Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λέει σε Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί είναι πλέον «ασφαλής»


 

Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι Αρχές στη Δανία προχώρησαν στα μέσα Ιανουαρίου στην ανάκληση των αδειών παραμονής 94 προσφύγων από τη Δαμασκό, κρίνοντας πλέον ασφαλή την πρωτεύουσα της Συρίας και τη γύρω περιοχή. Οι πρόσφυγες θα σταλούν τώρα σε κέντρα απέλασης, αλλά δεν θα υποχρεωθούν να φύγουν, αν και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Δανίας δεν δίνει καμία άλλα επιλογή στους πρόσφυγες από το να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Ματίας Τεσφάγιε, είπε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του ήταν «εξαρχής ανοικτή και ειλικρινής» απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία. «Τους καταστήσαμε σαφές ότι η άδεια παραμονής τους είναι προσωρινή και μπορεί να ανακληθεί αν δεν χρειάζονται πλέον προστασία», δήλωσε. «Πρέπει να παράσχουμε προστασία στους ανθρώπους για όσο διάστημα τη χρειάζονται. Αλλά όταν βελτιώνονται οι συνθήκες στην πατρίδα, ένας πρώην πρόσφυγας πρέπει να επιστρέφει εκεί και να ξαναρχίζει τη ζωή του εκεί», πρόσθεσε.

Το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή στο προσφυγικό για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από κόμματα της Δεξιάς. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρένρικσεν έχει υποσχεθεί να μειώσει στο ελάχιστο το ποσοστό των αιτούντων άσυλο στη χώρα και μολονότι η Γερμανία έχει κρίνει παλαιότερα ότι εγκληματικά στοιχεία μπορούν να απελαθούν πίσω στη Συρία, η Δανία είναι πλέον η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λέει ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους πρόσφυγες από τη Συρία. Η απόφασή της να συμπεριλάβει στις ασφαλείς ζώνες την επαρχία Rif Dimashq σημαίνει ότι θα επανεκτιμηθεί το καθεστώς άλλων 350 Σύριων προσφύγων που διαμένουν στη χώρα, πέραν άλλων περίπου 900 από τη Δαμασκό.

Οργή ανθρωπιστικών οργανώσεων για την απόφαση της Δανίας

Η απόφαση των Αρχών της Δανίας να στείλουν πίσω πρόσφυγες στην χειμαζόμενη από τον εμφύλιο Συρία προκάλεσε την έντονη αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Το γεγονός ότι η κυβέρνησης της Δανίας επιδιώκει να στείλει πίσω ανθρώπους στα χέρια αυτού του στυγνού καθεστώτος συνιστά ωμή επίθεση στη νομοθεσία περί προσφύγων και το δικαίωμα των ανθρώπων να προστατεύονται από τις διώξεις. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του καθήκοντος της Δανίας να παρέχει άσυλο αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες τις υποχρεώσεις τους έναντι των Σύριων προσφύγων. Όχι μόνον θα τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ακόμη περισσότερων γυναικών, ανδρών και παιδιών, αλλά θα προστεθεί στους λόγους που αναγκάζουν ανθρώπους να ταξιδεύουν ακόμη μακρύτερη στην αναζήτηση ασφάλειας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», δήλωσε στη Daily Mail ο Στιβ Βαλντέρζ Σίμοντς του βρετανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πλέον μια «πολύ τραγική κατάσταση» και θα υποχρεωθούν να παρατήσουν τα σπίτια, τις δουλειές και τις σπουδές τους για να μετακινηθούν σε κέντρα απέλασης στη Δανία, είπε η Μιχάλα Μπέντιξεν της οργάνωσης Refugees Welcome, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ελπίζει να φύγουν αυτοβούλως, να τα παρατήσουν και να φύγουν μόνοι τους».

Κι όλα αυτά την ώρα που επιθεωρητές του ΟΗΕ ανέφεραν σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ότι χιλιάδες άμαχοι υπέστησαν «ανείπωτο πόνο» στη Συρία βιώνοντας, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, ακόμη και θανάτους σε συνθήκες κράτησης την περασμένη δεκαετία. Άτομα που συνελήφθησαν από το καθεστώς Άσαντ ή συμμάχους του υπέστησαν απάνθρωπη μεταχείρισης, βασανιστήρια και βιασμούς. «Έχουν καταγραφεί εκτενώς τουλάχιστον 20 διαφορετικές φρικτές μεθόδους βασανιστηρίων, που μετήλθε η κυβέρνηση της Συρίας: από ηλεκτροσόκ, μέχρι το κάψιμο μελών του σώματος, το ξερίζωμα νυχιών και δοντιών, εικονικές εκτελέσεις, σταύρωση ή κρέμασμα ατόμων από ένα ή δύο άκρα για μεγάλα διαστήματα, συχνά σε συνδυασμό με άγριο ξυλοδαρμό», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη δεκάδων χιλιάδων αμάχων που συνελήφθησαν.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη