Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία, κυρίως των νέων, στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ή και ξεπερνάει το 70%. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή το διαφοροποιημένο πρόγραμμα των συνδικάτων ενόψει των εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, οι συνδικαλιστές περιέγραψαν την κατάσταση με μελανά χρώματα. Παρέθεσαν, δε, στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στους νέους, αγγίζει το 70%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης, Χάρη Κυπριανίδη, στη Θεσσαλονίκη η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο φθινόπωρο το 40%, δηλαδή να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στη Δράμα, με βάση τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, ήδη η ανεργία έχει αγγίξει το 30%, στην Καστοριά ξεπερνάει το 50%, ενώ στην Κατερίνη εκφράστηκαν φόβοι πως θα υπερβεί τα ποσοστά της οικονομικής κρίσης. Στη Χαλκιδική ο τουρισμός φαίνεται πως βελτιώνει την εικόνα, ενώ υπάρχουν ελπίδες και για δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας στα μεταλλεία. Ετσι, τους καλοκαιρινούς μήνες η ανεργία κυμαίνεται στο 18%, ενώ τον χειμώνα φτάνει στο 24%-25%. Στην Πτολεμαΐδα η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιφλίδης, αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες στην απασχόληση. Στην Πέλλα η ανεργία εκτιμάται στο 50%, την ίδια στιγμή βέβαια που στη Βέροια αναζητούνται εργαζόμενοι από τα κονσερβοποιεία της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν. Στις Σέρρες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, η ανεργία κυμαίνεται στο 38%-40%, στη Φλώρινα εκτιμάται πως στους νέους φτάνει στο 70% κυρίως λόγω της απολιγνιτοποίησης, ενώ στην Ξάνθη ξεπερνάει το 45%. Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΓΣΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία και προβλέψεις για την εργασιακή κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Κεντρική Μακεδονία στη μετα-πανδημική εποχή.
Xθες, πάντως, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον επίτροπο Απασχόλησης της Ε.Ε. Νίκολας Σμιτ και επεσήμαναν ότι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα νέα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και η σαφής διασύνδεσή τους με την κατάρτιση.