Header Ads

ΤΡΟΜΟΣ: Κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων!


Με δραστικές παρεμβάσεις καλούνται οι τράπεζες να λύσουν το γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων στο επόμενο τρίμηνο για να γλιτώσουν τον κίνδυνο μιας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης με κούρεμα καταθέσεων (bail in).

Είναι η τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν οι τράπεζες ότι μπορούν να παράξουν αποτέλεσμα και να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων που τις καθιστά... μη βιώσιμες και απειλεί να τις εκτροχιάσει... Πλέον τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων έρχονται σε πρώτο πλάνο, και το επόμενο τρίμηνο θα δούμε ένα «ξεκαθάρισμα» της επιχειρηματικής αγοράς.

Βιώσιμο θεωρείται μόνο το 50% των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και για αυτές οι τράπεζες θα αναζητήσουν νέους επενδυτές, προσφέροντας «κούρεμα» των χρεών, το οποίο, όμως, «δεν θα γίνει δώρο στους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων», καθώς όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, αυτό θα συνιστούσε αδικία και στρέβλωση για τους ανταγωνιστές τους που εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Για το υπόλοιπο 50% των επιχειρήσεων το μόνο που μένει είναι... να βγουν από την πρίζα...

Η εκτεταμένη ύφεση δεν βοηθά το έργο των τραπεζών αφού τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στο 45,2% του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων.

Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ήδη ρυθμίσει οι τράπεζες απαιτούν νέο διακανονισμό, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούνται ξανά. Η αποτυχία των ρυθμίσεων- εκτός από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης- οφείλεται και στις ατελέσφορες λύσεις που δόθηκαν από τις τράπεζες.
Εξάλλου, τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί με λύσεις οριστικής διευθέτησης, δηλαδή μέτρα όπως ο διακανονισμός της απαίτησης εξωδικαστικά ή η διαγραφή μέρους της οφειλής, περιορίζονται μόλις στο 2% των ρυθμισμένων δανείων. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η δυσκολία που έχουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα τραπεζικά στελέχη αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες.

Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 107 δις. ευρώ και οι στόχοι των τραπεζών μιλούν για μείωση κατά 38% ως το τέλος του 2019 ώστε να φτάσουν τα 66,7 δις. ευρώ, ενώ για το τέλος του 2017 ο στόχος είναι να φτάσουν τα 98,2 δις. ευρώ. Όμως οι νομοθετικές ρυθμίσεις καθυστερούν.

Οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν... εδώ και ένα χρόνο, είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και εφοριακούς που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις εταιρικών χρεών και η λογιστική - φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από πωλήσεις ή διαγραφές «κόκκινων» δανείων. Όσο καθυστερούν, το πρόβλημα των επιχειρήσεων συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα των τραπεζών, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δυσχεραίνει το οικονομικό περιβάλλον δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί για καίρια ζητήματα, όπως για το ποιες εταιρείες και ποιες οφειλές θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με αποτέλεσμα η εφαμρογή του νέου νόμου να υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει και θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι. Η ψήφιση του νόμου προϋποθέτει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή της η ενδιαφερόμενη επιχείρηση και η πλατφόρμα για να ξεκινήσει... χρειάζεται χρόνο... που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στις επιχειρήσεις, αυξάνοντας κι άλλο τον αριθμό των κόκκινων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Από το Blogger.