Το σχέδιο για την επιβολή διαβατηρίων εμβολιασμού για τον κορονοϊό σε νυχτερινά κέντρα και πολυπληθείς εκδηλώσεις στην Αγγλία δεν θα προχωρήσει, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Χαβίντ.
Αυτό έρχεται αφού οι Βρετανοί νομοθέτες όλου του πολιτικού φάσματος εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μιλώντας στο «The Andrew Marr Show» του BBC την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν του άρεσε ποτέ η ιδέα» να αναγκάζει τους ανθρώπους να επιδεικνύουν τα χαρτιά τους σε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά η κυβέρνηση είχε δίκιο στο να εξετάσει τα στοιχεία.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το εξετάσαμε σωστά και ενώ πρέπει να το κρατήσουμε σε εφεδρεία ως πιθανή επιλογή, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν θα προχωρήσουμε το σχέδιο για τα διαβατήρια εμβολιασμού», δήλωσε ο Χαβίντ.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πράγματα απλά για να τα κάνει ή επειδή τα κάνουν οι άλλοι.
«Τόσες πολλές χώρες, τη στιγμή που το εφάρμοσαν, ήταν για να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού τους και μπορείτε να καταλάβετε γιατί μπορεί να το έκαναν», είπε.
Ο Χαβίντ είπε ότι η Αγγλία έχει υπάρξει μέχρι στιγμής «πολύ επιτυχημένη» με τα ποσοστά εμβολιασμού της, με το 55 τοις εκατό των 16 έως 17 ετών να έχουν κάνει τις πρώτες δόσεις μόλις ένα μήνα αφότου έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Λίγο πριν από την ανακοίνωσή του στο BBC, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει τελική απόφαση για το εγχώριο διαβατήριο εμβολιασμού σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Sky News. Είπε επίσης ότι θέλει να απαλλαγεί από τα PCR τεστ για ταξίδια στο εξωτερικό «όσο το δυνατόν μπορεί».
Επίσης την Κυριακή, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καταργήσει ορισμένες πολιτικές σχετικά με τον κορωνοϊό, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην έχει πλέον το δικαίωμα να κλείσει την οικονομία, να εφαρμόσει περιορισμούς σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, να διαταράξει την εκπαίδευση, να επεκτείνει χρονικά όρια για επείγοντα εντάλματα ή κράτηση μολυσματικών ατόμων.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει τα διαβατήρια εμβολιασμού για την διέλευση σε μεγάλες εκδηλώσεις, εστιατόρια κλπ.
Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε 68 ψήφους υπέρ έναντι 55 ψήφων κατά την Πέμπτη για να υποστηρίξει την εφαρμογή των διαβατηρίων εμβολιασμού για την είσοδο νυχτερινά κέντρα της Σκωτίας και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους.
Αρνητικά τεστ για την COVID-19 δεν θα γίνονται αποδεκτά σε αυτό το στάδιο. Η κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε ότι έτσι επρόκειτο να ενισχύσει την διάδοση του εμβολίου και να αποτρέψει την υπερφόρτωση των εργαστηρίων από διαγνώσεις των PCR τεστ που θα κατακλύζονται από τους θαμώνες των κλαμπ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις 9 Σεπτεμβρίου, σχεδόν το 90% του βρετανικού πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου και πάνω από το 80% έλαβε και τις δύο δόσεις.