Ο Chris Reining κατέγραψε την δική του ιστορία επιτυχίας. Και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι θα περίμεναν πολλοί. Ο ίδιος έγινε εκατομμυριούχος μόλις στα 37 του (διαβάστε όλη την ιστορία του στο Business Insider). Πλέον δραστηριοποιείται ως προσωπικός σύμβουλος οικονομικών, και μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι όπως οι New York Times, το CNN και το CBS ζητούν την άποψη του για διάφορα θέμα.
Ο Chris Reining δίνει συχνά τις δικές του συμβουλές, μέσα από άρθρα και ομιλίες του. Στην παρακάτω λίστα θα δείτε 10 τέτοιες συμβουλές που έχει δώσει ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος.
1# Να μπορείς να αποχωρήσεις. Πολλοί μπορεί να σας κρίνουν αυστηρά ή άσχημα γι αυτό, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να επιλέξετε να απομακρυνθείτε από δουλειά, φίλους, σχέσεις. Αν κάποιος ή κάτι δεν εμπλουτίζει την ζωή σας, είναι εντάξει το να προχωρήσετε. Γιατί να μένετε προσκολλημένοι;
2# Σπάστε τους κανόνες. Ο κόσμος θέλει να ακολουθήσετε ένα μοναδικό μονοπάτι σε όλη σας τη ζωή. Πανεπιστήμιο, μετά μια καλή δουλειά, έπειτα να αγοράσεις ένα σπίτι και να κάνεις παιδιά. Η ζωή μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Όπως έχει πει και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ: «Σπάστε τους κανόνες. Έχουμε τόσους πολλούς κανόνες στη ζωή για το οτιδήποτε. Εγώ λέω να σπάσετε τους κανόνες. Μην παρανομήσετε, απλά σπάστε τους κανόνες».
3# Πότε θα λέτε «ναι» και πότε «όχι». Όταν είσαι στην ηλικία των 20 και θες να εξερευνήσεις τον κόσμο να δεις πώς ταιριάζεις σε αυτό. Γι αυτό και συνηθίζεις να λες «Ναι» σε κάθε πρόταση που σου κάνουν με σκοπό να βγαίνεις έξω από αυτά που έχεις συνηθίσει. Αργότερα που θα έχεις βρει τον σκοπό στη ζωή σου, μπορείς να λες οχι σε όλα, αν είναι να προστατέψεις τον χρόνο σου, και να μπορέσεις να δουλέψεις.
4# Το να έχεις χρήματα σημαίνει να έχεις επιλογές. «Όταν αποφάσισα πως είναι ένας καλός σκοπός το να έχω χρήματα, δεν είχε καμία σχέση με το να αποκτήσω ακριβά αμάξια και σπίτια και να φοράω ακριβά ρούχα ή ό,τι άλλο. Το καλύτερο πράγμα στη ζωή, είναι να μπορείς να έχεις εξαιρετικές επιλογές από τις οποίες μπορείς να διαλέξεις», λέει ο Reining.
5# Κρατήστε το δικό σας σκορ. Πάντα κάποιος θα τα πηγαίνει καλύτερα από εσένα. Είτε είναι αυτό να ζει σε κάποια πιο πολυτελή γειτονιά, να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση ή ακόμα και να μπορεί να επηρεάζει περισσότερο τους άλλους. Είναι φυσιολογικό να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τον οποιοδήποτε άλλο κρατώντας σκορ. Αντί να κάνετε αυτό, προτιμήστε να συγκρίνετε καθημερινά τον εαυτό σας, σε σχέση με το ποιος ήσασταν την προηγούμενη ημέρα.
6# Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας. Όταν ο Στιβ Τζομπς κατάλαβε οτι θα πεθάνει, ξεκίνησε να σπρώχνει τα όρια στο τι ήθελε να κάνει. Ο θάνατος είναι το καλύτερο κίνητρο για την ζωή, οπότε όταν θα φτάσετε και εσείς στο τέλος της ζωής σας τι θα θέλετε να λέτε πως ήταν σημαντικό για εσάς; Πώς παρακολουθήσατε τις καλύτερες σειρές στην τηλεοπτική ιστορία ή πως συνεισφέρατε σε κάτι σημαντικό για την ανθρωπότητα;
7# Κρατήστε ένα ετήσιο σημειωματάριο. Χρησιμοποιείστε ένα σημειωματάριο για να κρατάτε εκεί τις ιδέες και τις σκέψεις σας. Τα παλιά σημειωματάρια είναι εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς κοιτώντας τα ξανά, μπορείς να αντιληφθείς πόσο ασήμαντα είναι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή ή πως τελικά αυτό που πίστευες οτι θα σε κάνει ευτυχισμένο στη ζωή, δεν πέτυχε ποτέ. Αυτή η ανασκόπηση θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις στο παρόν για το μέλλον.
8# Το να είσαι «συνέχεια απασχολημένος» είναι κακό. Όταν κάποιος περηφανεύεται πως είναι «συνέχεια απασχολημένος» δεν είναι κατόρθωμα. Δεν υπάρχει κανένα βραβείο για αυτό. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει δείχνει είναι η ανικανότητά του να διαχειρίζεται τον χρόνο του και να θέτει προτεραιότητες.
9# Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. «Έχω δεχθεί βοήθεια από πανέξυπνους ανθρώπους, μέντορες, ψυχολόγους και άλλους. Να δέχεστε βοήθεια δεν σημαίνει πως κάτι πάει λάθος μαζί σας. Αντιθέτως, δείχνει πως είστε διατεθειμένοι να δείτε τα πράγματα και από άλλη σκοπιά για να βελτιώσετε τον εαυτό σας».
10# Μην ακούτε πολλές συμβουλές. Είναι κάτι που λένε και άλλοι σπουδαίοι businessmen. Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν συμβουλές με βάση τα όσα έχουν συμβεί στην δική τους ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν και στην δική σου περίπτωση. Είναι χρήσιμο να ακούς κάποιο feedback από ανθρώπους που εκτιμάς. Στο τέλος της ημέρας όμως, πρέπει να ζυγίζεις τα δεδομένα και να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις.