Ένα τεράστιο όγκο λήξεων ομολόγων αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το 2021.
Χρέος ύψους 13 τρισ. δολαρίων πλησιάζει στη λήξη του και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί σε περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Επτά κορυφαίες οικονομίες και αρκετές μεγάλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών “αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες λήξεις ομολόγων της τελευταίας δεκαετίας, με μεγάλο μέρος των εν λόγω ομολόγων να έχει εκδοθεί κατά την τελευταία κρίση”, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κυβερνήσεις θα χρειαστούν να μετακυλίσουν τουλάχιστον το ήμισυ αυτού του χρέους.
Ανάπτυξη μέσω δανεισμού
Σύμφωνα με την Arbuthnot Latham, οι δείκτες του δημόσιου χρέους έχουν εκτοξευθεί, αλλά δεν υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος.
“Το χρέος είναι μόχλευση και υποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου”, πρόσθεσε.
Η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες
Παρά την αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού που επηρεάζει την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς η διάθεση εμβολιασμού είναι πολύ πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατούν τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό και να επιτρέψουν σε αυτές τις χώρες να ξεπεράσουν το πανδημικό τους χρέος.
Η μεγαλύτερη αναχρηματοδότηση δημόσιου χρέους θα είναι στις ΗΠΑ, με οφειλόμενο χρέος 7,7 τρισ. δολαρίων, ακολουθούμενο από την Ιαπωνία με 2,9 τρισ. δολάρια.
Η Κίνα έχει 577 δισ. δολάρια λήξεις, η Ιταλία έχει 433 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 348 δισ. δολάρια.
Η Γερμανία έχει 325 δισ. δολάρια για να αναχρηματοδοτήσει.
Όλες οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των χωρών θα πρέπει να διατηρούν τα επιτόκια όσο το δυνατόν χαμηλότερα για την αναχρηματοδότηση του χρέους.
Πηγή: bankingnews.gr