του Κώστα Σαρικά
Σχεδόν αδύνατο δείχνει κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες και με την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας να κορυφώνεται, να προχωρήσουν έστω και για τους τύπους οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτή την ώρα το επόμενο ραντεβού στην Αθήνα έπειτα από την πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών που έγινε στην Άγκυρα φαίνεται ότι είναι στον «αέρα». Η πρωτοφανής λεκτική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν ένα απλό ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου αλλά όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ η Άγκυρα έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τη ρητορική της.
Με κυνικό και απροκάλυπτα προκλητικό τρόπο τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο υπουργός άμυνας έβαλαν στο κάδρο τα Ελληνικά νησιά απαγορεύοντας ουσιαστικά στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να τα επισκέπτεται. Έως τώρα έκαναν απλά λόγο για αποστρατικοποίηση 16 ακριτικών νησιών σύμφωνα με την «αλα καρτ» ανάγνωση διεθνών συνθηκών την οποία κάνει η Άγκυρα. Τώρα κάνουν ένα ακόμη βήμα και θέτουν ξεκάθαρα ζήτημα επίσκεψης των Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά με αφορμή την περιοδεία του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα σε Φούρνους, Ικαρία και Σάμο. Και μάλιστα κάνουν λόγο για πρόκληση της Αθήνας την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές.
Αυτό όμως που εκτιμά το Ελληνικό επιτελείο ότι έχει πραγματικά ενοχλήσει την Άγκυρα δεν είναι οι προφάσεις που ανακαλύπτει για να δυναμιτίσει τον διάλογο αλλά μια σειρά από γεγονότα τα οποία έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στη γειτονική χώρα. Το ένα σκέλος αφορά τον εξοπλισμό και αναδιοργάνωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και το άλλο τις συμμαχίες της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι έπειτα από την εκλογή Μπάϊντεν έχουν περάσει σε στάδιο επιδείνωσης.
Η απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία έχει θορυβήσει τους Τούρκους επιτελείς και αυτό διαχέεται και προς την πολιτική ηγεσία. Μαχητικά τα οποία «γέρνουν» καταλυτικά τη ζυγαριά προς τη πλευρά της HAF σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε Viper. Η υψηλού συμβολισμού άσκηση ‘’SKYROS’’ με τα Γαλλικά Rafale όχι απλά να προσγειώνονται στην Τανάγρα αλλά να πετούν ακόμα και πάνω από τον Αη Στράτη αλλά και η επικοινωνιακή «καταιγίδα» που ακολούθησε σε Ελλάδα και Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα νέα επίθεση Ερντογάν στον πρόεδρο Μακρόν.
Την ίδια ώρα η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιλογή των νέων φρεγατών του Στόλου με τη «ναυμαχία» μεταξύ των «μνηστήρων» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έως το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα θα έχει κλείσει ενώ στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι να ενισχυθεί και με μεταχειρισμένα πλοία ενδιάμεσης λύσης.
Ταυτόχρονα η Άγκυρα βλέπει την πίεση από τις ΗΠΑ για τους S-400 να κορυφώνεται έπειτα από τη μακρά περίοδο ανοχής την οποία είχε επιδείξει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Τραμπ. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν όλα τα «τρικ» της Άγκυρας και διαμηνύουν πλέον ότι εάν δεν αποσυρθούν οι Ρωσικοί πύραυλοι οι κυρώσεις θα αυξηθούν. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι ανταλλακτικά για τα F-16 η Άγκυρα πλέον προμηθεύεται από το φιλικό Πακιστάν αλλά και αυτό το γνωρίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Η Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείει αντίθετα ήδη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο λήξης της περιόδου ύφεσης με τους γείτονες με ότι αυτό συνεπάγεται.