους ότι για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους, έπρεπε πρώτα να κοιτάξουν τον εαυτό τους.
Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Ο ψυχοθεραπευτής Σέλντον Κοπ πιστεύει ότι «Κάθε σημαντική μάχη ξεκινά μέσα μας». Καθώς εξετάζουμε τον εαυτό μας, ανακαλύπτουμε ποιες είναι αυτές οι μάχες. Και τότε έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να συμπεριφερθούμε σαν εκείνον τον τύπο που πήγε στον γιατρό και ανακάλυψε ότι είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν ο γιατρός του έδειξε την ακτινογραφία του και του πρότεινε μια επώδυνη και ακριβή χειρουργική επέμβαση, ο άνδρας του είπε: «Εντάξει, καλά όλα αυτά, αλλά πόσο θα με χρεώσετε για ένα απλό ρετουσάρισμα της ακτινογραφίας μου;».
Η δεύτερη επιλογή είναι να σταματήσετε να κατηγορείτε τους άλλους, να κοιταχτείτε στον καθρέφτη, και να λύσετε τις διαφορές που δημιουργούν προβλήματα. Αν θέλετε να έχετε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, κάντε ένα διάλειμμα, κοιταχτείτε στον καθρέφτη και προσπαθήστε να βελτιωθείτε.

Winning with People
John C. Maxwell

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη