Η Γαλλία άδειασε το Τουρκούλι μέσω του υπουργείου Άμυνας το οποίο έθεσε την ελληνική ΑΟΖ εκτός πλαισίου της με ρήτρα αμυντικής συνδρομής συμφωνίας με την Ελλάδα.


 Η Γαλλία μέσω του υπουργείου Άμυνας έθεσε και επίσημα την ελληνική  ΑΟΖ εκτός πλαισίου της με ρήτρα αμυντικής  συνδρομής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αυτό διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV. Όπως μετέδωσε το Mega, η ανακοίνωση ήρθε μετά την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε στην χώρα μας σχετικά με το αν η νέα συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας περιλαμβάνει ή όχι την ελληνική ΑΟΖ, όπως είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο κάνει αναφορά στο άρθρο 2 της συμφωνίας λέγοντας ότι προβλέπεται αμοιβαία συνδρομή, ακόμη και με ένοπλα μέσα, σε περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας Ελλάδας ή Γαλλίας και όχι της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη.

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται  ότι στην ομιλία του Βουλή για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ΑΟΖ περιλαμβάνεται στην συμφωνία, ενώ το γαλλικό υπουργείο ανέφερε ρητά πως δεν περιλαμβάνεται στην επικράτεια ενός κράτους.

Πιο συγκεκριμένα είχε πει:

«Άκουσα ότι ζητάτε να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Γαλλική Συνδρομή θα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Γνωρίζετε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις δεν μπορούν να προστεθούν.

Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια που ρητά προστατεύει η σχέση προστατεύει όχι μόνο το έδαφος αλλά την θάλασσα και τον αέρα.

Και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας. Προσθέτω ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή.»

Και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε τονίσει απευθυνόμενος προς τον Α.Τσίπρα:

«Γνωρίζετε πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας».

«Γι’ αυτό άλλωστε, σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα».

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη