Σόιμπλε και Λαγκάρντ το έραψαν το «κουστουμάκι» για τον Αλέξη κι αυτός με τη σειρά του θα μας πάρει μέτρα για σώβρακα


Γράφει Ο… ΙσχυροΓΝΩΜΩΝ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ τα «βρήκαν» στο ραντεβού τους στο Νταβός!! Τα βρήκαν για το… ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο», αν και το χάσμα ανάμεσά τους παρέμεινε αγεφύρωτο!! Στην πραγματικότητα έφτιαξαν την «συνταγή» για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό «μέτωπο», ενώ επέλεξαν και τι νούμερο «κουστουμάκι» θα ράψουν για την Αθήνα!
Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή… Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ραντεβού στο Νταβός έγινε με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών να επιχειρεί να πετύχει μία επικοινωνιακή νίκη πάνω σε τρεις άξονες:
  • Την ανάγκη να «κλείσει» η δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος
  • την απαραίτητη προϋπόθεση -κατά τον Σόιμπλε- η αξιολόγηση να έχει λάβει προηγουμένως το «πράσινο φως» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  • τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές
Και εδώ ήταν που ορθώνονταν τα μεγάλα εμπόδια: Ο Πολ Τόμσεν -που ουσιαστικά χειρίζεται το ελληνικό ζήτημα από πλευράς Ταμείου- εξομολογείται στους δικούς του ανθρώπους πως το «αγκάθι» για το ΔΝΤ δεν είναι τα χ ή τα ψ μέτρα, αλλά το ότι το Πρόγραμμα -όπως εκτιμά- θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία!!
Με φόντο λοιπόν την εκλογική αναμέτρηση στην Γερμανία βρήκε ευκαιρία να πιέσει το Βερολίνο με στόχο να «κερδίσει» σοβαρές παρεμβάσεις στο χρέος που θα του επιτρέψουν να δηλώσει με μια κάποια σχετική ασφάλεια το παρόν στο Πρόγραμμα!
Το χάσμα όμως με τους Γερμανούς ήταν και παραμένει αγεφύρωτο σε αυτό το πεδίο!
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ούτε που θέλει να ακούει για διευκολύνσεις στο ελληνικό χρέος -στον βαθμό που ζητά το ΔΝΤ- καθώς η όποια διευθέτηση γίνει θα αφορά τα ποσά που έδωσαν οι ευρωπαίοι και όχι την εισφορά του Ταμείου! Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για το χρέος δεν άλλαξε ούτε μετά το ραντεβού Λαγκάρντ- Σόιμπλε!!
Και το θέμα που προκύπτει είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δίνει… «δεκάρα» για το εάν η ελληνική πλευρά θα πάρει σκληρά μέτρα, αφού θεωρεί καταδικασμένο το Πρόγραμμα και λάθος εκ κατασκευής!!! Εκτιμά πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η παρτίδα είναι μια γενναία παρέμβαση στο χρέος! Και πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η επιλογή για το ίδιο είναι να μείνει μακριά από την «υπόθεση Ελλάδα»…
Το Βερολίνο υπό κανονικές συνθήκες ίσως και να μην εμπόδιζε το ΔΝΤ να πάρει το δρόμο του και να επωμιστεί τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, που έτσι και αλλιώς θα τον διατηρήσει έως ότου εξοφληθούν τα δάνειά του!
Υπάρχουν όμως οι γερμανικές εκλογές: Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα ήθελε με τίποτε τώρα να βγει προς τα έξω ότι το ΔΝΤ (το οποίο άλλωστε έχει ήδη διακόψει την όποια χρηματοδότηση προς την Ελλάδα) αποχωρεί οριστικά και δεν θα ξαναβάλει ούτε… ευρώ στον λογαριασμό της Αθήνας!
Θα έμοιαζε με ήττα της πολιτικής του, καθώς όπως είχε διαβεβαιώσει τους Γερμανούς πολίτες το Ταμείο είναι «εγγυητής» και … «σπρώχνει» χρήμα στο πρόγραμμα!!
Το ραντεβού στο Νταβός λοιπόν το επεδίωξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών που ήταν σαφές τι ήθελε να πετύχει: Να πείσει την Κριστίν Λαγκάρντ να ανάψει «πράσινο φως» να κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς να δεσμεύεται για χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα σε αυτή την φάση, αλλά με ανοιχτό «παράθυρο» ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε επόμενο στάδιο.
Έτσι προϊδεάζει την Γερμανική Βουλή ότι κάτι «ψήνεται» διαμορφώνοντας ένα σκηνικό bussiness as usual, από την άλλη όμως «εκβιάζει» και την ελληνική Κυβέρνηση να δώσει ότι μπορεί για να δεχτεί το Ταμείο να μείνει στο πρόγραμμα: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν τυχαίο που με επίσημες δηλώσεις του διεμήνυσε στην Αθήνα «να μην εύχεται να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα» γιατί διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να … διακοπεί η χρηματοδότηση από την Γερμανία!!!
Ο «εκβιασμός» του Σόιμπλε στο ΔΝΤ φαίνεται πως πέρασε: Για να μείνει όμως το Ταμείο στο πρόγραμμα θέλει ένα «φύλο συκής», κάτι που θα του επιτρέψει να εγκρίνει την δεύτερη αξιολόγηση δείχνοντας πως ήταν αυτό που «πάτησε πόδι»… Και έτσι η «μπάλα» περνά στο «γήπεδο» της Αθήνας!! Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ γνωστές: «Ψαλίδι» στις συντάξεις και μείωση του αφορολογήτου !!!
Μα περνούν αυτά τα μέτρα από την ελληνική Βουλή;;; Όλα δείχνουν πως θα περάσουν! Θα υπάρξει συγκεκριμένη συνταγή που ήδη έχει λανσαριστεί: Ο περιβόητος «κόφτης» που είναι σε ισχύ θα επεκταθεί για έναν ακόμη χρόνο μετά το 2018 και θα «εμπλουτιστεί»…
Πέρα από τις περικοπές στις συντάξεις, που ενεργοποιούνται εάν χαθούν οι στόχοι, θα ενταχθεί στο «σύστημα» και το ενδεχόμενο νέας μείωσης του αφορολογήτου!
Φυσικά η Ελλάδα θα φροντίσει να επισημάνει ότι «θεωρεί απίθανη μια ενεργοποίηση του κόφτη», αλλά τα μέτρα θα τα περάσει στον νέο «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων»!
Σόιμπλε και Λαγκάρντ το έραψαν το «κουστουμάκι» για τον Αλέξη, επί της ουσίας για τον ελληνικό λαό και εκτός εξαιρετικού απροόπτου ως τις αρχές Μαρτίου η αξιολόγηση θα κλείσει…

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη