Καθημερινές είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους στη διεκδίκηση καταβολής αναδρομικών και μάλιστα εντόκως για μειώσεις που υπέστησαν εξαιτίας μνημονιακών νόμων.
Ωστόσο, το «παιχνίδι» βρίσκεται στα χέρια των Ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς μπορεί να προκαλέσει συνολική επιβάρυνση ύψους 5 δις ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το κεφάλαιο των διεκδικήσεων αφήνει ανοικτό και η νέα πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου βάσει της οποίας παραπέμπονται στην Ολομέλεια τρεις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, που αφορούν τα αναδρομικά που διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.
Όπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, από την απόφαση που θα παρθεί, είναι πιθανό να «κρύβεται δημοσιονομική βόμβα», που μπορεί να ανέλθει έως και τα 2,5 δις ευρώ, για τα αναδρομικά και τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε συνταξιούχους που προέρχονται από το δημόσιο τομέα.
Η εκτίμηση δικαστικών κύκλων, είναι ότι από την όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επηρεάζονται περίπου 300.000 σημερινοί συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί, ενδεχομένως την επομένη της σχετικής απόφασης, να διεκδικούν αναδρομικά ποσά. Η ακριβής ημερομηνία της εκδίκασης δεν έχει ακόμη οριστεί, εκτιμάται όμως πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου.
Τα προδικαστικά ερωτήματα
Τρία είναι τα προδικαστικά ερωτήματα για τα οποία καλείται να αποφανθεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα:
- Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
- Αν το δημόσιο e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
- Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση» θα ισχύσει και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε ότι αφορά το πρώτο προδικαστικό ερώτημα πρόκειται για περικοπές που αφορούσαν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα δώρα των συνταξιούχων. Στην περίπτωση που το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφανθεί με «ορίζοντα» τριετίας, τότε προφανώς και η δαπάνη της Πολιτείας, που έως τώρα κατέβαλλε αναδρομικά μόνο για το 11μηνο και μόνο για τις κύριες συντάξεις, τότε πολλαπλασιάζεται.
Για το δεύτερο ερώτημα, το Δίκτυο επισημαίνει ότι ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, φαίνεται δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης είναι 3% έως 14% και αφορά κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για ποσά από 1.400 ευρώ μικτά και άνω. Ήδη έχει αποφασιστεί να δοθούν ποσά ως αναδρομικά, για τις κρατήσεις που έγιναν τη διετία 2017-2018. Άλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και για όσους προέρχονται από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Τώρα όμως μένει να κριθεί εάν πρέπει να δοθούν ποσά και για όλα τα υπόλοιπα έτη.
Τέλος, ως προς το τρίτο προδικαστικό ερώτημα, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται – σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – να αποφασίσει εάν η συγκεκριμένη διάταξη είναι συνταγματική ή όχι. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, τότε όσοι πήραν τα αναδρομικά για το 11μηνο, δεν χάνουν τις αξιώσεις τους και για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, δηλαδή έως τα τέλη του 2018.
Ώρα αποφάσεων και από το ΣτΕ
Επιβάρυνση άλλων 2,5 δις ευρώ ενδέχεται να προκαλέσει και απόφαση του ΣτΕ που αφορά περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις. Η απόφαση είναι ήδη έτοιμη καθώς έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος διασκέψεων στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έχει σημάνει αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσίευσή της.
Βάσει αυτής θα κριθεί η επιστροφή ή μη αναδρομικών από τις περικοπές σε δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται, ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.
Οι προσφεύγοντες διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων- επιδομάτων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το έτος 2015.
dikastiko.gr