ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο Τράμπ προτίθεται να προστατέψει τα σύνορα της χώρας μας, από του ισλαμιστές τρομοκράτες


Κοσμογονικές αλλαγές θέλει να επιφέρει  ο Ν.Τραμπ με ευνοημένη την Ελλάδα καθώς φαίνεται ότι θα χτυπήσει την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές που δημιουργεί. Όπως είπε ο σύμβουλος του, μόνο έτσι δεν θα φτάσουν στις ΗΠΑ επίδοξοι τρομοκράτες.

Η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη δηλαδή ο υβριδικός πόλεμος μέσω διοχέτευσης «προσφύγων» θα αντιμετωπισθεί. Πριν λίγο ο Ν.Τραμπ επανήλθε στο θέμα αυτό και τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα νικήσουν «την ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία» και τις «δυνάμεις του θανάτου».
Συνεπώς, έκανε για δεύτερη φορά επίθεση στον Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος τόλμησε να αντιδράσει και να ταπεινώσει σε ζωντανή μετάδοση την Α.Μέρκελ η οποία χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία.
Η ρήξη Ν.Τραμπ και Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ήδη δεδομένη. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επισήμανε ότι η χρήση της «ισλαμικής τρομοκρατίας» από κάποιους δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της  Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, είναι ανησυχητικό φαινόμενο. 
Αναγνωρίζοντας την πίεση των μεταναστευτικών ροών, ο διευθυντής της επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, Τζέι Ντι Γκόρντον, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν μια χώρα όπως η Ελλάδα να φυλάξει τα σύνορά της, μέσω του ΝΑΤΟ».
Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι θετικός σε κάτι τέτοιο. Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πιέσει για μεγαλύτερη συνεισφορά και την Ε.Ε. Οπως τονίζει ο κ. Γκόρντον, «και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Πρέπει να έχουμε περισσότερα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά πλοία να φυλάνε τη Μεσόγειο. Εχουν πεθάνει 4.000 ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχει λοιπόν μια ανθρωπιστική τραγωδία, αλλά και η Ευρώπη έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά».
Σύμφωνα με τον κ. Γκόρντον, «υπάρχουν 7,3 δισ. άνθρωποι στον κόσμο και οι ΗΠΑ μαζί με την Ευρώπη έχουν λιγότερο από 1 δισ. Οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν εδώ. Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι’ αυτό. Αλλά πρέπει να συμβάλουμε στο να διορθωθούν οι συνθήκες που τους κάνουν να θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, αλλά και να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας. Διότι μία χώρα χωρίς σύνορα δεν είναι πραγματική χώρα».
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακόλ επίσης έχει ταχθεί υπέρ ενός «μεγάλου σχεδίου» για τις χώρες που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος. Παράλληλα, όμως, τονίζει την ανάγκη πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας, ώστε να μη φθάσουν στις ΗΠΑ επίδοξοι τρομοκράτες.
Και σε αυτό το πεδίο, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να παγώσει την είσοδο στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών αναμένεται να αναβαθμιστεί και να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του γενικότερα στο θέμα της ασφαλείας και της μετανάστευσης.
Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη. Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ένα έτος προθεσμία για να ικανοποιήσουν τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας των ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσουν το πρόγραμμα άρσης της βίζας για ταξίδια στις ΗΠΑ που απολαμβάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, μάλιστα, έχει ενισχυθεί η συνεργασία των Αρχών των δύο χωρών στην ανταλλαγή πληροφοριών, που διπλωματική πηγή τη χαρακτηρίζει ίσως την καλύτερη στην Ευρώπη. Οπως εξηγεί, αυτή είναι άμεση, με real time ανταλλαγή πληροφοριών και πρόσβαση σε λίστες υπόπτων που οι δύο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον να διατηρήσουν.
Εντός του Φεβρουαρίου, κλιμάκια των αμερικανικών υπουργείων Εσωτερικής Ασφαλείας και Εξωτερικών θα επισκεφθούν την Ελλάδα για να δουν από κοντά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί και μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν αποφασίσει αν η χώρα θα διατηρήσει ή θα χάσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα άρσης της βίζας.
Μια εναλλακτική σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι αυτό να συνεχισθεί προσωρινά, για ένα ακόμη έτος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ικανοποίηση των κριτηρίων ασφαλείας παραμένουν τα δελτία ταυτότητας, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια των Αμερικανών, καθώς θεωρείται ότι είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν.
Ο πρώην εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ οπωσδήποτε πρέπει με τις ναυτικές μας δυνάμεις να βοηθήσουμε στη φύλαξη των ναυτικών συνόρων της Ελλάδας, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συντήρηση της τρέχουσας κατάστασης».
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα:
«Θα νικήσουμε την ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία και δεν θα επιτρέψουμε να ριζώσει στην χώρα μας» επισήμανε από τη βάση MacDill, στην Τάμπα της Φλόριντας, έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή (Centcom) και αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
«Σήμερα στέλνουμε όλοι μαζί το εξής μήνυμα στις δυνάμεις του θανάτου και της καταστροφής: η Αμερική και οι σύμμαχοί τους θα σας νικήσουν» συμπλήρωσε.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει επιδοθεί «σε μια εκστρατεία γενοκτονίας, διαπράττοντας θηριωδίες σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν την χώρα μας όπως ακριβώς έκαναν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως έκαναν από τον (μαραθώνιο) της Βοστόνης έως το Ορλάντο και το Σαν Μπερναρντίνο και κατά μήκος της Ευρώπης».
Υποστήριξε εξάλλου ότι ορισμένες επιθέσεις «δεν έχουν καν αναφερθεί» στα ΜΜΕ και για μια ακόμη φορά καταφέρθηκε «κατά του πολύ ανέντιμου Τύπου» που «δεν θέλει να μιλάει για αυτές».
«Έχουν τους λόγους τους» είπε, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.
Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι υποστήριζε με σθένος το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ωστόσο θέλει όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να καταβάλουν πλήρως τις εισφορές τους.
via

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη