Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ακόμα και των ανήλικων μαθητών απαιτεί ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.
Ο καθηγητής ζήτησε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ακόμα και σε παιδιά κάτω των 15 ετών, εάν δεν έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού έως τον Σεπτέμβρη.
Ο κ. Τούντας, μεταξύ άλλων, προτείνει να αυξηθούν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στις μετακινήσεις και στην πρόσβαση σε κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά διαφορετικά άτομα (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά.) και τέλος να εφαρμοστούν στοχευμένα προγράμματα Αγωγής Υγείας που να απευθύνονται στους «σκεπτικιστές» και σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, πρωτίστως στα λιγότερο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού.
«Εάν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, και προκειμένου να αποφευχθεί νέα έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο, θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους μαθητές και φοιτητές, καθώς και σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων», υποστηρίζει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εμβολιασμένων θα επιτρέψει την επίτευξη συλλογικής ανοσίας εντός του 2022 σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να αρχίσει να σβήνει η πανδημία ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες του κορωνοϊού για νέες μεταλλάξεις.
Ερώτημα αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρα
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ο κ. Τούντας τονίζει ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί που επικρατούν είναι περισσότερο μεταδοτικοί, γι’ αυτό και διαδίδονται περισσότερο, και λιγότερο θανατηφόροι, γιατί όσα λιγότερα άτομα σκοτώνουν τόσο περισσότερο οι ιοί επιβιώνουν.
«Η πρόσφατη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού είναι σαφώς πολύ πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν είναι περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρα. Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι πως αντιμετωπίζεται εξ ίσου αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα εμβόλια», σχολιάζει.
Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον νέες μεταλλάξεις, οι οποίες να μην καλύπτονται από τα υφιστάμενα εμβόλια. «Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παραχθούν άμεσα νέα τροποποιημένα εμβόλια, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας πανδημίας.
O κίνδυνος νέων μεταλλάξεων αυξάνει ανάλογα με την έκταση της διάδοσης των υφιστάμενων στελεχών. Περισσότερα μολυσμένα άτομα σημαίνει και περισσότερες ευκαιρίες για τον κορωνοϊό να μεταλλαχθεί. Όσο πιο γρήγορα περιοριστεί η έκταση της πανδημίας τόσο περισσότερο θα περιοριστεί το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων, για τις οποίες δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε ούτε την επικινδυνότητά τους ούτε τη μολυσματικότητά τους», σχολιάζει ενώ προσθέτει με νόημα ότι για το λόγο αυτό «είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα».
Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος
Σε ότι αφορά στα παιδιά, είναι μεν προστατευμένα περισσότερο από τους ηλικιωμένους από βαριά νόσηση αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή.
Στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί βαριά περιστατικά Covid-19 σε μικρές ηλικίες, τα οποία αυξάνουν όσο αυξάνεται η μόλυνση στις νέες ηλικίες.
«Ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί. Θα δούμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων. Και αυτό το φαινόμενο δε θα λάβει τέλος έως ότου μπορέσουμε να πετύχουμε την πολυπόθητη συλλογική ανοσία. Τότε θα αρχίσει να κάμπτεται το επιδημικό κύμα που είναι αυτή τη στιγμή πάλι σε σημαντική έξαρση. Αυτή η συλλογική ανοσία εξαρτάται από εμάς πότε θα καταφέρουμε να την πετύχουμε. Αν δεν το καταφέρουμε φοβάμαι ότι θα έχουμε από Σεπτέμβριο και μετά πιο δυσάρεστες εξελίξεις», καταλήγει ο κ. Τούντας.