Ζοφερό το μέλλον των Ελλήνων



Τα στοιχεία που θα παραθέσω είναι μια περίληψη που έφτιαξα από την έρευνα των καθηγητών Δημογραφίας Βύρωνα Κοτζαμάνη και Αναστασίας Κωστάκη, και παρατίθενται στο 9ο ψηφιακό τεύχος της σειράς «Flash News» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ, Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».

Με βάση τα διαθέσιμα από την ΕΛΣΤΑΤ δεδομένα, για περίπου τρεις δεκαετίες οι καταγεγραμμένοι αλλοδαποί έχουν αυξηθεί από 200 χιλ. το 1991 σε 900 χιλ. σήμερα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι αλλοδαποί πια αποτελούν το 8,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας και είναι κατά μια δεκαετία νεότεροι από τους Έλληνες με τη μέση ηλικία τους να κυμαίνεται στα 32 έτη ενώ το νούμερο για τους Έλληνες είναι στα 46έτη.
Οι ηλικιωμένοι αλλοδαποί είναι πολύ λίγοι αφού το ποσοστό των 65 ετών και άνω σε αυτούς κυμαίνεται στο 3% έναντι του 24% στους Έλληνες.
Οι αλλοδαπές γυναίκες αποτελούν το 8,5% του συνόλου των γυναικών (ανεξαρτήτως ηλικίας) και το 12,5% του συνόλου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι γεννήσεις από αλλοδαπές έχουν εκτοξευθεί στο 15,3% επί του συνόλου! Ανέρχονται συγκεκριμένα (στην ίδια χρονική περίοδο) σε 177χιλιάδες έναντι 976 χιλ. των Ελληνίδων.
Τέλος, την περίοδο 2009-2020 οι Θάνατοι στους Έλληνες είναι σημαντικά περισσότεροι από τις γεννήσεις τους φτάνοντας στο τρομακτικό νούμερο των 1.378.000 εκατομμυρίων ενώ οι θάνατοι των αλλοδαπών είναι υπο-πολλαπλάσιοι αυτών των Ελλήνων στις μόλις 26.500 χιλιάδες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φυσικά ισοζύγια των αλλοδαπών το 2009-2020 να είναι θετικά στις +150.000 χιλιάδες περισσότερες γεννήσεις από θανάτους ενώ των Ελλήνων να είναι αρνητικά με 402.000 χιλιάδες περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.
Αν δε από τις απόλυτες τιμές περάσουμε στις σχετικές (γεννήσεις και θάνατοι επί 1.000 κατοίκους), οι μεγάλες αυτές διαφορές αποτυπώνονται και στους «Αδρούς Δείκτες» καθώς ο Δείκτης Γεννητικότητας των αλλοδαπών είναι υπερδιπλάσιος αυτού των Ελλήνων, ενώ ο Δείκτης Θνησιμότητάς τους είναι 4-5 φορές μικρότερος.



Λάζαρος Αναστασιάδης

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη